Verschillende soorten dagashi. Japans snoepgoed.

Het meest bekende Japanse snoepgoed

Naast traditioneel snoepgoed zoals dango, dorayaki, en andere zogenaamde “wagashi“, of het kleine “dagashi” snoepgoed zijn er nog veel meer lekkernijen uit Japan. Maar welke soorten zijn er allemaal? En wat is het meest bekende Japanse snoepgoed?

Wij hebben enkele van de meest geliefde soorten op een rijtje gezet, zodat jij weet naar wat voor lekkers je zelf op zoek kunt gaan op Japans snoepgoed te proberen! Staat jouw favoriet er tussen?

Glico

En laten we dan maar meteen beginnen met een snoepmerk waarvan elke Japan liefhebber het snoepgoed wel kent: Glico. Misschien dat deze naam je niks zegt maar het product wat ze (o.a.) maken kennen jullie vast wel! Glico is namelijk de producent van Pocky. Deze iconische Japanse snack is altijd een groot favoriet zowel binnen als buiten Japan en is te verkrijgen in tientallen uitvoeringen.

Deze producent maakt geen dozen bonbons of winegums maar richt zich meer op koek-achtige soorten snoep, vaak gemengd met chocolade. Naast Pocky maakt Glico namelijk ook Pretz, IJs (Giant Cone, Papico, Ico no Mi en meer), Caplico, BiscoKarajuga (かるじゃが), Hello Kitty chocolade lolly’s, en Matcha Biscuitjes

Lotte

Lotte is een enorme groot Koreaans/Japans bedrijf dat niet alleen in snoepgoed doet maar ook pretparken, winkels, appartementen, hotels, ‘gewoon’ voedsel en op nog veel meer gebieden actief is. Maar daarvoor zijn we hier niet. Wij gaan het hebben over het snoepgoed wat ze maken!

Waar Glico Pocky heeft staat Lotte vooral bekend om hun kauwgom, en dan in het bijzonder de ‘vreemdere’ smaken die ze maken. Ook hebben ze Pepero, de Lotte versie van Pocky, een ‘reverse pocky’ (chocolade aan de binnenkant met de naam Toppo, maken ze verschillende soorten chocolade en ook mogen de beroemde Koala March biscuits uit hun assortiment niet vergeten! 

Meiji

Meiji en Chocolade gaan hand in hand en ze zijn er dan ook erg goed in om met de lekkerste chocolade producten op de proppen te komen. Maar ook hun ijs mag er zeker zijn! Het is een enorm bekend merk wat je in elke hoek en winkel in Japan kunt vinden. Ook in het buitenland zijn ze met een opmars bezig en zijn ze langzaam maar zeker ook de markt in de Verenigde Staten aan het veroveren.

Hun meest bekende producten zijn de Hello Panda en Yan Yan snoep ‘series’ maar ook de vele kleine chocolaatjes in bijvoorbeeld paddestoel of smartie vorm zijn erg geliefd. Verder hebben ze verschillende soorten chocolade repen, zijn ze gek op amandelen bedekt met chocolade en hebben ze ook winegum=achtige snoepjes zoals hun ‘create-a-gummy sushi bar‘ en ‘hard candy’ ofwel, zuurtjes (waaronder Pokemon zuurtjes). 

Morinaga

Morinaga is nog zo’n grote speler op de Japanse snoepmarkt. Maar wat ik zelf vooral interessant is aan dit bedrijf is dat zij de marketing drijfveer zijn geweest achter het ontstaan van de huidige White Day, een soort Japanse Valentijnsdag waarop mannen chocolade uitdelen.

Niet zo gek dus dat zij vooral veel chocolade producten hebben zoals de vele chocolade repen van Dars, Chocoball, en diverse verschillende cadeau sets. Maar ook zuurtjes, fudge, cake en ijs behoren tot hun assortiment. 

Sakuma Drops

Sakuma drops is voor mij een persoonlijke favoriet, niet omdat ik het snoep zelf nou zo bijzonder vind, maar wel vanwege de verpakking. Sakuma Drops zijn een soort zuurtjes die op smaak worden gebracht met echt vruchtensap en verpakt worden in kleine tinnen blikjes met aan de bovenkant een opening waar je ‘drops’ uit moet schudden.

Het is een iconisch soort snoep welke sommige van jullie misschien wel kennen uit de Ghibli film ‘Grave of the Fireflies. Het zijn ook echte collectors items omdat de blikjes veel verschillende afbeeldingen dragen.

Overig

Buiten deze grote namen heb je ook nog andere merken zoals Tohato die meer richting de chips gaat of hun popcorn-achtige snack die je in vele verschillende soorten kunt krijgen. Nog meer chips snacks zijn o.a. Kara Mucho, Imo-Kenpi en Kappa Ebisen. Maar ook bekende frisdranken zoals Calpis en Ramune hebben hun eigen snoepjes, die je natuurlijk kunt vinden in de smaken van deze Japanse frisdranken. De Ramune snoepjes worden gemaakt door Kasugai Snack Foods. Zij maken ook nog verschillende groene thee snoepjes, keelsnoepjes, zuurtjes en wasabi nootjes.

Pinky Candy is misschien nog niet eens zo zeer geliefd om het soort snoep, een soort mintjes met verschillende smaken, maar vooral vanwege de super schattige mascotte: een knal roze aapje. Het is dan ook niet geheel vreemd dat er bijna meer merchandise van dit aapje te vinden dan van het snoep zelf! Ook Puccho is een populair snoepje en is te vergelijken met bijvoorbeeld fruitella. Alleen heb je Puccho in ontzettend veel verschillende smaken en zitten er in sommige soorten gummy-achtige balletjes voor extra smaak en ‘chewyness’, een zelfde soort snoep is Hi-Chew maar deze heeft geen gummy balletjes.

Er zijn nog veel meer soorten snoep te vinden in Japan (denk bijvoorbeeld aan de tientallen KitKat smaken of wagashi. Het is haast onmogelijk om ze allemaal in één post te krijgen maar hopelijk hebben jullie op deze manier toch al een goed beeld gekregen van het enorme aanbod! Zelf Japans snoepgoed proberen? Lees dan hier waar in Nederland je Japans snoepgoed kunt kopen.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie