Hatsune Miku. De wereldberoemde digitale popster gemaakt met het Vocaloid programma.

Hatsune Miku: Van software tot superster

Japan’s grootste superster is niet ONE OK ROCK, Perfume of GACKT. Sterker nog, een van de meest bekende acts uit het land van de rijzende zon is niet eens een echte persoon! We hebben het dan natuurlijk over de wonderbaarlijke Vocaloid met de naam Hatsune Miku. Dit is geen mens maar een holografisch meisje met computergestuurde stem, gebaseerd op de zogenaamde Vocaloid software.

Dit “computerprogramma” is inmiddels een gigantisch fenomeen geworden dat zelfs echte concerten geeft ondersteund door live-orkesten, duizenden soorten merchandise heeft voortgebracht, en inmiddels ook vele broertjes en zussen heeft.

Hatsune Miku’s “geboorte”

Dit alles komt uit de software van Vocaloid, een speciale synthesizer waarmee een gebruiker zelf tekst en melodie kan invoeren die vervolgens gezongen wordt daar één van de virtuele stemmen zoals Hastune Miku. Er komen verder geen echte instrumenten aan te pas. Wel worden de computerstemmen bij het maken van de Vocaloid software eerst ingezongen door echte stemmen. GACKT heeft bijvoorbeeld zijn stem geleend aan de Vocaloid Gakupo. 

Daarnaast zijn er nog verschillende soorten software om ook het visuele gedeelte in orde te maken en is er een enorme community aan mensen die modellen, outfits, kapsels, en meer maken voor de software.

Zoals je in de video kunt zien is Miku niet het enige Vocaloid karakter. Hoewel de betekenis van haar naam (Hatsu betekent eerste, ne betekent geluid en Miku staat voor toekomst) anders doet vermoeden was ze ook niet de eerste. Die eer gaat naar Lola en Leon, software die (gek genoeg) in het Engels is uitgegeven. Snel daarna volgde de Japanse versie Meiko.

Het computerprogramma werd in 2000 voor het eerst uitgegeven door Yamaha en is sindsdien alleen maar populairder, én beter geworden. Hatsune Miku zelf is echter pas “geboren” in 2007 en is het gedachtegoed van Crypton Future Media. Al snel werden er fanvideos van de virtuele diva geplaatst op de site Nico Nico Douga, een Japanse streamingsite. Haar grote doorbraak was een video waarin Miku met een prei zwaait en het lied Levan Polka zingt, groeide uit tot een viral video.

De komst van meer Vocaloid

Dit zorgde pas echt voor het succes van de software en een ware explosie aan fanmade content. De aanhouden populariteit zorgde al snel voor de geboorte van enkele andere Vocaloid. Tot op de dag van vandaag spelen Miku en de vele andere karakters de hoofdrol in getekende filmpjes met liedjes die met de Vocaloid software zijn gemaakt.

Naast de bekende Miku, Luka, Kaito, Meiko, de tweeling Rin en Len Kagamine, Gumi en Gakupo zijn er nog veel meer versies. Meiko en Kaito kwamen uit via eigen software, terwijl de programma’s Vocaloid 2 en Vocaloid 3 meerdere robotstemmen hebben waaruit je kunt kiezen. Zie hier een lijst van alle karakters.

Meer dan een computerprogramma

Vocaloid is tegenwoordig niet meer af te doen als alleen een computerprogramma. Door de fanmade content hebben de digitale personages een geheel eigen persoonlijkheid gekregen. Dit zijn niet langer alleen maar robotstemmen. De Vocaloid nemen bijna de gedaante van artificial intelligence aan.

De verhalen uit de videos voelen echt en zorgen ervoor dat je meeleeft met de karakters. Daarnaast geeft het programma ook de kans aan muzikanten zonder vocaal talent of sterrenkwaliteit. Door het programma kunnen ze hun eigen liedjes uitbrengen zonder zelf in de publiciteit te staan.

Inmiddels hebben de Vocaloid dingen bereikt waar menig artiest alleen maar van kan dromen. Enkele karakters hebben noteringen in de Oricon Chart (de Japanse hitlijst) op hun naam staan en zijn zelfs op wereldtour geweest met meerdere holografische concerten!

Deze concerten zijn keer-op-keer in no-time uitverkocht en zijn grote sensaties. Het zijn volwaardige concerten vaak begeleid door een live band, of zelfs heel orkest! Er zit een verhaal en thema in, er zijn gastoptredens, vuurwerkshows en alles wat je maar kunt verwachten bij een over-the-top concert.

Wereldwijde sensatie

Miku staat wereldwijd bekend als virtuele diva en ook de andere karakters beginnen steeds bekender te worden. De Vocaloid hebben al opgetreden in Japan, Amerika en op conventies. Miku staat momenteel in het voorprogramma van wereldartiest Lady Gaga. Wat ooit begon als software voor producers en hobbymuzikanten is uitgegroeid tot een boegbeeld van technologie.

Maar Vocaloid gaat verder dan alleen de muziek en concerten. Er zijn inmiddels honderden, zo niet duizenden, soorten merchandise uitgebracht. Van games tot cd’s, pennen en notitieblokken, kleding en ondergoed, tot zelfs speciale drankjes in de supermarkten en gehele auto’s! Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een Vocaloid variant van uitgebracht.

Zelf heb ik inmiddels al een aardige verzameling CD’s opgebouwd, heb ik Project Diva (1 en 2) helemaal suf gespeeld op m’n playstation vita, en heb ik een plank bomvol Miku figures en hebbedingetjes staan. Ook ik ben dus slachtoffer geworden van de Miku-craze!

En jij? Ben jij al bekend met Vocaloid? Of heb je misschien zelfs al een favoriet personage? Laat het ons weten!

Bron: 1, 2.
Coverfoto. Hatsune Miku figure. Foto door Nao Kitano. Via Flickr.
Dit artikel – Hatsune Miku: Van software tot superster – verscheen voor het eerst op 5 juni 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 8 juli 2019.

Gast
info@thesushitimes.com
Geen reactie's

Geef een reactie