OVerzicht van een groepsreis door Japan. via Djoser.

Groepsreizen naar Japan

Op onze site vind je vele tips voor het plannen van je reis naar Japan en het uitzoeken van de allermooiste plekken in Japan. Maar er is nog een andere vorm dan alles zelf plannen: de groepsreizen naar Japan. Dit zijn georganiseerde reizen waarmee je zelf niks meer hoeft te doen behalve op tijd op het vliegveld zijn.

Regelmatig krijgen we de vraag wat nou beter is; een groepsreis naar Japan of zelf een reis plannen?

Groepsreis: wel of niet doen?

Op die vraag kunnen we echter geen eenduidig antwoord geven omdat er voor beiden wat te zeggen valt. Een groepsreis neemt je ontzettend veel zorgen uit handen en biedt vaak een zeer gevarieerd aanbod waarbij alle hoogtepunten van Japan voorbij komen.

Daarnaast reis je vaak met een gezellige groep mensen en heb je ervaren gidsen die alle ins-en-outs kennen over bepaalde plekken.  Je hebt echter wel minder vrijheid om precies te kunnen kiezen wat je wel en niet wilt zien en waar je precies wilt verblijven, én je bent vaak wat duurder uit.

Dit maakt het (wat ons betreft) over het algemeen een minder geschikte optie voor mensen die al vaker in Japan zijn geweest, dit omdat de reizen vaak een aantal standaard locaties aanstippen, en de kans groot is dat je er al bent geweest. Maar ook daar zijn natuurlijk weer uitzonderingen, want er zijn wel degelijk een hoop organisaties die ook unieke reizen bieden naar minder bekende plekken in Japan.

Al met al komt het er kort gezegd op neer dat het maar net afhangt van je persoonlijke voorkeur: wil je alle keuzevrijheid en goedkoper uit zijn ook al kost het je zelf veel meer tijd en energie? Dan moet je zelf een reis samenstellen. Wil je echter veel gemak en een gevarieerde reis zonder daar veel tijd en energie in te moeten steken? Dan is een groepsreis wat voor je.

Overigens hebben we het hier veelal over groepsreizen maar een hoop organisaties bieden ook reizen aan die wel volledig georganiseerd zijn maar “privé” gedaan kunnen worden, dus ook zonder groep.

Soorten groepsreizen

Om je een beter beeld te geven van de soorten groepsreizen hebben we er onderstaand een aantal voor je op een rijtje gezet. Deze zijn van verschillende aanbieders maar allen gerespecteerde organisaties met veel ervaring met groepsreizen in allerhande landen, niet alleen Japan. We hebben ook geprobeerd een paar verschillende soorten reizen te benoemen zodat je kunt zien dat er nog best veel variatie in te vinden is, zelfs als je al wat vaker naar Japan bent geweest.

Korte reis ‘Hoogtepunten Japan’

Aangeboden door Shoestring.

“Op deze rondreis Japan bezoek je niet alleen steden als Osaka en Tokyo, maar maak je ook kennis met de natuurpracht die Japan te bieden heeft. Je maakt een wandeling langs de oude postroute Nakasendo tussen de twee pittoreske dorpjes Tsumago en Magome, waar je overnacht in een traditionele ryokan. En dat alles in een compacte 10 dagen.” Meer informatie vind je hier.

Uitgebreide reis ‘Hoogtepunten van Japan

Aangeboden door o.a. Shoestring, KoningAap, Djoser, en Fox (16 dagen).

Met een drieweekse rondreis heb je ruim de tijd om kennis te maken met alles dat Japan te bieden heeft! Van Nagasaki tot Kyoto en Tokyo, vele van de meest beroemde plaatsen uit Japan komen aan bod in deze reizen. En er is vaak een goede mix tussen natuur, cultuur snuiven, en genieten van de moderne wonderen in Japan.

Tip: Zowel Koningaap als Djoser bieden nog wat extra variatie op deze drieweekse rondreis door wat meer unieke plekken te bezoeken. Ook de moeite waard voor iemand die al eens eerder naar Japan is geweest. Zo richt Koningaap zich meer op het zuiden van Japan en Djoser juist op het noorden van Japan met o.a. een bezoek aan Hokkaido.

Rondreis Japan Anders

Aangeboden door Koningaap.

Speciaal voor mensen die alle hoogtepunten in Japan al gehad hebben! “Altijd al eens terug naar Japan gewild, maar bang om in herhalingen te vallen? Koning Aap biedt een Japan rondreis voor gevorderden aan! Minder ‘klassieke’ hoogtepunten en meer afwijken van de platgetreden paden. Je reist per eigen bus én per openbaar vervoer van het zuidelijke eiland Kyushu naar het noordelijke eiland Hokkaido. Uiteraard kun je ook op deze reis genieten van de heerlijke Japanse keuken en de beleefde, vriendelijke bevolking.” Meer informatie vind je hier.

Wintersport in Japan

Aangeboden door Shoestring.

“Japan is vast niet het eerste land waar je aan denkt bij het plannen van je volgende skireis… Maar Japan wordt niet voor niets het land van vier seizoenen genoemd. Wat denk je van winterse taferelen in Kyoto en Tokyo? En van snowboarden of skiën in de Japanse Alpen? Bekijk de badderende sneeuwaapjes en dompel je onder in een warme ‘onsen’. Ga met Shoestring in de winter naar het ‘Land van de Rijzende Zon’.” Meer informatie vind je hier.

Transsiberië Express & Japan

Aangeboden door Djoser.

“Deze 24-daagse rondreis met de Transsiberië Express is een unieke en bijzondere ervaring. De Transsiberië Express, ’s werelds langste spoorlijn, bedacht door tsaar Alexander III, voert je over bijna 9.000 kilometer van Moskou, dwars door Rusland via Irkoetsk naar Vladivostok om dan met de ferry via Zuid-Korea naar Japan te reizen. Wat is mooier dan reizen over deze illustere lijn? Een avontuurlijke reis langs eeuwenoude bezienswaardigheden. Laat je meevoeren langs eindeloze toendra’s, eeuwenoude bossen en hoge bergketens. Ondertussen ontmoet je verschillende interessante culturen en eindig je in het bijzondere land van de rijzende zon.” Meer informatie vind je hier.

JTB Tours

Ten slotte willen we JTB nog even apart benoemen. Zij zijn namelijk echte experts op het gebied van Japan en bieden een zeer ruim aanbod aan allerhande georganiseerde groepsreizen, stedentrips, dagjes uit, excursies en vele andere dingen in Japan. Ook kun je ze bijvoorbeeld in schakelen voor het regelen van concert- en/of conventie tickets (let op dat er dan wel service kosten bij komen) en het assisteren bij boeken van het Studio Ghibli museum en anderen. Neem daar dan ook zeker een kijkje.

Vele anderen

Dit is echter slechts een greep uit de vele bedrijven die reizen aanbieden naar Japan. Wij hebben echter voor deze gekozen omdat ze al heel wat jaartjes mee gaan, goed te boek staan én omdat we er persoonlijke ervaringen mee hebben. Neem echter zelf nog wel even de tijd om uit te zoeken welke organisaties er eventueel nog meer zijn die je wellicht nog wat anders kunnen bieden.

En kun je nou echt niks vinden wat past binnen je wensen en budget? Dan zijn er ook nog reisbureau’s die reizen op maat maken. Hierbij kun je precies al jouw wensen aangeven en zij regelen het dan voor je. Let wel dat deze kosten over het algemeen hoger liggen dan gewone groepsreizen dus kan het lonen om dan toch zelf dingen uit te zoeken en/of plannen.

Hoe maak je een keuze tussen de groepsreizen?

Zoals je ziet zijn er een behoorlijk aantal soorten reizen en aanbieders en nu kun je puur op prijs vergelijken maar dit is lang niet altijd de beste oplossing. Stel jezelf dan ook altijd de volgende vragen wanneer je kijkt naar de aanbieders:

  • Hoeveel dagen wil je weg?
  • Wanneer (welk seizoen) wil je weg?
  • Wil je veel natuur/cultuur/steden/winkels zien?
  • Wil je zoveel mogelijk verschillende plekken zien of liever een paar plekken wat uitgebreider?
  • Welke plekken wil je überhaupt zien?
  • Wil je zelf nog veel vrije tijd op de plekken of liever alles uitgestippeld?
  • Wil je een budgetreis of liever meer luxe?
  • etc. etc.

Let hierbij ook goed op eventueel bijkomende kosten. Zo kan het zijn dat je de vluchten nog apart moet boeken of kunt kiezen tussen vervoer met de bus of trein (extra kosten). Ook is er per reis vaak een verschil tussen activiteiten die je nog bij kunt boeken. Bij sommige aanbieders heb je bijvoorbeeld x-dagen vrije tijd in een bepaalde stad die je kunt vullen met extra dagtripjes met uiteraard ook extra kosten.

Als je eenmaal voor jezelf helder hebt wat je wilt en stel dat er dan nog steeds meerdere aanbieders zijn die precies hetzelfde aanbieden vergelijk dan ook zeker even reviews en ervaringen van andere reizigers. Sowieso is dit handig om te doen!

Meer weten over reizen naar Japan?

Heb je nog wat extra hulp nodig in het kiezen van een reis? Op zoek naar de mooiste plekken in Japan of wil je graag andere informatie over reizen naar Japan? Lees dan ook onze andere artikelen zoals bijvoorbeeld:Coverfoto via Djoser.
Dit artikel – Groepsreizen naar Japan – verscheen voor het eerst op 14 maart 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 14 februari 2020.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie