Gratis Virtuele Tours Door Japan: Ervaar Reizen Door Japan Vanuit Huis!

Als er iets is dat we graag weer zouden willen, dan is het wel terug naar Japan gaan. Helaas is dat voorlopig (nog) niet mogelijk. Maar gelukkig zijn er nog andere manieren om Japan te ervaren, gewoon vanuit huis. Het is natuurlijk niet hetzelfde als er écht zijn, maar hopelijk kunnen deze gratis virtuele tours door Japan je toch een beetje dat vakantiegevoel geven.

Japanse Hoogtepunten in VR

Vooral als je een VR bril of kit hebt lijkt het soms net echt met deze tours. Denk bijvoorbeeld aan de VR Experience van Visit Japan Europe. Waarbij je meegenomen wordt langs enkele hoogtepunten uit Tokyo en Kyoto.

Liever in wat meer detail wat van deze hoogtepunten ontdekken? Ook dat kan! Ga bijvoorbeeld op een twee uur durende wandeling langs de Fushimi Inari schrijn in Kyoto, of bezoek de Meiji Jingu schrijn in Tokyo.

Ook het Japanse ‘WeatherNews‘ biedt VR tours aan, maar dan dan specifiek voor de sakura, ofwel kersenbloesems. Hierbij kun je op verschillende locaties door Japan “lopen” terwijl je 360° graden om je heen kunt kijken.

En heb je geen VR bril tot je beschikking? Dan kun je eventueel ook nog gebruik maken van de Google Cardboard VR oplossingen. Of bekijk bijvoorbeeld deze video eens. Hiermee vlieg je een ruime twee minuten langs alle 47 prefectures van Japan!

Nog niet genoeg? Dan kun je je lol op met Virtual Japan waar je tientallen virtuele tours door Japan vindt langs de bekendste plekken! En via KOMAZAWA ISOLATION kun je Shibuya in een geheel nieuw daglicht zien, namelijk in de vorm van een life-action videogame!

Verblijf in een traditionele Ryokan

Maar als je zo ver gaat reizen heb je natuurlijk wel een plekje nodig om te slapen! En ook daar is aan gedacht want Ozu Castle in de Ehime prefecture biedt nu de gelegenheid om een digitale overnachting te ervaren in het kasteel. Mogelijk gemaakt door het nabijgelegen Nipponia Hotel. Je kunt je verblijf beginnen met een rustgevende wandeling door ‘old town‘ of de berg Garyu Sanso en uiteindelijk tot rust komen met de Ozu Castle Online Stay. Oh, en mocht je als je ooit in Japan bent ook in het kasteel willen verblijven? Voor een kleine €10.000,- kun je het gehele kasteel afhuren.

Beklim Mt. Fuji

Ok, deze is helaas niet gratis, maar we vond het toch echt té tof om niet te delen hier. Met name omdat je – in tegenstelling tot de andere tours op deze lijst – er fysiek op uit moet gaan om alles te ervaren, én je ook fysieke aandenkens kunt ontvangen.

Via The Conqueror kun je namelijk de Mount Fuji Virtual Challenge aangaan. Door je aan te melden (€28,95) kun je gebruik maken van hun mobiele applicatie. Hiermee wordt er een virtuele route van 74km in kaart gebracht. Vervolgens kun je buiten gaan wandelen en zie je je avatar langzaam voortbewegen over de route, richting Mount Fuji. Dankzij Street View kun je daarbij genieten van al het natuurschoon dat je op je route “tegenkomt” en virtuele ansichtkaarten unlocken.

Dat niet alleen, hoe meer je loopt, hoe meer bomen je plant voor het goede doel. En als klap op de vuurpijl krijg je een echte medaille thuisgestuurd, als je de volledige route gelopen hebt. Je kunt er zo lang over doen als je zelf wilt, en de app biedt ook mogelijkheden voor het zetten van specifieke doelen. Of het deelnemen in teams, of gewoon solo. Net waar je behoefte aan hebt.

Een super leuke manier dus om én er op uit te gaan met een leuk doel, en tegelijkertijd een stukje van Japan “ervaren”, hoe klein ook.!

Wandel door de 450m lange Makido Cave

Geen zin, tijd, of budget voor bovenstaande wandeltocht? Dan kun je Mt. Fuji ook nog digitaal vanaf je stoel bewonderen. Of kun je virtueel terecht voor bijvoorbeeld een tocht door de 450m lange Makido Cave. Een beroemde grot in de Okayama prefecture. De grot is langs de gehele route op spectaculaire wijze verlicht, zodat je alle details goed kunt bekijken. Uiteraard kan een stop bij de beroemde ‘Sensui” vijver in de grot zelf, ook niet ontbreken. Hier kun je – in gedachten – een muntje in het water gooien en een wens uitspreken.

Bezoek digitaal Japanse Musea

Nog meer cultuur kun je op snuiven in één van de vele virtuele tours door Japan die zich richten op Japanse musea. Er zijn er namelijk diversen die je een volledige virtuele rondleidingen kunnen geven door hun gebouwen. Mede dankzij Google Arts and Culture. Een grote favoriete van ons is bijvoorbeeld het Osaka Gastronomy and Culture Museum. Maar ook het iconische Tokyo National Museum is digitaal te bewonderen, alsmede het Tokugawa Art Museum en National Museum of Western Art.

Zelfs het Studio Ghibli Museum geeft een klein kijkje in de keuken met behulp van een reeks korte video’s. Bijzonder, want normaal gesproken zijn er geen camera’s toegestaan en wordt bezoekers actief gevraagd géén foto’s te delen, als ze toch (stiekem) foto’s. willen maken. Dit om de magie van het museum te bewaren.

Wellicht nog één van de meest indrukwekkende museum locaties om digitaal te bezoeken is het Hiroshima Peace Memorial Museum. De tour genaamd ‘Future Memory’ is te bekijken via 1future, waar je in groot detail de verzamelde werken kunt bewonderen.

Als laatste ook nog een shout-out naar het Victoria and Albert Museum in London, waar je in een vijfdelige Youtube serie de tijdelijke tentoonstelling ‘Kimono: Kyoto to Catwalk‘, kunt bewonderen. Inclusief commentaar en uitgebreide toelichting. Echt een fantastische serie om te bekijken, wederom helemaal gratis!

Ervaar TeamLab en maak je eigen kunst

Wil je een wat meer interactieve ervaring voor je museum bezoek? Dan kun je terecht bij het iconische TeamLab Borderless Digital Art Museum. Dit bijzondere museum in Odaiba, Tokyo (waar we al eerder over geschreven) heeft naast digitale videotours ook de mogelijkheid om je eigen stuk TeamLab kunst te maken op je TV of computer. Te samen met mensen over de hele wereld!

Via hun ‘Flowers Bombing Home’ programma kun je zelf aan de slag met het tekenen van je eigen bloemenkunst. Deze kun je uploaden en te samen met de kunst van anderen tot leven zien komen op je beeldscherm. Wederom een echt stuk interactieve kunst, waar TeamLab zo bekend om staat!

Ervaar een onsen, in je eigen badkamer!

En ben je na al deze virtuele tours door Japan wel toe aan wat rust? Dan kun je ook nog leren hoe je de Japanse onsen ervaring naar je eigen badkamer kunt brengen, mits je een bad hebt. Een aantal ryokans in het bekende onsendorp ‘Arima Onsen‘ (in de buurt van Kobe) hebben een reeks VR video’s geüpload op YouTube met uitzichten vanaf hun baden. Dus zet je VR bril op en duik lekker in je bad.

Alhoewel, elektronica en water?! Mocht je dit dan ook willen proberen wees dan alsjeblieft ontzettend voorzichtig. En opteer wellicht voor een Google CardBoard VR bril en je telefoon voor een wat meer veilige optie. Of wikkel jezelf in je lakens en ga lekker in bed liggen. Net zo warm als een lekker bad!

Ervaar Zen Medidatie

En als afsluiter op deze lijst nog een laatste manier om helemaal tot rust te komen: online Zen meditatie! Dankzij de Taizo-in Zen Buddhist Temple in Kyoto kun je een digitale les krijgen om zelf een aantal Zazen meditatietechnieken onder de knie te krijgen. Met behulp van een super informatieve, en volledig Engels ondertitelde, video krijg je alle ins-en-outs te horen, gepaard met fantastische video’s van de bijbehorende Japanse tuin.

Tip van de tempel: gebruik hiervoor een noise-cancelling koptelefoon voor optimaal effect.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie