Blog header voor hara hachi bu. Eten tot je 80% vol zit. Image via eyelashforaneyelash

Hara Hachi Bu: Eten op zijn Okinawaans

Je hebt van die periodes dat je vastbesloten bent om nu toch écht af te gaan vallen. Of het nou is om de kerstkilootjes eraf te krijgen, om jezelf klaar te stomen voor het strandseizoen, of om gezonder te gaan leven. Mocht jij nou ook als voornemen hebben om gezonder te gaan leven en eten? Dan kan het geen kwaad om eens een voorbeeld te nemen aan de mensen op het Japanse eiland, Okinawa.

Even voor de duidelijkheid, ik ben geen dokter en ook geen diëtiste. Feit blijft echter dat de mensen op Okinawa al eeuwen lang een bijzondere levenswijze hebben met een bijzonder gezond eetpatroon. Het kan dan ook geen kwaad om her en der wat dingen “over te nemen” en hiermee jezelf ook gezond te eten!

Eet tot je 80% vol zit

De Japanners zijn één van de slankste en gezondste volken ter wereld, nog geen 5% van de bevolking heeft (zwaar) overgewicht en ook hart- en vaatziekten en kanker komen er veel minder vaak voor. Volgens experts heeft dit vooral te maken met de Japanse keuken en het dieet van de Japanners. De mensen op het Japans eiland Okinawa spannen de kroon als het aankomt op gezondheid én ouderdom. In verhouding telt het eiland namelijk veel meer mensen boven de 100 jaar dan waar ook ter wereld.

Ook dit komt volgens experts door hun eetpatroon, dat ook wel Hara Hachi Bu genoemd wordt. Hara Hachi Bu is een soort culturele levensstijl waar de inwoners Okinawa zich het gehele jaar door aan houden. De culturele eetgewoonte dateert van zo’n 2500 jaar geleden en werd geïntroduceerd door een belangrijke Chinese filosoof genaamd: Confusius. Uit zijn beredenering en leer- en leefwijze ontstond de religie, het Confuisme.

Confusius beweerde dat het beter was om je tot 80% vol te eten in plaats van dit voor de volle 100% te doen. Hara Hachi Bu betekent dan ook “maag 80% vol” of “eet, totdat je maag tot 8 delen vol zit”. Maar hoe ziet dit eetpatroon er dan uit?

Inspiratie uit Okinawa

Plantaardig voedsel staat bovenaan het dieet, denk hierbij aan heel veel groente en fruit, volkoren producten en zo nu en dan ook wat vis maar lang niet zoveel als je normaal zou verwachten in Japan. Ook rijst wordt in Okinawa veel minder gegeten. In plaats daarvan kiezen ze liever voor zoete aardappel, tofu of andere sojaproducten, en zeevruchten.

Melkproducten en suikers worden zoveel mogelijk vermeden, en vlees? Ook dat laten ze bij voorkeur staan. Mochten ze toch een keer vlees eten is dit vaak bij speciale gelegenheden en gaat de voorkeur uit naar varkensvlees. Een behoorlijk contrast met mainland Japan waar ze maar al te graag een flink stuk vlees of groot bord rijst naar binnen werk, en natuurlijk al helemaal een groot verschil met onze Westerse producten.

Hara Hachi Bu

Daarnaast zijn ze ook veel minder snel geneigd om door te gaan tot écht de laatste hap van je bord af is; eet tot je bijna vol zit en stop dan. Volgens de overtuiging van Hara Hachi Bu zou het “volproppen” van jezelf er alleen maar toe leiden dat je maag oprekt, en je de volgende keer dan nóg meer gaat eten. Of zoals ze ook wel eens zeggen “acht delen van een volle maag ondersteunen de man, de andere twee ondersteunen de dokter”.

Het draait dus allemaal om zelfcontrole en een natuurlijk voedingspatroon met veel plantaardige producten! Ook beweging en voldoende slaap spelen een belangrijke rol in de levenswijze van de mensen op Okinawa, en het resultaat mag er zijn!

Bron: 1,2,3,4,5,6
Dit artikel – Hara Hachi Bu: Eten op zijn Okinawaans – verscheen voor het eerst op 16 januari 2015 en is voor het laatst geupdatet op 16 mei 2018.

Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie