Het Avontuur Gaat Verder Met Final Fantasy XIV Heavensward!

Daar lag het dan ineens in de post. Herinneringen begonnen te terug te komen. De monsters, de missies en uiteraard mijn geweldige (ehehe) character. Het was alweer een jaar geleden dat ik Final Fantasy XIV heb gespeeld en ik moet zeggen dat het toen al een groot plezier was om te spelen.

Met groot enthousiasme trok ik dan ook deze game uit de verpakking en zorgde ik er tijdens de installatie voor dat ik alles verzamelde wat ik nodig had om de hele avond lang ongestoord Final Fantasy XIV Heavensward te kunnen spelen!

De beste monk ever was weer terug op mijn scherm en het voelde alsof ik in een lekker warm bad stapte! Dit kwam deels omdat ik vorig jaar deze game helemaal kapot heb gespeeld en ik nu ook zag hoe OP mijn character was tegenover de beginners die rondliepen en sprongen 😉

Het moet meer dan een jaar zijn geweest dat ik hem voor het laatst had gezien. Eerlijk gezegd miste ik hem wel, hij was een van mijn betere werken wat betreft het maken van characters. I mean, look at him: die golvende grijze haren, dat prachtige wit gele pakje, de pure kracht die hij uitstraalt 😉

Ferdy

Maar laten we niet teveel op de zaken vooruit lopen en bij het begin beginnen! Final Fantasy XIV Heavensward is de uitbreiding op A Realm Reborn, een game die ruim een jaar geleden uitkwam en je meenam op een online avontuur binnen het FF universum. In de review (door schrijfster Imagine) kun je uitgebreid over de basis van de deze game lezen. Ik wil het dan ook vooral hebben over de veranderingen ten opzichte van A Realm Reborn! Nieuwe fans, of beginnelingen, niet getreurd ook voor jullie zal er meer dan genoeg te lezen zijn in deze review!

Eén van de eerste dingen om te benoemen is het toffe verhaal dat je ook weer in Heavensward vindt. In Realm Reborn zat dit al dik in orde: ontzettend meeslepend, spannende plot twists en het weet je bezig te houden tot het einde! Hoewel er stukken waren waarbij het verhaal wat langdradig aanvoelde, had je altijd wel het idee dat je ergens naar toe werkte. Plus, het hield je van de straat 😉

Bij Heavensward is dit niet gek veel anders; een erg sterk verslavend verhaal. De strijd tussen de rijke elite en het arme burgervolk, corruptie, racisme en draken (!!!) die elk moment kunnen toeslaan. Het heeft het allemaal, met desondanks toch ook een duidelijk Final Fantasy sausje. En grut, wat smaakt dat naar meer! Heavensward gooit hier dan ook een flinke schep awesomesauce bovenop het recept ten opzichte van A Realm Reborn.

Afbeelding via PcGamesN.

Afbeelding via PcGamesN.

Waar ik wel wat moeite mee had was het grinden. In A Realm Reborn was dit zeker ook aan de orde, maar liep het redelijk gestaag omhoog en had je nooit echt het idee dat de levelcap een onhaalbaar doel was. Nu had ik halverwege het levelen van 50 naar 60 wel het gevoel dat ik aan een onmogelijk missie ben begonnen.

Wellicht kwam dit doordat dit bij Realm Reborn enigszins ontbreekte, of misschien ben ik verwend geraakt door de “makkelijke” game industrie, maar ik zat stiekem toch zo nu en dan wel even achter mijn oren te krabben. Uiteindelijk zag ik mij genoodzaakt, net als bij A Realm Reborn, om terug te gaan naar Northern Thanalan voor wat extra ondersteuning.

Leuk om te zien dat daar de communicatie met anderen nog zo sterk aanwezig was, maar ik had natuurlijk liever gezien dat er een soort gelijke plek was terug te vinden in Heavensward. Wellicht ontstaat dat nog wel in de toekomst *fingers crossed* .

Visueel gezien kan er zeker met lof over worden gesproken. De overgang van PS3 naar PS4 is aanzienlijk, maar de toegevoegde plaatsen is waar het natuurlijk echt om draait. Deze zijn een stuk mooier dan de al prachtige landschappen bekend van A Realm Reborn. Het zijn werkelijk pittoreske plaatsen waar je terecht komt en dat maakt geheel erg memorabel.

Dit geldt eveneens met de toevoeging van de prachtige en melodieuze muziek die daarmee gepaard gaat. Dit zal al snor bij A Realm Reborn, maar er wordt ook zeker goed uitgepakt bij Heavensward. Hierdoor is het duidelijk dat ze echt hun best hebben gedaan de potentie van de PS4 maximaal te gebruiken en een ultiem spelersgevoel wilden creëren voor de fans: iets wat ze in mijn ogen zeker gelukt is!

Afbeelding via 365Gaming.

Afbeelding via 365Gaming.

Over de jobs valt ook nog zeker wat te vertellen. Er zijn enkele jobs toegevoegd aanj Heavensward en deze bieden verschillende dingen. In Realm Reborn waren de jobs die beschikbaar waren vrijwel volledig gebalanseerd met duidelijke voor- en nadelen. De Summoner job had voorheen een gebrek aan AoE, maar heeft nu door gebruik te maken van de Bahamut een van de beste AoE aanvallen van de game.

Helaas lijken veel van de nieuwe jobs stiekem nog behoorlijk op de al bestaande jobs. In ieder geval qua aanvallen en methodes. De Machinist lijkt op de Bard. De Dark Knight lijkt op de Heavy Tankers en de Astrologian lijkt op de healers. Visueel gezien passen de jobs zeker in het totale plaatje maar voelen al met al toch aan als leuke extraatjes voor de nieuwkomers. De veteranen onder ons moeten echter niet teveel nieuws onder de zon verwachten met deze jobs. 

maxresdefault

Tenslotte wil ik ook nog graag even een speciale vermelding maken van de endgame, welke ik vrij bijzonder vind. Zoals eerder vermeld is het komen tot level 60 een duidelijk uitdaging. Maar wanneer je daar bent, is de game natuurlijk nog niet over. Laat het duidelijk zijn, de endgame is bedoeld voor de hardcore gamers.

Je jaagt als het ware naar de grootste bazen waardoor je uiteindelijk je gear kan verbeteren. De dungeons die daarbij komen kijken zien er erg cool uit, even als de bazen. Maar het kan vrij repetitief worden deze bazen continue te moeten verslaan. Je moet er van houden, doe je dat? Dan is het de moeite zeker waard.

Al met al is Heavensward de toevoeging die Final Fantasy XIV vanaf het begin af aan al verdiende! Square Enix heeft dan ook zeker gezorgd voor de kaarsjes op een overheerlijke slagroomtaart, of de cherry-on-top om het maar zo te noemen 😉 Het mag dan wel een ietwat veilige toevoeging zijn, echt schokkend nieuwe dingen vind je er immers niet, maar zeker een game die moeite waard is om te ervaren. Voor zowel de beginnende speler alsmede de oude bekende van Final Fantasy XIV is het een top game!

Game Review: Final Fantasy XIV Heavensward
8 / 10 Ons cijfer
Story9
Gameplay7
Graphics8
Geluid8

Ook interesse om te spelen? Dan is de game o.a. te koop bij Bol.com, Nedgame etc. 😀 Let hierbij wel op dat je A Realm Reborn ook moet hebben én de mainstory moet hebben uitgespeeld om verder te kunnen gaan met Heavensward! Heb je deze nog niet? Dan is er ook een voordelige bundel te krijgen ^^

 

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X