Japan Travel App JTO

7 Handige apps voor toeristen in Japan

Hoewel bij de meeste mensen de telefoons al uitpuilen van de apps, zijn er een paar applicaties die ontzettend handig zijn tijdens je reis door Japan. Bijvoorbeeld omdat ze je de weg wijzen, helpen met vertalen, of je laten zien waar de allerlekkerste restaurantjes zich bevinden!

Google Maps

De eerste app die direct te binnen schiet is natuurlijk Google Maps. Hiermee weet je altijd zeker dat je de weg kunt vinden, al ben je in the middle of nowhere! En of je nou op de fiets, boot, auto, of benenwagen bent, verdwalen wordt een stuk lastiger met Google Maps bij de hand.

Daarbij kan de app je ook aanbevelingen geven over wat er in de buurt te doen is. Denk aan winkels, restaurants, hotels en meer. En kun je het gebruiken om je OV-routes in Japan uit te stippelen.

Google Translate App

Naast het onmisbare Google Maps is er nog een Google app die niet mag ontbreken op je telefoon. De Google Translate App. Deze app is met name handig voor mensen die de Japanse taal niet (goed) beheersen. Denk bijvoorbeeld aan wat extra hulp bij het vertalen van je menukaart, de tabel met bustijden en meer.

Niet alleen kan deze je helpen met het vertalen van zinnen, maar door de foto functie is het ook een goede tool om te helpen met het vertalen van Kanji, en andere tekens uit het Japanse schrift. Hoewel we wel moeten toegeven dat deze functie lang niet altijd even goed werkt.

Ook een plus van deze app is, is dat je hem gewoon offline kunt gebruiken. Je hebt dan wel een beperkter woordenboek, en kunt soms dus ook niet alles vertalen. Al wordt daar nog elke keer hard aan gewerkt.

Japan Official Travel App

De “Japan Official Travel App” (of zoals ze hem zelf al afkorten “SmartApp”) bevat diverse handige tools die niet alleen tips geven voor de mooiste locaties en lekkerste restaurants, maar bevat ook reisinformatie zoals treinroutes, en waar je gratis Wi-Fi locaties kunt vinden.

De app is beschikbaar in het Engels, Koreaans, en Chinees en wereldwijd beschikbaar in de diverse app stores. En groot voordeel ten opzichte van soortgelijke apps: je kunt deze ook zonder dataverbinding gebruiken. Perfect dus om je databundel te kunnen sparen in Japan.

GuruNavi

Maar als je op zoek bent naar leuke restaurants en cafés is er één app die absoluut niet mag ontbreken en dat is GuruNavi. Een soort afkorting en samenvoeging van Gourmet Navigation, en dat is het precies. Een gids en navigatie naar de beste restaurants en gourmet ervaringen, voor elk budget!

Dat niet alleen. Je vindt er reviews, informatie over het menu, de prijzen, of er een Engels menu beschikbaar is, alle contactgegevens, en vaak ook aanbevelingen van mensen over welke gerechten je het beste kunt proberen. Een ontzettend leuke manier om nieuwe restaurantjes te ontdekken in Japan. Zeker omdat deze vaak goed verstopt kunnen zitten in afgelegen wijken, of in Tokio op hogere verdiepingen in een gebouw.

Oh, en groot ramen liefhebber? Probeer dan ook de app Ramen Beast. Deze wordt gerund door een netwerk die-hard ramen liefhebbers en deelt de allerbeste (of slechtste) Ramen spots met je. Inclusief hun persoonlijke favorieten.

Takkun

Geen fan van het OV maar ga je liever met de taxi? Ook dat kan met veel gemak in Japan, want taxi’s rijden er genoeg rond. Verwacht alleen niet dat je ook even snel een Ubertje kunt regelen. Dit gaat nog aardig goed in steden zoals Tokio en Kyoto, maar in de rest van Japan valt dat vies tegen! Wel is de soortgelijke dienst Didi Taxi erg actief in het land, en is bijna gelijk aan Uber.

Een andere optie is het downloaden van de Takkun app. Deze app verzamelt alle informatie over nabijgelegen taxidiensten en met een druk op de knop kun je de dichtstbijzijnde taxi oproepen om naar jouw locatie te komen.

Vervolgens laat je hem de app zien en eventueel te locatie (via Google Maps) waar je heen wilt en je kunt gaan met die banaan! Overigens is dit ook één van de weinige apps die ook 100% geschikt is voor Windows phones.

Ecbo Cloak

Moet je vroeg uitchecken in het ene hotel, en kun je pas uren later bij het andere hotel terecht? Dan is het natuurlijk vervelend om met je bagage te moeten slepen. Gelukkig kun je alsnog wel bij de meeste hotels terecht, of kun je een kluisje huren op het station, maar wat als dat geen optie is?

Dan kan Ecbo Cloak je reddeing zijn! Deze app matcht mensen die hun bagage kwijt moeten met winkels en andere gebouwen waar mensen tegen een kleine vergoeding hun bagage kunnen opslaan.

De dienst werkt in vrijwel alle grote steden en kost je ¥300 voor kleine, en ¥600 voor grote stukken bagage. Uitzondering zijn de opslagpunten op JR Stations, deze zijn allemaal ¥800.

Pocket Wifi

Wil je deze apps gebruiken, dan heb je wel wifi nodig! Openbaar wifi is in Japan niet zo’n begrip als dat het hier is. Vaak zit je vast aan het gebruiken van vaste hotspots of kun je ze alleen gebruiken met een Japans telefoonabonnement.

Veel toeristen maken dan ook gebruik van een Japanse simkaart of een pocket wifi. Met name de pocket wifi is de afgelopen jaren steeds populairder geworden.

Dit is een klein kastje dat je bij je draagt en waarmee je meerdere apparaten kunt verbinden om zo gebruik te maken van de wifi. Het kost je vaak wel een aantal euro per dag maar je bent dan wel altijd verbonden! Benieuwd hoe dat precies zit? Lees dan hier verder over Pocket Wifi in Japan.

Japan Connected – Free Wi-Fi

Wil je geen Pocket Wifi huren en gewoon gebruik maken van de paar gratis netwerken die er zijn? Dan kunnen we je de app Japan Connected – Free Wi-Fi aanbevelen. Deze helpt je in het vinden van de dichtstbijzijnde gratis netwerken.

Ook is er een optie om altijd automatisch met het dichtstbijzijnde netwerk te verbinden. Al raden we je altijd aan goed na te denken over je internetveiligheid bij het verbinden met openbare netwerken!

Jullie tips

Maar met de hoeveelheid apps die er op de markt zijn, hebben we vast wel een paar andere handige aanraders gemist. Welke app(s) gebruik jij meestal in Japan? Deel het met ons in de comments!

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

1 Reactie
  • Petra
    Geplaatst op 19:26h, 30 september Beantwoorden

    Ik gebruik altijd maps.me om offline kaarten met mijn favorieten te raadplegen. In de voorbereiding maak ik gebruik van zelfsamengestelde Google Maps kaarten per vakantie met mijn eigen favorieten incl praktische locaties zoals hotels ed en exporteer dat dan naar maps.me. Helaas kan Google Maps gek genoeg niet je eigen kaarten offline beschikbaar stellen.

    Scheelt iig een hoop datagebruik.

Geef een reactie