Gratis uitjes en toeristische trekpleisters in Tokyo.

50+ Gratis uitjes en toeristische trekpleisters in Tokyo

Een reis naar Japan is meestal geen hele goedkope onderneming. Er moet een vlucht geregeld worden, hotels, vervoer en dan nog vermaak tijdens je reis! We hebben je al eens eerder verteld hoe je een reis naar Japan kunt plannen en tips om geld te besparen in Japan met je gedeeld.

Maar er zijn nog veel meer manieren om geld te besparen tijdens je reis. Zo zijn er een groot aantal uitjes en toeristische trekpleisters in Japan die je (bijna) gratis kunt bezoeken!

Tientallen opties

Sterker nog er zijn er letterlijk tientallen, als je maar weet waar je moet kijken. Zo kun je i.p.v. van een “duur” bezoek aan de Tokyo Sky Tree in Asakusa ook naar de gratis Government Buildings in Shinjuku, deze hebben namelijk een gratis toegankelijk observatie deck. Het is iets minder prestigieus en wat minder hoog maar je uitzicht is alsnog fantastisch.

Verder zul je merken dat een hoop (kleinere) tempels vaak geen entree berekenen, of alleen entree vragen wanneer je ook in de meest centrale delen van de tempel of schrijn wilt komen. De meeste zijn al prima van buiten te bezichtigingen. Verder zijn er een hoop musea, pretparken, en bijvoorbeeld de Ueno Zoo die op bepaalde dagen geen entree berekenen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden maar onderstaand hebben we een uitgebreid overzicht voor je.

Bij sommige onderwerpen waren echter zoveel gratis opties dat we deze op een aparte pagina hebben onder gebracht. Klik op het onderwerp dat je wilt lezen en je wordt meteen naar de desbetreffende pagina gebracht waar je alles kunt lezen over de gratis uitjes of toeristische trekpleisters in Tokyo binnen dat thema!

Pretparken & dierentuinen

 • Joypolis – Ben je jarig? Dan mag je gratis naar binnen bij Joypolis, Sega’s indoor pretpark, en krijg je ook nog eens een kaart voor gratis onbeperkte ritten!
 • Ueno Zoo – In het Ueno Park vind je naast natuur, schrijnen en tempels, en musea ook een dierentuin. Vrijwel het gehele jaar betaal je entree behalve op: 20 maart (verjaardag van de dierentuin, 4 mei (“Greenery Day”), en 1 oktober (Tokyo Inwoners Dag).
 • Inokashira Park Zoo – Net als de Ueno Zoo is ook deze dierentuin vrijwel het gehele jaar door alleen betaald te bezoeken. Ook hier zijn drie uitzonderingen: 4 mei, 1 oktober, en 17 mei (ook vanwege de verjaardag van het park).
 • Tama Zoological Park – Ook Tama Zoological Park hanteert deze aanpak met gratis entree op 4 mei, 1 oktober, en hun verjaardag op 5 mei.
 • Oshima Zoo – Deze dierentuin ligt niet daadwerkelijk in Tokyo maar op een klein eilandje voorbij de kust van Tokyo. De dierentuin gaat mooi op in de natuurlijke omgeving en is het gehele jaar door gratis te bezoeken.
 • Edogawa City Natural Zoo – Niet op zoek naar een grote dierentuin maar juist iets kleinschaliger? Dan is Edogawa City Natural Zoo perfect. Eigenlijk een zeer uitgebreide kinderboerderij (maar dan wel met rode panda’s!) is deze niet al te groot maar absoluut de moeite waard.

Gratis (natuur)parken in Tokyo

Wil jij in Tokyo eens de rust opzoeken maar heb jij niet het budget om elke keer voor een (natuur)park te betalen? Ook dan kun je in Tokyo prima terecht want er zijn meer dan voldoende gratis parken om daar vrij te bezoeken. Kijk hier voor het overzicht. Overigens zijn de meeste parken sowieso niet al te duur om te bezoeken. Shinjuku-Gyoen (één van de mooiere parken in Tokyo) heeft bijvoorbeeld een entree van 200yen (ongeveer €1,50), dus het is meestal wel een budget-vriendelijk uitje.

Observatieplatformen & Uitzichten

 • Tokyo Metropolitan Government Building Observatories – Een van de meest herkenbare en populaire gratis observatieplatformen vind je in de Tokyo Metropolitan Government Buildings. Vanaf 202 meter hoogte kun je middenin Shinjuku de rest van Tokyo bewonderen.
 • Bunkyo Civic Center Observation Lounge – Deze overheidsgebouwen zijn vrij toegankelijk maar niet direct ingesteld als toeristische trekpleister. Je zult dan ook even moeten zoeken naar de lift maar wanneer je geluk hebt kun je op een heldere dag ook Mt. Fuji zien vanaf deze observatietoren.
 • Tower Hall Funabori Observation Room – Deze observatie ruimte bevindt zich op 115meter hoogte en is elke dag tot 9:30 open voor bezoekers.
 • Tokyo Tower Birthday Pack – Normaal gesproken is een bezoek aan de Tokyo Tower niet gratis, maar op je verjaardag wel! Ze hebben daar dan een speciaal Birthday Pack voor je klaarliggen.
 • Sky Carrot Observation Floor – Een wat minder bekend observatieplatform vind je in de Sky Carrot. Deze ligt wat verder uit het centrum maar biedt daarom een ander uitzicht. En een leuk trivia weetje voor Pokémon fans: Game Freak, de makers van de Pokémon games hebben hun kantoor op de 22ste verdieping.

Gratis tempels en schrijnen in Tokyo

Een van de meest bijzondere dingen in het straatbeeld van Tokyo (en Japan in het algemeen) zijn de vele tempels en schrijnen die je op straat en in parken kan tegenkomen. Je kunt ze prima van buitenaf bewonderen maar vaak bevinden de echte schatten zich diep binnen de muren of de binnenste tuinen, en die zijn lang niet altijd gratis te bewonderen. Gelukkig zijn er ook meer dan voldoende goedkope en zelfs gratis alternatieven te vinden! Bekijk hier het overzicht van gratis tempels en schrijnen in Tokyo.

Concerten & Theater

 • Suntory Hall Organ Promenade Concerts – Het merendeel van de concerten in de Suntory Hall zijn helemaal gratis, er zitten echter ook betaalde optredens tussen dus houdt de agenda goed in de gaten.
 • Yoyogi Park – Wellicht heb je er al eens over gehoord want Yoyogi Park is een beroemde plek vlakbij Harajuku. Dit ruime park is vooral bekend om de vele artiesten en bandjes die gratis optreden in de hoop door te breken.
 • New National Theatre Tokyo – Lang niet alles is gratis maar zo nu en dan zijn er vrij toegankelijke optredens in het New National Theatre Tokyo.
 • Tokyo Gakugei University Sogakudo – Elke donderdagochtend om 11uur kun je gratis een concert bijwonen van het Geidai Philharmonic orkest.

Gratis Musea in Tokyo

Er zijn in Tokyo meer dan 20 musea over diverse onderwerpen helemaal gratis te bezoeken waaronder het Sumo Museum, de Suntory Beer Factory en elke eerste zondag van de maand het prestigieuze National Museum of Modern Art. Bekijk hier het volledige overzicht van gratis musea in Tokyo.

Overige gratis toeristische trekpleisters in Tokyo

Zelfs met een wat beperkter budget is er dus een grote hoeveelheid aan uitjes en andere leuke dingen die je in Tokyo kunt zien en doen!

 • Tsukiji Fish Market – Deze bijzondere vismarkt is een waar fenomeen en een zeer unieke ervaring om overheen te lopen! Ben je gevoelig voor dierenleed dan is de Tsukiji Fish Market wellicht niet de meest geschikte plek. Er wordt daar namelijk alleen maar de meeste verse vis geleverd, soms nog zo vers dat ze per klant, op bestelling voor je doodgemaakt worden alvorens je ze mee naar huis kunt nemen. Meer weten? Wij brachten een bezoek en schreven er hier over.
 • Komorebi no Ashiyu – Wil jij je vermoeide voeten even laten rusten in een gratis voetenbad? Ga dan naar Komorebi no Ashiya! Hier kun jij gratis je voeten laten rusten. Wil jij de mensen achter deze locatie steunen en meteen een uniek souvenir meenemen? Koop dan voor €1,- of €2,- een handdoekje ontworpen door studenten van de lokale Musashino Art University.
 • Asukayama Park Monorail
 • Kamiyacho Open Terrace – Kamiyacho is een bijzondere en serene plek bij de Komyoji Temple Tokyo. Hier kun je gratis op het terras zitten met je eigen eten en drinken. Wanneer je geluk hebt krijg je echter een gratis kop groene thee en Japanse lekkernij van één van de dienstdoende monniken. Het enige wat men vraagt is dat je rustig bent, eerbiedig bent en respect toont aan boeddha.
 • Gratis tours door Tokyo – Ten slotte kun je ook nog een beetje van alles doen door deel te nemen aan één van de gratis tours door de verschillende wijken van Tokyo. Deze worden veelal georganiseerd door vrijwilligers van de JNTO.

Heb je zelf nog goed tips voor gratis uitjes en toeristische trekpleisters in Tokyo? Laat het in de comments weten.

Dit artikel – 50+ Gratis uitjes en toeristische trekpleisters in Tokyo – verscheen voor het eerst op 20 oktober 2016 en is het voor het laatst geüpdatet op 20 oktober 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie