Japans Hanami Eten

Het is alweer lente en de kersenbloesems staan in Japan al in volle bloei! Dat betekent dat iedereen er weer massaal op uit trekt voor de hanami vieringen. De parken overstromen van de mensen die gezellig aan het picknicken zijn en er een feestje van maken.

Vrienden en familie zitten soms hele middagen en avonden op de picknickkleedjes dus voldoende eten en drinken is dan erg belangrijk! Maar wat eet je zo al op een hanami picknick? Onderstaand vind je het meest populaire hanami eten!

O-hanami Bento

お花見弁当

Eén van de eerste dingen die echt niet mogen ontbreken zijn de zogenaamde o-hanami bento boxes (lees hier meer over bento boxes). Deze Japanse lunch boxes kun je kant-en-klaar in de winkel kopen of natuurlijk helemaal zelf maken. Vaak zijn ze, naast rijst en diverse groenten, gevuld met garnalen, tamagoyaki (zoete, Japanse omelet), karaage (gefrituurde kip), ikura (zalmeitjes) en sakuradai/temari sushi (een soort ronde sushi balletjes). Wil je zelf een hanami bento box maken? Kijk dan o.a. eens hier, hier, of hier.

Onigiri

おにぎり

Onigiri zijn traditionele rijstballen (vaak) in de vorm van een driehoek. Je hebt ze in allerlei soorten en smaken en met verschillende soorten vullingen. Het zijn heerlijke en gemakkelijke snacks om te eten en mogen dan ook zeker niet ontbreken in je picknickmand.

Foto via Pecolly.

Speciaal voor de hanami krijgen de, normaal gesproken witte onigiri, soms ook nog een extra roze kleurtje zodat ze perfect bij de kersenbloesems passen. Benieuwd hoe je zelf onigiri kan maken? Bekijk dan onze posts waarin we alles vertellen over onigiri, een aantal recepten delen, en een tutorial laten zien!

Sakura Mochi

桜餅

Mochi zijn een soort rijst cakejes die enorm geliefd zijn in heel Japan. Afhankelijk van het seizoen zijn er verschillende soorten te krijgen en tijdens de lente en hanami periode is dat sakura mochi! Deze rijst cakejes zijn gevuld met azuki pasta (zoet rode bonen pasta, wordt ook wel gewoon “an” genoemd) en worden omwikkeld met een kersenbloesemboom blad. Daarnaast zijn er ook nog eens twee soorten: kanto stijl sakura mochi en kansai stijl sakura mochi.

Voor Kanto stijl sakura mochi wordt een rijstsoort gebruikt met een kleinere rijstkorrel. De rijst wordt dan vermalen en verwerkt in een soort crêpe die om de an heen gewikkeld zit. Bij Kansai stijl sakura mochi wordt een middelgrote rijstkorrel gebruikt waarvan een gestoomd en daarna gedroogd soort cakeje wordt gemaakt met als vulling de an.

Mochi is bij de meeste toko’s kant-en-klaar te krijgen. Sakura Mochi is echter een ander verhaal en zul je zelf vaak moeten proberen te maken, iets wat erg moeilijk is zonder sakura producten. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op ebay, amazon of global rakuten.

Hanami Dango

花見団子

Zowel mochi als dango worden gemaakt van rijstbloem en worden gevormd tot een soort kleverig balletje. Grootste verschil tussen mochi en dango zit hem dan ook in het bereidingsproces en de manier van presenteren. Mochi zijn vaak wat groter, minder rond, en een stuk plakkeriger. In het geval van dango worden deze balletjes eerst nog kort gekookt tot ze mooi stevig zijn en dan op een prikker geregen, en afgemaakt met verschillende soorten toppings.

Tijdens de hanami periode is er echter een speciale soort te krijgen, de speciale Hanami Dango! Gekenmerkt door drie verschillende balletjes: groene, wit, en roze staat deze symbool voor de bloesem. Weten hoe je overheerlijke dango op bovenstaand plaatje zelf maakt? Kijk dan voor het recept op Proef Japan

Nerikiri

練りきり

Afbeelding via Porthida.
Afbeelding via Porthida.

Officieel gezien valt sakura mochi onder “wagashi”. Dit zijn traditionele Japanse snoepjes die vaak met veel zorg met de hand worden gemaakt. Tijdens de lente zijn er naast sakura mochi nog allerlei andere soorten speciale wagashi te krijgen waaronder (煉り切り). Deze hebben niet zozeer een sakura smaakje maar zijn bedoeld om via de ogen te genieten en op die manier de lente “te proeven”. Vaak hebben ze de vorm van mooie pastelkleurige bloemen, vlinders of kleine vogeltjes.

Ook deze kun je soms kant-en-klaar bij de toko kopen maar zul je vaak moeten online bij (Japanse) webwinkels moeten bestellen of zelf proberen te maken. Kijk o.a. hier en hier voor tutorials.

Sake

日本酒

Afbeelding via MyNavi.
Afbeelding via MyNavi.

En last but not least… Van al dat lekkers krijgen we natuurlijk wel dorst, en wat helpt daar nou beter tegen dan wat overheerlijke sake? Sake is een alcoholische drank en vergelijkbaar met wijn maar dan gemaakt van rijst. Het is een traditionele Japanse drank en ontzettend populair. Het kan zowel warm of koud gedronken worden maar, tijdens hanami picknicks wordt het vrijwel altijd koud gedronken.

Gelukkig is sake bij de meeste slijterijen inmiddels wel te krijgen en anders biedt de toko of het internet nog voldoende alternatieven!

Al het andere dat je lekker vindt!

Dit is lang niet alles wat je tegen kunt komen op een hanami picknick maar dit zijn wel enkele van de basis gerechten, snacks en drankjes. Maar natuurlijk hangt het allemaal af van je eigen smaak en de lekkernijen die jij graag eet! Wat zou jij meenemen naar een hanami picknick?

Meer Japanse recepten

Nog meer heerlijke Japanse recepten maken? Neem dan snel een kijkje op Proef Japan. Dé website voor liefhebbers van de Japanse keuken. Hier vind je niet alleen tientallen Japanse recepten, maar ook artikelen over de Japanse eetcultuur, haar keuken, en interessante weetjes over Japanse ingrediënten.Dit artikel – Japans Hanami Eten – verscheen voor het eerst op 1 april 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 1 maart 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie