Halloween hotspot in Japan: Shibuya Scramble (Crossing)

Van losgeslagen feesten in treinen tot enorme parades; Halloween is de afgelopen jaren alsmaar populairder geworden in Japan. Van een feestje dat alleen ter promotie was voor pretparken of clubs, is het inmiddels een ware happening geworden. In de meeste grote steden worden tientallen feesten gegeven maar nergens pakken ze het zo groots aan als in Tokyo, en dan met name op de Shibuya Scramble. Dit is het drukste en meest beroemde kruispunt ter wereld en een iconische landmark in Tokyo.

Jaarlijks feest

Elk jaar rond Halloween (afhankelijk op welke dag het valt) verzamelen zich hier tienduizenden Japanners, met name jongeren, voor een spontaan en groots openluchtfeest. Mensen gaan volledig uitgedost de straat op om met elkaar een feestje te vieren, gewoon tussen de winkels en gebouwen in.

Er zijn geen grote muzikale optredens, geen artiesten die een nieuw album promoten en ook geen bar voor je drank. Wel zie je steeds meer bedrijven inspelen op de Halloween hype, met name rondom Shibuya. Sommige houden de winkel open of zorgen toch voor een vorm van vermaak door muziek of andere opmerkelijk performances.

Maar over het algemeen verzamelt iedereen zich simpelweg op straat in de meest toffe kostuums, en vermaken mensen zich door te kletsen, lekkers en drank te scoren bij de lokale konbini’s, en door naar de kostuums van anderen te kijken, en uiteraard heel veel foto’s en selfies te maken.

Gigantische mensenmassa

Dit valt nog niet altijd mee want Halloween in Shibuya is druk, verbijsteringwekkend druk. Het is soms dan ook een hele opgave om je een weg te banen door de enorme mensenmassa. Het is bijna niet onder woorden te brengen hoe veel mensen er die avond samenkomen maar onderstaande video laat je eigenlijk alles zien wat je moet weten.

Ondanks de drukte is het echter een fantastisch evenement om deel aan te nemen, zeker als buitenlander of toerist, met name om contact te leggen met de lokale bevolking. De meeste mensen zijn immers in een uiterst goed humor, willen graag een praatje maken of dronken fotomoment uitwisselen.

Daarnaast gaan de meeste mensen ook respectvol met elkaar om, en zorgen mensen ervoor dat ze elkaar niet tot overlast zijn. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten. Ook is er aardig wat politie op de been om de boel in goede banen te leiden. Maar naast een enkel akkefietje hoeven zij zelden in actie te komen.

Feest weg van de straten

Naarmate de avond vordert, en er meer drank heeft gevloeid, zie je ook dat steeds meer mensen naar andere plekken in Tokyo trekken. Groepjes vrienden verzamelen zich om naar clubs, kroegen, izakaya, en natuurlijk de karoake-bar te gaan. Vanaf daar gaat het feest vieren gewoon weer door tot de kleine uurtjes van de nacht. Om de volgende ochtend de kostuums weer in de kast te hangen. En kan iedereen weer gaan aftellen naar de volgende Halloween.

Meer weten over Halloween in Japan? Lees dan hier verder:

Dit artikel – Halloween Hotspot In Japan: Shibuya Scramble (Crossing) – verscheen voor het eerst op 27 oktober 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 27 september 2022.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie