21 okt Hebben ze ook (döner) kebab in Japan?
De Kebab Reporters hebben maandag 24 oktober uitgeroepen tot nationale kebabdag, een feestdag die wij graag getrouw meevieren! Ter ere daarvan leek het ons een goed idee om niet alleen een broodje döner kebab te gaan eten op de dag zelf maar ook om kebab in Japan eens onder de loep te nemen!
Een heerlijke broodje döner kebab is de perfecte afsluiting van een avondje stappen met je vrienden en inmiddels onmisbaar bij de lokale shoarmatent. Maar hoe zit dat in Japan, is kebab daar ook zo bekend en geliefd?
Verschil tussen kebab en döner kebab
Eerst moeten we even het onderscheid duidelijk maken tussen kebab, en döner kebab. Het zijn namelijk twee verschillende dingen. Zoals hier mooi wordt uitgelegd :”Döner betekent: wat draait. Het vlees wordt aan een draaiend spit opgehangen. (…) Volgens de traditie is döner gemaakt van gekruid lamsvlees.
Maar het kan tegenwoordig ook van kalfsvlees, kalkoen of kip worden bereid. Kebab wordt traditioneel gezien echter gemaakt van gebraden en gekruid kalfsvlees of kip. De standaard ervoor is kalfsvlees. Dus als je kijkt naar de oorspronkelijke recepten, dan kan Döner geen Kebab zijn. Want het ene is gegrild lamsvlees, en het andere gebraden kalfsvlees. In Nederland zijn verschillende tradities samengekomen en met elkaar vergroeid. Zo komt het dat de twee termen aan elkaar gekoppeld zijn.”
Als kebab vanuit het midden-Oosten in ons kikkerlandje is belandt is het vast niet moeilijk om je voor te stellen dat ze deze lekkernij ook in Japan kennen! Het is daar echter niet zo groots en bekend als hier en blijft het vaak beperkt tot foodtrucks en piepkleine afhaalpunten, met als je geluk hebt een paar zitplaatsen. Ook staat het er niet zo bekend als “dronkemansvoer” (al is het in de avonduren wel geliefder) en is er een duidelijk onderscheid tussen kebab en döner kebab.
Het Japanse broodje kebab
Wanneer je daar namelijk een kebab bestelt krijg je vaak (kippen- of varkens)vlees op een spies met een saus eroverheen (of naast) geserveerd. Je moet er echt specifiek om een döner kebab vragen wanneer je de versie in een broodje wilt hebben, en dan nog is het er een tikje anders. Hier krijg je meestal je döner kebab met een flinke portie sla, wat tomaat, het overheerlijke vlees en flinke scheut knoflooksaus in een stevig en luchtig Turks broodje.
In Japan kiezen ze over het algemeen voor een soort pitabroodje met een combinatie van kippen- en/of varkensvlees, met daar overheen een mix van van pittige saus en Japanse mayonaise (al hebben ze vaak ook wel knoflooksaus). Afhankelijk van waar je bent lijkt het af en toe ook meer op kipshoarma dan op döner.
Of er ook sla bij zit is net als hier een beetje afhankelijk van de plek waar je bent en wat je zelf wilt maar over het algemeen zit er altijd wat salade en tomaat bij. Vooral het grote pitabroodje vind ik altijd erg bijzonder, het lijkt namelijk meer op een soort “broodzakje”, waarbij ze het bovenste gedeelte van een ovaal pitabroodje hebben afgehaald en gewoon alle vulling erin scheppen. Eet makkelijk maar stiekem mis ik het Turkse brood er wel een beetje bij.
Kebab in Tokyo
Gezien kebab er niet zo populair is als hier kan het soms even zoeken zijn voor je een kebabzaak gevonden hebt. Gelukkig zijn ze er zeker wel en vooral in Tokyo makkelijker te vinden dan je denkt. Om je een grote zoektocht te besparen hebben wij het uitzoek werk echter al voor je gedaan en een paar van de meest populaire kebabzaken in Tokyo voor je opgezocht!
Akihabara Star Kebab
Trek gekregen van al het figure shoppen wat je in Akihabara hebt gedaan? Dan kun je terecht bij één van de drie Star Kebab locaties in Akihabara. Twee ervan zijn alleen voor afhalen maar een derde heeft ook een terrasje waar je op je gemak je broodje kebab kunt opeten. Ook erg prettig: ze hebben er een Engelse menukaart. Sterker nog, zelfs hun site is deels in het Engels.
Harajuku Kebab Box
Ook in Harajuku kun je shoppen combineren met kebab want daar vind je er, om de hoek van takeshita-dori, de kebab box. Al meer dan 10 jaar vind je dit kleine tentje en hoewel de locatie klein is zijn de broodjes döner zelf erg groot en genereus gevuld met een flinke portie vlees en scheut saus.
Moses’s Kebab / Shop 2
Vlakbij Ueno Park en Ueno Station vind je Moses’s Kebab. Perfect want na een flinke wandeling in het park of dosis cultuur snuiven in één van de vele museum in de beurt is een stevige hap natuurlijk altijd een aanrader, en dan zit je bij Moses helemaal goed! Let wel op dat je deze zaak niet voorbij loopt, je vindt hem namelijk op de eerste verdieping van het Ameyoko Center Building.
Ali’s Kebab
Ook Ali’s Kebab is inmiddels een begrip geworden. De knalgele foodtrucks en gevel van het restaurant zijn duidelijk herkenbaar en vind je op meerdere plekken in Tokyo! De kleine foodtrucks wisselen echter nog wel eens van locatie maar zijn vooral te vinden in de buurt van Tsukuba en Ibaraki. En als we deze review moeten geloven moet je je vooral niet laten misleiden door het soms wat twijfelachtige uiterlijk van de foodtrucks, de döner kebab is er alsnog heerlijk!
Kader Kebab Bar
En wil je heerlijk op z’n Nederlands na een avondje stappen in Roppongi genieten van een broodje döner? Zoek dan Kader Kebab Bar! Deze kebabzaak is 24/7 open en je kunt er voor nog geen €5,- een flinke portie voorgeschoteld krijgen. Dat niet alleen je hebt een ruime keuze uit verschillende sauzen én toppings waaronder avocado, jalapeno, augurk (?) en kaas!
Geen reactie's