Kleine taiyaki. Foto door yomi955. Via WikiMedia.

Handige gadgets voor in de Japanse keuken

Ben jij gek op Japans eten en dan met name het zelf maken er van? Dan heb jij vast al wel wat uurtjes in de keuken staan puzzelen hoe je de mooie gyouza randjes moet maken, of hou je nou die perfecte onigiri kunt vormen. In Japan vind je in elke winkel wel handige gadgets die je hiervoor kunt gebruiken, maar hier is de zoektocht soms nog best lastig.

Daarom delen wij je enkele handige gadgets en hebbedingetjes voor in de Japanse keuken én waar je die in Nederland (of online) heel gemakkelijk kunt vinden. Zo houd je meer tijd over om van je lekkere gerechten te genieten!

Rijstkoker

Met een beetje geluk heb je deze al in huis maar mocht je hem nog niet hebben, regel er eentje! Het lijkt misschien overbodig, je kunt rijst immers ook “gewoon” klaarmaken maar met een rijstkoker wordt je rijst toch écht een stuk lekkerder. En aangezien rijst in de Japanse keuken zo’n beetje het belangrijkste onderdeel van elke maaltijd is, kun je je kookkunsten naar een volgend niveau tillen door een goede rijstkoker aan te schaffen.

Overigens kun je deze vaak niet alleen gebruiken voor het maken rijst maar ook taarten, brood, hummus en frittata. Google maar eens op rijstkoker recepten (of voor nog meer resultaat: rice cooker recipes).

Gyoza mal

gyoza mal voor de Japanse keuken

Ah gyoza! Overheerlijke dumplings, op z’n Japans. Qua ingrediënten heb je niet veel nodig en ook het klaarmaken is niet moeilijk, op één ding na. Dat mooie, dichtgevouwen randje krijgen die alles bij elkaar houdt. Met wat oefenen heb je het onder de knie maar dan nog blijft het een gepriegel, zeker als je er een paar dozijn tegelijkertijd moet maken voor familie en vrienden. Een gyoza malletje koop je voor maar een paar euro en maakt je leven een stukje makkelijker, zeker als je ze vaak en/of veel eet.

Je kunt deze malletjes regelmatig in de toko vinden, maar ook online bijvoorbeeld bij Roppongi.

Samurai messenset

samuraimessenset voor de Japanse keuken

Oké, eerlijk is eerlijk, nodig is dit natuurlijk niet en ook niet heel veel handiger dan gewone messen maar hoe tof is dit samurai messenset? Hiermee waan je je pas echt de held(in) van de Japanse keuken. E je maakt er natuurlijk helemaal de blitz mee wanneer je kookt voor vrienden en familie.

De set is o.a. verkrijgbaar bij Megagadgets en Bol.com

Onigiri vormer + houder

Onigiri zijn rijstballen met vulling en een typisch Japans lunchgerecht en snack. Een beetje de Japanse variant van een bruine boterham met kaas. Zelf maken is niet altijd zo makkelijk als het lijkt en daar kan een mal je goed bij helpen, zeker als je graag precies dezelfde gevormde onigiri wilt. Ook nog mooi meegenomen, want je kunt het gelijk als een speciale houder gebruiken wanneer je de onigiri mee wilt nemen!

onigiri normal

En wil je een onigiri maken die extra schattig is? Dan heb je ook nog allerhande bijzondere vormen zoals Panda’s, katten en honden! Hier zijn echter geen aparte houders voor dus moet je ze goed verpakken met bijvoorbeeld folie en in een ander bakje stoppen.

onigiri

Je vindt deze mallen o.a. bij Roppongi, Seikatsu, Bol.com en de lokale toko (vaak alleen de standaard variant).

Taiyaki pan

Gek op Japanse zoetigheid? Dan zul je de Taiyaki vast wel kennen. Je ziet ze steeds vaker tevoorschijn komen en ook op Japanse events in Nederland kun je tegenwoordig taiyaki krijgen: een heerlijke wafel met vulling zoals rode bonen, chocolade, room, of kaas. Maar wil jij nu zelf ook deze unieke lekkernij maken die op-en-top Japans is? Dan zul je een taiyaki pan moeten aanschaffen. Hiermee kun jij dus het hele jaar door, wanneer je maar wilt zelf je taiyaki’s maken en eten!

Als je kookt op gas kun je met gemak een taiyaki pan kopen en aan de slag gaan. Kook je elektrisch dan zul je verder moeten kijken. Maar gelukkig niet heel ver want onze Duitse buren hebben een handige site waar je kleine elektrische varianten kunt kopen mét de juiste stekkers voor ons stroomnetwerk.

taiyaki

Je vindt ze zowel op deze site (net als een aantal handige andere apparaten) en op amazon.

Sushi roller (Sushi bazooka)

Sushi is natuurlijk overheerlijk maar het zelf maken kan soms nog wel eens knutselen zijn, zeker als je geen ster bent in het maken van sushi rollen. Deze handige “sushi bazooka” lost het in één keer voor je op! Zo hoef je niet meer moeilijk te doen om de perfecte strakke rol te maken.

Liever een andere vorm sushi? Dan kun je ook deze mallen eens proberen, bijvoorbeeld voor het maken van nigiri sushi. Of als je echt een keer wat anders wil, vierkante sushi!

Je vindt de mallen o.a. op bol.com, Roppongi, en Seiktasu.

Tamagoyaki pan/mal

Eén van mijn favorieten Japanse gerechten is de tamagoyaki. Simpelweg een Japanse (zoete) omelet. Deze kenmerkt zich door de lange, platte, rechthoekige vorm en natuurlijk het feit dat de omelet is opgebouwd in verschillende laagjes.

Je kunt dit natuurlijk in een ronde pan gaan maken en na afloop de hoeken er af snijden maar je maakt het jezelf wel een stuk moeilijker en door de ronde vorm krijg je een wat lastigere garing over de gehele omelet. Maar niet getreurd, uiteraard is ook hier een handig product voor. Of zelfs twee!

Namelijk een tamagoyaki pan (aka een vierkante koekenpan). Vind je het zonde om een hele pan te kopen voor alleen tamagoyaki? Dan kun je ook op zoek gaan naar een tamagoyaki ring/mal. Deze leg je in een gewone pan en dan kun je alsnog aan de slag. Deze tamagoyaki mallen (of ringen zoals ze soms ook genoemd worden) zijn moeilijk te vinden. Een enkele keer online of in de toko dus je zult wat geluk moeten hebben.

De pannen zijn gelukkig wel op veel meer plekken te krijgen zoals Bol.com, Seikatsu, en Amazon.

Japanse kruidentuin

Groei je eigen Japanse kruiden voor in de Japanse keuken.!

Ten slotte nog een ander handig hulpmiddel. Geen echte gadget maar het kan je wel goed helpen tijdens het koken van Japanse recepten! In een hoop van deze recepten kom je namelijk ‘shisho’ tegen, een Japans kruid dat veel wordt gebruikt als smaakmaker, én decoratie.

Hier kan het nogal een uitdaging zijn om het te vinden maar gelukkig hebben ze o.a. bij Roppongi super handige, kleine kruidentuintjes waarmee je je eigen shiso kunt groeien, zodat je het altijd bij de hand hebt! Ook zijn er varianten voor je eigen wasabi-plant én shungiku.

Andere handige gadgets?

Dit zijn enkele van onze favoriete gadgets, maar welke handige gadgets e.d. gebruik jij vaak in de Japanse keuken? Deel ze met ons in de comments!

Coverfoto: Kleine taiyaki. Foto door yomi955. Via WikiMedia.
Dit artikel – Handige gadgets voor in de Japanse keuken – verscheen voor het eerst op 2 oktober 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 2 juli 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie