Heerlijke Japanse zomersnacks!

Met toch al wat aardig wat zonnige dagen achter de rug, heeft Nederland nog wel even trek in wat meer zon. Het beetje regen tussendoor is wel erg jammer, maar de dagen zon erna zijn daardoor des te lekkerder.

En daar moet je dan ook optimaal van genieten! Lekker gezellig met vrienden en/of je geliefde lekker ergens chillen, hapje en drankje erbij en genieten maar. Alleen misschien wil je wel eens iets anders dan een stokbroodje kruidenboter en ben je benieuwd naar wat voor Japanse lekkernij je kan verorberen.

Natuurlijk kun je dan een overheerlijk Japans ijsje eten, of lekkere mochi maar er zijn ook nog genoeg andere alternatieven. Daarom voor alle snoepkonten en snackers onder ons een makkelijk overzicht van lekkere Japanse zomer snacks!

 

Morinaga’s Dars

Afbeelding via SyfyGames.

Afbeelding via SyfyGames.

Laten we enigszins gezond beginnen. Morinaga’s Dars worden zo klaar gemaakt dat je ze wel moet breken en delen als je met anderen mensen bent. Maar dan zal je ze wel even van te voren moeten waarschuwen wat ze gaan eten. Dit is namelijk een combinatie van chocolade, citroen en zout. Wat zeg je me nou? Fruit en dan ook nog is zout bij m’n chocolade? Zoals eerder gezegd, dit is een enigszins gezonde versie. Een beetje fruit voor de smaak en vitamine en zout voor het herstel van het zweten gedurende de zomerse dag. Hoe goed dat laatste echt werkt in de praktijk valt nog maar te bezien, maar lekker is het gek genoeg wel! Met name de citroen is een verrassend lekkere toevoeging in het geheel. Het brengt de smaak van chocola des te beter naar voren. Zeker een aanrader!

 

Pocky Resort Sicilia Lemon

Afbeelding via WeHeartIt.

Afbeelding via WeHeartIt.

Mocht je nou helemaal geen zin in hebben in chocolade, maar wel aan citroen? Ook dan hebben we gewoon nog aan je gedacht. De meeste onder ons kennen Pocky wel, maar Pocky Resort Sicilia Lemon is wel iets van andere klasse. Zoals gewoonlijk zijn de Pocky special edition erg fraai verpakt, waardoor je al het idee hebt dat iets speciaals aan het eten bent. Hoe smaakt dat dan vraag je je af? Nou, het heeft dus een lichte frisse citrus en yoghurt geur. Er zit een dunne laag op de reguliere Pocky. Daarbinnen zit dus een lichte kruimel/koek laagjes die opgerold inelkaar zit. De lichte chocolade smaak van de Pocky en de yoghurt en citroen smaakt erg lekker! Je merkt niet echt dat je chocolade eet, terwijl het er wel is. Maar als geheel is het een heerlijke smaak sensatie en als je niet oppast eet je zo de hele doos leeg.

 

Shingen mochi

Afbeelding via Jao (Youtube).

Afbeelding via Jao (Youtube).

Wil je echt iets totaal anders en speciaal dan moet je echt de Shingen Mochi niet vergeten. Het heeft de vorm van een enorme regendruppel en is volledig doorzichtig. Het lijkt een soort gelatine te zijn, maar ze staan beter bekend als water cakes of wel Shingen Mochi dat vaak in de zomer wordt gezien als een uitzonderlijk lekker toetje. Een standaard Shingen Mochi is gemaakt van een soort zachte vorm van mochi rijst cake, met kinalo soyabonen poeder er op en gegeten met een siroop van bruine suiker. De textuur is wat je ervan kan verwachten als het ziet. Het is ontzettend zacht dat het gewoon in je mond smelt en het geeft je een verfrissend gevoel wanneer je het door slikt. Een mooie afsluiting na een heerlijke maaltijd!

Mocht je dit saai vinden, dan is er ook een variant waarbij 10 kleinere regendruppels in grote druppel vormen. Het geeft vrijwel dezelfde smaak en ervaring, maar ziet er nog net even wat schattiger uit. Zo is er voor ieders wat! Meer weten over deze lekkernij? Bekijk dan het artikel (en recept!) dat we over Shingen Mochi schreven hier.

 

Ichigo Ame

Afbeelding via JapanTalk.

Afbeelding via JapanTalk.

