Het onderhouden van je figure collectie

Inmiddels ben je flink aan het verzamelen geslagen en begint je figure collectie redelijk groot te worden. Heel leuk natuurlijk! Behalve dan dat ze eens in de zoveel tijd wel een afstofbeurt kunnen gebruiken Hoe onderhoud je op een efficiënte en leuke manier een figure collectie en hoe kan je voorkomen dat je figures stoffig en vies worden?

Afstoffen

Een vochtige, zachte doek is al vaak meer dan genoeg om je figures weer helemaal schoon en fris te krijgen. