Coverfoto: Beeld voor Tokyo University. Foto door Joyce Lam.

Hachiko: De meest trouwe hond ter wereld!

Hachiko, wie kent het verhaal inmiddels niet? Deze hond is wereldberoemd geworden vanwege zijn ongekende trouw aan zijn baasje. Want zelfs na de dood van zijn geliefde baas bleef Hachiko getrouw elke dag op hem wachten op het station en inspireerde de hond wereldwijd duizenden mensen. Er werd zelfs een Hollywood film gemaakt met Richard Gere in de hoofdrol. De film is echter niet geheel waarheidsgetrouw. Niet alleen wijkt het verhaal af, ze gebruiken zelfs het volledig verkeerde ras in de film: een Shiba inu in plaats van een Akita inu! Maar wat is nou het echte verhaal rondom deze bijzondere hond?

De echte Hachiko

Op 10 november 1923 werd de Akita Inu Hachiko geboren op een kleine boerderij in de buurt van Odate, in de Akita-provincie. Daar werd hij al snel geadopteerd door Ueno Hidesaburo, een professor aan de universiteit van Tokyo. Ueno was een goede en vriendelijk man en hij en Hachiko kregen al snel een bijzondere band.

Elke ochtend liep Hachiko met zijn baasje naar het station waar hij toekeek hoe Ueno een kaartje kocht en in de trein verdween. Braaf bleef hij daar wachten tot zijn baasje later die middag weer terugkeerde. Dag in, dag uit.

Afbeelding via Elite Readers.
Afbeelding via Elite Readers.

Tot twee jaar later, op een dag in mei, de professor niet meer terugkeerde van zijn werk. Een hersenbloeding werd hem fataal. Hachiko was zich hier uiteraard niet van bewust en bleef wachten, en wachten. Totdat een familielid hem op het station kwam halen. Dit weerhield hem er niet van de volgende dag weer terug te keren naar het station en wederom te gaan wachten. Een gewoonte die hij nog jarenlang zou herhalen.

Ongekende loyaliteit

Hachiko’s loyaliteit en bijzondere ritueel bleef niet onopgemerkt. Saito Hirokichi, die onderzoek deed naar Akita Inu, raakte hem ook op het spoor. Vastbesloten meer te weten te komen begon hij Hachiko ook te volgen en schreef vele artikelen over de bijzondere hond.

Dit zorgde ervoor dat Hachiko een nationale beroemdheid werd en symbool kwam te staan voor de alles overwinnende liefde en loyaliteit die men voor familie hoort te hebben in Japan. Niet alleen dat, ten tijde van Hachiko was het Akita ras bijna uitgestorven in Japan maar kreeg hierdoor een enorme boost aan populariteit.

Nog altijd geëerd

Negen jaar, negen maanden en 15 dagen herhaalde Hachiko dit ritueel tot ook hij op 8 maart 1935 kwam te overlijden. Enkele dagen later werd hij naast zijn baasje begraven in het Aoyama Cemetary (in Minato Tokyo). Ietwat luguber detail is dat ze wel eerst zijn vacht etc. geheel hebben verwijderd om hem op te kunnen zetten. Je kunt hem dan ook “bezoeken” in het National Museum of Nature and Science.

hachiko-loyal-dog-2
Afbeelding via Elite Readers.
Hachiko in het Museum. Foto door Secret Agent Moof.
Hachiko in het Museum. Foto door Secret Agent Moof.

Niet alleen in het museum wordt deze bijzondere hond herdacht. Op meerdere plekken in Tokyo (en Japan) zijn er gedenkplekken en standbeelden geplaatst van deze bijzondere hond. Het meest bekende het beeld dat op de Shibuya Crossing in Tokyo staat.

Originele standbeeld

Dit is echter niet het originele standbeeld. Deze is tijdens de tweede wereldoorlog omgesmolten om ammunitie van te maken. Het huidige beeld is een nieuwe versie die in 1948 werd geplaatst.

Ook op de Tokyo University kun je een standbeeld vinden waarbij Hachiko zijn baasje weer begroet en een soortgelijk beeld vind je bij Odate Station. De meest recente toevoeging is een beeld dat staat voor het Akita Dog Museum in Odate. Hierbij is overigens ook het originele voetstuk gebruikt van het eerste Hachiko beeld in Shibuya.

Meer weten? Dan zijn er inmiddels een tweetal mooie films uitgekomen! Uiteraard de film Hachi: A Dog’s Tale, de Amerikaanse versie van dit verhaal met Richard Gere in de hoofdrol. Zoals gezegd niet geheel waarheidsgetrouw en met het verkeerde hondenras in het begin van de film maar goed, voor de rest een uitstekende film!

Een Japanse klassieker uit 1987 over Hachiko is “Hachiko Monogatari” ofwel “The Tale of Hachiko”. Ook zijn er nog twee leuke kinderboeken die over Hachiko vertellen: “Hachiko: The True Story of a Loyal Dog door Pamela S. Turner en geiilustreerd door Yan Nascimbene.” en “Hachiko Waits geschreven door Leslea Newman en geiilustreerd door Kodaira Machiyo.”.

Bronnen: 1, 2, 3.
Coverfoto: Beeld voor Tokyo University. Foto door Joyce Lam.
Dit artikel – Hachiko: De meest trouwe hond ter wereld! – verscheen voor het eerst op 22 juni 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 22 november 2022.

Hennie
hennie.kaoru.draaisma@gmail.com

Domo hajime mashite! Ik ben Hennie, een prettig gestoorde shinsengumi-tologist wiens hart verloren is aan Japan! Ruim 5 jaar heb ik in Japan gewoond en ik kom hier mijn verhalen met jullie delen!

Geen reactie's

Geef een reactie