Lekker verse fruit kan heerlijk verfrissend zijn op een warme dag. Aardbeien zijn dan ook een prima keuze. Maar wil je jezelf nou eens extra verwennen? Maak dan eens je eigen ichigo ame. Dit zijn in feite “gewoon” gekarameliseerde appelen, maar dan dus met aardbeien! De perfecte combinatie dus tussen fris en zoet.

 

Calpis Summer Gummy

Afbeelding via SyfyGames.

Afbeelding via SyfyGames.

Dit is misschien wel de meest lekkere, zoete, zomer snack. Het is een gummiebeer in de vorm van een kleine ster en heeft een lichte citrus smaak. Wat deze zomersnack zo bijzonder maakt is dat het in Japan magische krachten heeft. Het is namelijk vol van smaak, meer dan dat je zou verwachten. Normalier heeft het een plastische of rubberachtige smaak, maar dit niet. Je proeft werkelijk de citrus en de honing die hier inzit. Dit geld voor elke andere vorm of smaak van deze ster gummiebeer, het is werkelijk heerlijk smaakvol.

 

Senbei, Arare, en wasabi nootjes

Afbeelding via Wikimedia.

Afbeelding via Wikimedia.

Natuurlijk hebben we ook aan de minder grote zoete kauwen onder ons gedacht. Tijdens het warme weer (of bij een ijskoud, Japans, biertje) is het lekker om wat zouts te hebben. Niet alleen wordt het aangeraden, het knabbelt gewoon lekker weg. Ook in Japan hebben ze daarvoor genoeg keuze! Denk bijvoorbeeld aan senbei en arare, een soort rijstcrackers en nootjes, en wasabi nootjes. Deze laatste kun je overigens (net als een hoop andere Japanse zoutjes) ook bij o.a. de AH kopen, dus lekker makkelijk.

 

Edamame

Afbeelding via Menken Orlando.

Afbeelding via Menken Orlando.

Ook in de categorie nootjes zijn geroosterde en/of gezouten edamame. Deze soja boontjes zijn overheerlijk en kun je op diverse manieren eten. Ook wanneer ze nog in de schil zitten kun je ze (mits goed bereid) ook gewoon zo uit de schil eten. Ze zijn overigens dan wel het lekkerste met nog een beetje zout eroverheen gestrooid.

 

Hiyashi chuka / Nagashi somen

Afbeelding via SeriousEats.

Afbeelding via SeriousEats.

En last but not least! Heb je nou liever een volwaardige maaltijd, dan kan je altijd nog koude noodles eten. Dit noemen ze Hiyashi chuka of anders Nagashi somen. Het is in feite gekoelde ramen noodles met verschillende kleurrijke ingredienten en zoete tangy soya saus of dressing gebaseerd op sesaam. Populaire ingredienten die er vaak bijhoren zijn slierten van roerei, komkommer, ham en surimi of garnalen.

Het is heerlijk vers, gezond en met ramen kan je eigenlijk nooit verkeerd gaan. Het is zo bekend en smaakvol dat je altijd wel een goede versie kan vinden die je lekker vind. Dit maakt dat je het ook gemakkelijk zelf kan maken. De kunst is echter om de ingrediënten zodanig neer te zetten dat je er een kleurrijk patroon krijg en gehele belevenis nog een stuk beter is. Daarnaast hoort het natuurlijk in de Japanse keuken thuis dit op zodanige manier te vormen.

Noodles iets te zwaar? Probeer dan eens een Yōshoku  Zomersalade. Bekijk hier ons recept (door Roppongi) hiervoor.

 

Bronnen: 1, 2, 3.

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

2 Comments

 1. WizardOfOss

  augustus 17, 2016 at 8:41 pm

  Hiyashi chuka, de op één na beste reden (na de vele matsuri) om de ondraaglijke zomerhitte in Japan te trotseren!

  De beste die ik tot nu toe op heb: Sapporo-ya (https://foodsaketokyo.com/2013/10/13/nihonbashi-sapporoya/), aan de achterkant van Tokyo Station, in een kelder die qua sfeer nog het meest aan een ziekenhuis doet denken. Maar bestel “goma dare” (met sesam saus), en het is echt smullen….

  • Joyce

   augustus 18, 2016 at 9:40 am

   Over een paar weken zit ik weer in Tokyo dus deze gaat zeker even op m’n lijstje. Ook zonder zomerhitte zal die vast goed smaken 😉

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X