Het Gion District: Echt de moeite waard of overrated?

Het Gion District is wellicht één van de meeste besproken plekken uit Kyoto een bezoek aan het Gion District staat bij vele Japan-fans hoog op de must-see lijst. Deze traditionele Japanse wijk is het thuis van enkele van de laatste échte Geisha scholen, theehuizen en theaters, en spreekt dan ook enorm tot de verbeelding. Want wie hoopt er nou niet een glimps op te vangen van deze mysterieuze dames?

Aapjes kijken

In het vorige verslag kon je lezen dat Kyoto één grote toeristenstad is en ook in het Gion District is dit niet anders. Sterker nog één van de hoofdstraten, vlakbij de grootste Geisha school van Gion, staat bomvol hordes toeristen die met z’n allen staan te wachten tot er hopelijk een Geisha naar buiten komt onderweg naar een afspraak.

Ik kan het met geen ander woord omschrijven dan “aapjes kijken” en toch kon ik de verleiding niet weerstaan om stiekem toch ook even stil te staan. Ook nu stond het geluk aan onze kant want nog geen minuut later ging er een enthousiaste golf door de wachtende mensen: er kwam iemand naar buiten!

Voor iedereen echter goed-en-wel doorhad wat er nou gebeurde waren de (zo kwamen we later achter) beroemde geisha Satsuki (rechts) en maiko Marika (links) snel de straat overgestoken en uit het zicht verdwenen. Wonder boven wonder nog wel dit snelle shot kunnen maken.

IMG_3604

Het is niet voor niks dat zoveel mensen daar staan te wachten in de hoop een geisha of maiko te zien. Heel veel andere kansen zul je niet krijgen. De meeste theehuizen en andere gelegenheden zijn niet te vinden als toerist, of laten simpelweg geen toeristen/niet Japans-sprekende mensen toe. Er is echter een plek waar je naar toe kunt gaan om toch een beetje van de ervaring mee te maken: de Gion Corner.

Gion Corner

De Gion Corner is een groot entertainment gebouw vooral gericht op toeristen. Voor ¥3,150 (ongeveer €25,-) kun je daar in 45 minuten genieten van diverse optredens en culture showstukjes, waaronder een echte Maiko (leerling-geisha) dans!

Zoals gezegd is het echt een toeristen ding maar wel op een leuke manier en was het een erg toegankelijk alternatief om toch dit soort traditionele vormen van vermaak en kunst mee te kunnen maken.

IMG_3640
IMG_3672
IMG_3690

De reviews zijn gemengd, sommige mensen vinden het het geld niet waard maar wat mij betreft is dat gezeur. Ik vond het het geld namelijk wél dubbel-en-dwars waard, je moet echter gewoon in je achterhoofd houden dat het wat kort is en gericht is op toeristen. Alleen de maiko-dans maakte het bezoek het voor mij echter al waard, want waar anders kun je dit zien en meemaken?

Elke dag (van december t/m maart alleen vrij-zo) kun je op 18:00 of 19:00 aanwezig zijn bij de show. Je kunt echter niet reserveren dus wees ruim op tijd! Zelf waren wij om 18:30 de eerste in de rij voor de show van 19:00 maar om 18.35 stond er al dik 20 man achter ons. Lijkt niet veel maar er zijn maar een beperkt aantal plaatsen dus het zit vol voor je het weet. Houd hier dus rekening mee!

Maiko Make-over!

Het echte hoogtepunt van mijn bezoek aan het Gion District was echter de Yumekoubou Maiko. Dit is een professionele studio die zich specialiseert in het geven van volledige maiko, geiko (geisha), oiran, en shinsengumi make-overs! Hierbij wordt je in een uur omgetoverd tot een maiko en kun je afhankelijk van het pakket dat je kiest een studio shoot doen en/of wandeling door het Gion District maken waarbij er op diverse locaties een foto van je wordt gemaakt. Voor de buitenshoot moet je echter wel je eigen camera meenemen die een medewerker van de studio zal gebruiken.

IMG_3507
IMG_3549

Het is een hele bijzondere ervaring en je waant jezelf echt eventjes in een andere wereld wanneer er met 3 man sterk aan je getrokken, gekleed, en geknutseld wordt. Van het aanbrengen van de make-up, tot het zelf kiezen van je kimono en obi (man, wat was dat moeilijk) of het door de straten proberen te lopen terwijl je super strak ingesnoerd zit en op geta probeert te blijven staan, het is echt een one-of-a-kind ervaring en ik denk dat de foto’s die daar gemaakt zijn voor de rest van mijn leven een bijzondere plek zullen innemen.

Na afloop kun je uiteraard de foto’s mee naar huis nemen. Je krijgt zowel uitgeprinte versies als een cd mee en je hebt ook nog de optie om sleutelhangers met je foto’s etc. te kopen.

En voor wie denkt dat dit een toeristen ding is heeft het mis: 95% van alle bezoekers zijn Japans en wordt vaak gedaan door vriendinnen, moeders en dochters, of modellen op zoek naar unieke portfolio shots. Hierdoor heb je een echte authentieke ervaring maar spreekt men niet altijd even goed Engels.

Meer dan Geisha’s

Buiten de vele geisha gerelateerde activiteiten is Gion simpelweg ook erg leuk om doorheen te lopen. De oude binnenstad is dan wel niet zo groot maar biedt genoeg moois om te bezichtigen!

IMG_3622
IMG_3562

De kleine smalle straatjes, het vele houtwerk, de lampioenen, de kersenbloesembomen en kleine watertjes maken het tot een hele andere ervaring dan wanneer je een paar honderd meter verderop door de straat loopt waar het verkeer voorbij zoeft en je de grootste winkel- en eetgelegenheden vindt.

Overrated of niet?

Enerzijds is het Gion District dan ook ietwat overrated. Wie denkt op elke straathoek Geisha’s en “oud-Japan” te vinden zal zich bedrogen voelen. Wanneer je echter met een realistische verwachting er naartoe gaat en gewoon kunt genieten van alles wat je om je heen ziet dan zal een bezoek aan het Gion District je reis helemaal compleet maken en zou ik het toch ook echt wel aanraden een bezoek te brengen aan het Gion District.

Dit artikel – Het Gion District: Echt de moeite waard of overrated? – verscheen voor het eerst op 24 november 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 24 november 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

3 Reactie's
 • xcatarinaaa
  Geplaatst op 17:55h, 21 januari Beantwoorden

  Leuk artikel!

 • Oregano
  Geplaatst op 13:36h, 24 februari Beantwoorden

  Wat een leuk artikel en tof dat je die fotoshoot/make-over gedaan hebt. Staat bij mij hoog op de bucket list 🙂

  • Joyce
   Geplaatst op 09:26h, 29 februari Beantwoorden

   Is ook echt een aanrader! Dus als je de kans krijgt zeker doen 😀

Geef een reactie