HAMIGAKI TANDENPOETSEN IN JAPAN

Hamigaki: Tandenpoetsen in Japan

In de ochtend en avond je tanden poesten. Flossen of met ragertjes aan de slag, en natuurlijk nog wat mondspoeling. Dat is zo’n beetje wat je hier wordt aangeleerd over goede mondhygiëne. Maar dat is niet in alle landen hetzelfde! Hoe zit dat bijvoorbeeld met tandenpoetsen in Japan?

Tandenpoetsen

Tandenpoetsen is zeker niet iets van de laatste jaren. Sterker nog, al eeuwenlang zijn mensen bezig met hun gebit. Oude Japanse geschriften leren ons bijvoorbeeld dat ze in Japan hun gebit schoonhielden met tandenstokers, gemaakt van speciale takjes. En vanaf de 13e eeuw kwamen er vroege tandenborstels, gemaakt van paardenhaar, over uit China.

Ook andere manieren om het gebit te beschermen zoals ‘ohaguro‘, waarbij de tanden bedekt werden met een zwart goedje, is hier een voorbeeld van. Tegenwoordig gebruikt men in Japan gewoon een reguliere tandenborstel, zoals je ze ook hier tegenkomt.

Poetsen na elke maaltijd

In de basis is er niet zo heel veel anders aan tandenpoetsen in Japan. Je hebt een tandenborstel, tandpasta, en wat water nodig. Maar in tegenstelling tot hier heb je in Japan bijvoorbeeld een stuk minder elektrische tandenborstels. Daar geeft men de voorkeur aan wat kleinere, zachte, tandenborstels die je met de hand gebruikt. Ook zijn de tandpasta’s wat anders, zo is het toevoegen van fluoride een stuk minder gebruikelijk.

Maar het grootste verschil zit hem met name in de frequentie. Waarbij hier vaak gezegd wordt dat 2x per dag voldoende is, ligt er in Japan de nadruk op het tandenpoetsen na elke (grote) maaltijd. Zo’n drie keer per dag dus.

Hamigaki

Zo is het niet ongebruikelijk om op kantoor je tanden te poetsen. En is er ook op scholen veel aandacht voor goede mondhygiëne. Daar is ‘hamigaki’ ofwel tandenpoetsen een belangrijk onderdeel van de dag. Zo worden er voor jonge kinderen gezamenlijke poetsmomenten ingelast met speciale liedjes, om het zo leuk mogelijk te houden. Zelfs Japan’s grootste artiesten hebben wel een tandenpoetsliedje op de markt gebracht!


Van jongs af aan

Dit poetsen wordt van jongs af aan aangeleerd. Net als hier zijn er natuurlijk de nodige instructies van de tandarts en helpen ouders met het poetsen van de tanden van kleine kinderen. In Japan wordt er echter net wat meer aandacht aan besteedt dan we hier gewend zijn. Zo is het veel meer een familie “activiteit” waarbij er de tijd wordt genomen om het poetsen goed aan te leren.

De kinderen worden aangemoedigd eerst zelf goed te poetsen, waarna vader of moeder vervolgens – met het kindje op schoot – de tanden een keer goed na poetst om zeker te weten dat alles goed schoon is. Dit wordt nog tot op redelijke late leeftijd gedaan.

Daarnaast zijn er allerhande gadgets en speeltjes beschikbaar om dit proces leuker te maken voor de kinderen. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van de dag voor een hoop kinderen en ouders, en iets dat ze het hele leven zullen vasthouden.

Met dit in het achterhoofd is het misschien ook een stuk duidelijker waarom bedrijven zoals The Pokémon Company met apps komen voor het tandenpoetsen. Het is simpelweg een belangrijk onderdeel in de opvoeding van jonge kinderen, en het aanleren van gezonde gewoontes die je hele leven bij je blijven!

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie