Hatsumode: Het eerste bezoek van het jaar

Waar wij de eerste paar dagen van het nieuwe jaar op bezoek gaan bij (schoon)familie om elkaar de beste wensen te brengen, hebben ze in Japan een ander gebruik. Namelijk, Hatsumode! Dit is het eerste tempel- of schrijnbezoek van het nieuwe jaar. Hier bidt men voor extra geluk, gezondheid, wijsheid of succes in het nieuwe jaar, afhankelijk van welke schrijn ze bezoeken. Het is een belangrijke traditie voor velen, ongeacht hoe religieus of spiritueel men is.

Het is in die eerste drie dagen razend druk bij de grote tempels en schrijnen in Japan. Zo bezoeken jaarlijks meer dan 3 miljoen mensen de Meji-Schrijn in Tokyo. Je zult soms ook heel wat geduld moeten hebben voordat je daadwerkelijk je gebed kunt zeggen.

Kies je kami

Een hoop mensen kiezen hierbij voor een tempel of schrijn bij hen in de buurt, of gaan voor grote, bekende locaties. Sommige mensen bezoeken echter heel specifiek een bepaalde tempel of schrijn, of specifieker het “thuis” van een bepaalde kami. Elke kami, of godheid, heeft een eigen specialisatie. Heb je een sterke kinderwens? Dan ga je bijvoorbeeld naar Inari Ōkami. Op zoek naar succes voor je studies? Bezoek dan Tenjin. Zo is er voor elke wens wel een specifieke godheid of kami te vinden. Hier zeg je dan je gebed om extra nadruk te leggen op je specifieke wens.

Op goed geluk

Een andere belangrijk onderdeel van de hatsumode is het verkrijgen van extra goed geluk voor het nieuwe jaar. Bij een groot deel van de schrijnen en tempels kun je dan ook terecht voor zegeningen om bij je te dragen. Denk aan de speciale gelukslootjes, zogenaamde omikuji. Dit zijn kleine, papieren lootjes die je voor wat kleingeld kunt kopen bij de tempel of schrijn. Op dit lootje staat je geluk, of ongeluk voorspelt voor de komende periode.

Heb je een omikuji die veel ongeluk voorspelt? Dan kun je deze vastbinden aan een boom, of klein houten bouwwerkje in de buurt van de lootjes. Hiermee zou je het ongeluk dan achter je laten. Heb je goed geluk? Dan kun je het papiertje bij je blijven dragen.

Een andere populaire aankoop in het nieuwe jaar is de aanschaf van een omamori. Dit zijn kleine, stoffen amuletten die je ook geluk moeten brengen. Maar dan voor specifieke zaken.

Voor zowel de omikuji als de omamori geldt dat je ze aan het einde van het jaar laat verbranden bij de tempel. Vaak zie je dan ook dat je bij de aanschaf van je geluksamuletten ook de mogelijkheid hebt je oude versies achter te laten. De tempel of schrijn zorgt er dan voor dat deze verbrand worden.

Een leuk detail hierbij is ook dat je volgens een oud geloof hierna ook rechtstreeks naar huis moet gaan. Je moet namelijk niet de kans lopen om je geluk weer kwijt te raken voordat je het naar huis kunt brengen. Ga dan ook via de kortste route naar huis, om te zorgen dat je zoveel mogelijk geluk in huis kunt halen. Al is dit vooral een bijgeloof waar niet heel veel mensen (meer) gehoor aan geven.

Stiekem een feestje

Voor velen is het ook één van de weinige momenten in het jaar om een volledige kimono te dragen, met name voor de mannen. Hoewel het de laatste jaren wel minder is geworden zie je nog altijd veel bezoekers in traditionele kledij naar de schrijnen en tempels trekken.

Maar lang niet iedereen gaat er heen voor het zeggen van een gebed, of het verkrijgen van geluk. Met name bij de grotere schrijnen en tempels vind je ook veel vermaak. Muziek, dans, rituelen om bij te wonen, Japanse festival spelletjes en bovenal veel eten! Zeker bij de drukbezochte locaties zal je vaak diverse eettentjes zien. Zij verkopen normale festival klassiekers zoals yakisoba of yakitori. Maar ook traditionele Nieuwjaarslekkernijen zoals ozoni (een speciale soep met mochi) en amazake (een soort zoete, gefermenteerde, warme sake).

Voor sommige is het dan ook meer een gelegenheid om het nieuwe jaar nog eens extra in te luiden, en af te spreken met vrienden of familie die je niet hebt gezien met kerst of oudjaarsdag. Het is dan ook gewoon nog een klein feestje, en niet alleen maar een spirituele ervaring.

Coverfoto door LUU HUONG QUYNH

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie