De origin van de momo hoax.

Het échte verhaal achter de Momo Hoax

De “Momo Challenge” is een social media hoax die de afgelopen maanden de ronde heeft gedaan. Met name op kanalen zoals Facebook en YouTube. Het ging hierbij om de mysterieuze verschijning van “Momo”, een ernstig misvormde dame, die mensen de stuipen op het lijf jaagt.

Door contact te zoeken met haar via whatsapp zou je vervolgens berichten krijgen en overtuigd worden een aantal gevaarlijke dingen te doen. Doe je dit niet dan volgen er bedreigingen gepaard met allerhande angstaanjagende of bloederige afbeeldingen.

Aandacht voor Momo

De Momo Challenge kwam voor het eerst onder de aandacht na een video (in juli 2018) van de YouTuber ReignBot, en lijkt sindsdien een heel eigen leven te zijn gaan leiden. Begin 2019 kwam deze urban legend wederom in de schijnwerpers te staan. Dit nadat de politiediensten in Noord-Ierland en diverse celebrities zoals Kim Kardashian mensen opriepen om alsjeblieft niet mee te doen aan de challenges van Momo.

Best bijzonder want tot op heden is er eigenlijk nergens een officieel voorval geregistreerd, of ander bewijs, dat er mensen daadwerkelijk zichzelf wat hebben aangedaan naar aanleiding van Momo.


Mother Bird

Momo is echter niet zomaar uit de lucht komen vallen. Want het gezicht dat gebruikt wordt bestaat wel degelijk. Alleen niet in de vorm die mensen verwachten. Het is namelijk het gezicht van een beeld gemaakt door de Japanse Keisuka Aiso, een medewerker van special effects bedrijf Link Factory. In 2016 maakte hij een beeld genaamd “Mother Bird”, een groteske vertoning van een klassieke Japanse yokai; de Ubume.  Volgens de legendes is dit wezen deels vogel, deels mens, en deels de geest van een vrouw die overleden is tijdens de bevalling.

Afbeelding via Spoon & Tamago.

Hij maakte dit beeld als onderdeel van een speciale tentoonstelling en liet daar zijn vertolking van de ubume zien. Het originele beeld bestaat inmiddels niet meer. Deze werd in 2018 weggegooid nadat het begon weg te rotten. Niet vanwege bovennatuurlijke redenen maar simpelweg omdat het beeld deels gemaakt is van natuurlijke materialen, rubber, en natuurlijke oliën.

Bedreigingen

De originele insteek heeft dan ook nooit wat te maken gehad met de hoax zoals deze nu de ronde doet. Sterker nog de maker, alsmede het bedrijf, worden nog dagelijks geconfronteerd met de onwetendheid van de grote massa. Want waar deze hoax met name om lijkt te draaien is ouderwetse “groepspaniek”, aangewakkerd door de media die een uit de hand gelopen online “grap” niet als zodanig erkennen.

Met name ouders, uit bezorgdheid voor hun kinderen, springen hier vervolgens bovenop zonder zich er echt in te verdiepen of de bronnen te controleren. Met als gevolg dat zowel Keisuka Aiso, alsmede Link Factory, nog altijd dagelijks worden bestookt door boze e-mails en bedreigingen van ouders die denken dat het bedrijf en de maker zélf achter de hoax zitten. Het lijkt er dan ook op dat het grootste slachtoffer van deze hele Momo-hoax Keisuka Aiso zelf is.

Bronnen: 1, 2, 3.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

3 Reactie's
  • noa modder
    Geplaatst op 13:28h, 20 januari Beantwoorden

    dit is echt heel eng, maar nu weet ik dat ik nergens bang voor hoef te zijn!!!. bedankt

  • Anna
    Geplaatst op 20:15h, 15 maart Beantwoorden

    Ik wist het eigenlijk al maar thx anyway

Geef een reactie