Hanami, kersenbloesem hotspot. Foto via Pixabay.

Hanami (Kersenbloesem) Hotspots

Het zal je toch gebeuren dat je op een ochtend in de lente je bed uit komt, je dingetjes doet, en als je de gordijnen opengooit merkt dat de omgeving waarin je woont volledig roze getint is. Nou, in Japan gebeurd dat dus! Roze gekleurde blaadjes fladderen om je heen, de straat is er helemaal vol van en je haar misschien ook wel. Het is de natuurlijke wekker die aangeeft dat het weer tijd is voor Hanami, het woord wat letterlijk staat voor “bloemen kijken”.

Dit Japanse gebruik bestaat al zo’n duizend jaar en heeft daarom een diep gewortelde historische waarde voor de mensen. Het betekent ook dat het weer (bijna) tijd is om lekker naar buiten te gaan en te genieten van het beter wordende weer.

Met z’n allen er op uit

Ook al kan het op sommige plekken nog erg nat en vochtig zijn, mensen trekken er toch vaak op uit naar parken en andere plekken waar ze de bloesembomen in hun meest volle glorie kunnen bezichtigen.

Bepakt en bezakt met lekkere snacks of ander eten, vele verschillende dranken en vaak ook een kleine barbecue, gaan ze er op uit om een goed plekje te bemachtigen waar ze hun picknickkleed kunnen neerleggen en de rest van de dag picknicken en vertoeven onder al dat moois.

Natuurlijk zijn er wel wat meer restricties bijgekomen met je jaren voor de recreatiegangers. Zo mag er op veel plekken geen alcohol meer worden geschonken en zijn de meeste plekken die echt vlak onder een bloesemboom vallen tegenwoordig eigenlijk verboden terrein. Toch zul je zien dat veel mensen aan dat laatste een beetje maling hebben en er toch gaan zitten. Vooral als het heel erg druk is en het bijna dringen wordt voor een mooi plekje.

De barbecue kan ook niet overal staan, maar het ligt er een beetje aan hoe groot deze is. Alleen is het natuurlijk wel uitkijken geblazen, want voor je het weet heb je het hele park in vlammen op gaat! Daarom zorg de gemeente ervoor dat er eetkraampjes aanwezig zijn.

Vieringen door heel Japan

Er zijn door heel Japan wel parken te vinden waar Hanami gevierd wordt. Vaak is het zo dat je met een groepje vrienden of collega’s van te voren afspreekt en gezamenlijk naar een park toe gaat of elkaar ontmoet op de aangegeven plek.

Het plannen van een tripje rond Hanami kan soms wat lastig zijn omdat de bloesembomen niet allemaal altijd op de gewenste tijd uitkomen. In Japan worden daarom al in februari berekeningen uitgegeven op televisie, in de krant en op het internet wanneer ze verwachten dat het spektakel zal gaan plaatsvinden en in welke regio dat is.

Op het internet zijn er rond deze periode lijsten beschikbaar die aangeven wanneer de bomen het rijkst bloeien. In de meeste grote steden zijn altijd wel meerdere plekken te vinden waar je Hanami kan meemaken. Voorbeelden hiervan zijn onder andere:

Hanami hotspots in Tokyo

Ueno Park: Eén van de meest druk bezochte parken tijdens Hanami in Tokio, maar dus blijkbaar ook een van de mooiste.
Shinjuku Gyoen: Bied ook wat meer laatbloeiers, waardoor je meer kans hebt dat je in ieder geval wat moois te zien krijgt.
Chidorigafuchi: Een onderdeel van Kitanomaru Park. De meeste bomen staan langs het water in de gracht van een oud kasteel uit de Edo-periode en er zijn bootjes te huur. Heel romantisch voor de dames dus. s’ Avonds worden de bomen ook opgelicht.
Yoyogi Park: Er staan ongeveer 600 bloesembomen in dit ruime park dus genoeg plek voor iedereen om het picknickkleed ergens neer te leggen. Ook zijn er eetkraampjes aanwezig, dus in principe kan je je eigen eten thuis laten.
Inokashira Park: Bij Kichijoji Station. De paar honderd bomen die om het meer heen staan zorgen voor een adembenemend uitzicht, vooral als je een waterfiets huurt die ook nog eens het uiterlijk heeft van een zwaan!

Hanami hotspots in Kyoto

Maruyama Park: Bij de Yasaka Shrine. De populairste plek om Hanami te vieren in Kyoto dankzij een mega-grote bloesemboom die in de avond prachtig wordt opgelicht. Er zijn veel eetkraampjes en zelfs tijdelijke restaurantjes beschikbaar in de nabije omgeving.
Haradani-en Garden: Wat meer in de buitenwijk van centraal Kyoto. Je kunt hier niet alleen de bloesembomen bezichtigen waarvan de volle takken met bloesem zowat op de grond liggen, maar ook de vele andere planten die rond dit tijdstip in bloei staan. Wel iets moeilijker te bereiken maar des te meer de moeite waard.
Keage Incline: Onderdeel van oude spoorlijn en een kanaal- en tunnel systeem, waar je helemaal niets van zal merken als door het roze gekleurde pad omhoog loopt dat gevuld wordt met bloesemblaadjes. Wel met beide voeten op de grond blijven hoor!
Nara Park: In de nabij Kyoto gelegen stad Nara ligt het Nara-hertenpark. Het park staat tijdens Hanami niet alleen bekend om zijn loslopende herten, maar ook om zijn 1700 bloeiende bloesembomen. Het park is super-ruim, dus vergeet je picknickkleed niet mee te nemen.

Hanami hotspots in Nagoya

Shikinomichi: Ook wel “pad van de 4 seizoenen” genoemd. Langs de rivier Yamazakigawa staan honderden bloesembomen te wuiven in de wind. Deze plek staat in de top 100 van meest mooie plekken om Hanami mee te maken. het pad in bijna een kilometer lang!
Tsuruma Park: Waarschijnlijk de populairste plek om bloesembomen te bezichtigen in Nagoya. Er is veel ruimte waardoor iedereen een prettig plekje kan vinden onder hun favoriete boom. Eetkraampjes zijn rijkelijk aanwezig hier.
Inuyama Castle: Iets buiten Nagoya staat dit kasteel, wat omringt wordt door honderden bloesembomen. Een prachtige plek om te bezoeken, en dan vooral rond deze periode.

Hanami hotspots bij Sendai

Tsutsujigaoka Park: In park vind je vele variaties van grote bloesembomen. Er is veel ruimte aanwezig in dit park voor Hanami en het ligt lekker centraal.
Saigyo Modoshi no Matsu Park: Dit prachtige park dat tegen een berg aanligt herbergt ongeveer 260 bloesembomen en heeft een geweldig uitzicht. Het park is te vind in Matsushima achter Matsushima Kaigan Station.
Shiogama Shrine: Op 30 minuten afstand met de trein ligt Shiogama en de Shiogama gebedstempel. De plek staat ook bekend om zijn vele goede sushi restaurants. Rond het gebied van de tempel staan tijdens Hanami zo’n 300 bomen in bloei.

Als je dus een keertje van plan bent om Hanami in Japan mee te maken, zijn er genoeg plekken om dit te doen. Hou alleen wel het internet goed in de gaten om te kijken waar de bomen op een bepaalde plaats het mooist zullen zijn. Je kan er wel rekening mee houden dat als je rond eind maart, begin april in Japan zit de meeste bomen wel in bloei zullen staan.

Bronnen: 1,2,3,4,5
Dit artikel – Hanami (Kersenbloesem) Hotspots – verscheen voor het eerst op 1 april 2014 en is voor het laatst geüpdatet op  1 december 2018

Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie