Halloween in Japan

Japan is niet vies van wat enge horrorverhalen en met een land dat zo dol is op cosplay en kostuums is het niet zo gek dat ook daar Halloween aan populariteit aan het winnen is. Maar hoe vieren ze dit typische Amerikaanse feest nou in Japan?

Het begin van Halloween in Japan

Eind september, begin oktober beginnen de winkels in Japan zich te vullen met pompoenen, heksen en spinnenwebben en kun je weer de gekste artikelen kopen. Van KitKat met pompoen smaak of snijvormpen voor je charaben bento box met spoken thema. En wat zou Halloween zijn zonder (origami) pompoenen? Of Halloween thema’s in het vliegtuig?

Halloween 2013. Foto door Jetstar Airways via WikiCommons.

Net als met Valentijnsdag en Kerstmis is Halloween in eerste instantie een commercieel event en heeft het niks met de doden te maken of geesten die terug keren naar aarde. In Japan is er een eigen bijzondere viering die geheel in het teken daarvan staat. Namelijk het allerheilige feest “Obon” dat een paar maandjes eerder in Augustus wordt gevierd (Meer weten? Lees dan hier verder over Obon). De marketing bobo’s zagen echter behoorlijk wat kansen in het populair maken van de Amerikaanse variant van Halloween en zodoende begon men met het bekendmaken ervan.

De grote doorbraak van Halloween valt eigenlijk vooral toe te wijzen aan Tokyo Disneyland en Universal Studios Japan. Beiden zijn grote internationale bedrijven die uiteraard dol zijn op nieuwe events en bijzondere thema’s (= meer bezoekers en meer geld). Toen zij in 2000 voor het eerst begonnen met een Halloween thema feest maakte dit de weg vrij om het feest in heel Japan te gaan vieren. Het is echter pas sinds 2010 dat het écht goed aangepakt wordt in Japan en dat het steeds grootser en uitgebreider gevierd wordt.

Geen kinderen langs de deuren

Je zult echter niet veel kinderen zien die langs de deuren gaan voor snoepgoed. Wel zijn er enkele winkelketens en andere openbare gelegenheden die snoepzakjes uitdelen aan schoolkinderen. Zelfs de Yakuza doet hier aan mee! Op zich niet vreemd voor de Yakuza, aangezien ze wel vaker bijdragen leveren aan publieke festivals en feestdagen. Maar het blijft een gek idee dat de  Japanse maffia roze snoepzakjes uitdeelt aan schoolkinderen.

Ook zijn er bijzondere thema avonden, unieke pop-up café’s, en hebben pretparken, net als hier, bijzondere scare-acteurs ingehuurd. Een beetje zoals fright night in Walibi (of Six Flags of hoe het de volgende keer dan ook heet).

Feesten tijdens Halloween!

Het populairste zijn echter de Halloween parades en grote feesten. Als volwassene in Japan heb je het niet altijd even makkelijk, zo heb je te maken met hoge werkdruk en dus zijn de Japanners dol op even lekker ontspannen en jezelf laten gaan. Halloween biedt hiervoor de perfecte gelegenheid. Uiteraard doen ze dit in het land waar cosplay groot is geworden niet in hun dagelijkse kloffie en draait alles dan ook om het vinden en maken van de mooiste, beste, engste, en smerigste Halloween kostuums!

Shibuya Halloween 2016. Foto door Dick Thomas Johnson via WikiCommons.
Kawasaki Halloween. Foto door Danny Choo via WikiCommons.
Kawasaki Halloween. Foto door Danny Choo via WikiCommons.

Terwijl de kostuums elk jaar uitbundiger worden, worden ook de feesten alsmaar groter. Misschien een van de beruchtste Halloween “feesten” in Tokio vindt plaats IN, ja in, de Yamanota lijn trein (vertrekt vanaf Shinjuku station). Dit feest is berucht omdat het vaak alleen buitenlanders (die in Japan wonen) zijn die met z’n allen op een vooraf gesproken tijd de trein in stappen en zich behoorlijk misdragen, als in stomdronken de boel slopen, mensen beledigen, en naakt in de trein lopen overgeven. De politie let echter steeds meer op en het beruchte treinfeest wordt steeds sneller de kop in gedrukt.

Halloween populairder dan ooit

Het lijkt er echter op dat het dweilen met de kraan open is want terwijl het ene feest onder controle komt te staan, poppen er nog 3 andere omhoog. De Japanners lijken het Halloween feest dan ook aan te grijpen als excuus om alle sociale normen eens over de boeg te gooien en de straten van Japan zijn na op 1 november dan ook smeriger en rommeliger dan je ze verder ooit zult zien

Japan zou Japan echter niet zijn er als ook niet meteen mensen klaar zouden staan om gezamenlijk de troep weer op te ruimen de volgende dag. Op 2 november is er dan ook niks meer te zien van de chaos die Halloween met zich brengt.

Maar niet alleen in de trein wordt Halloween uitgebreid gevierd. Elk jaar met Halloween stroomt de wereldberoemde Shibuya Crossing in Japan over van de mensen en kun je er letterlijk je kont niet meer keren vanwege de tienduizenden jongeren die zich daar verzamelen.

In 2016 en 2018 hebben wij dit zelf mee mogen maken en het was één grote, fantastische bende, die een hele andere kant van Japan liet zien. En hoewel het een bende was, was het een positieve bende. Positieve energie was overal en het was nog nooit zo makkelijk om contact te leggen met Japanners in het feestgedruis.

Mocht je dan ook in Japan zijn ten tijde van Halloween, koop een gekke accessoire of hoed, en meng je in het feestvierende publiek voor een onvergetelijke avond.

Cover foto: Kawasaki Halloween. Foto door Danny Choo via WikiCommons.
Dit artikel “Halloween in Japan: Keihard feesten in Kostuums” verscheen voor het eerst op 4 oktober 2012 en is voor het laatst geüpdatet op 15 oktober 2022.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie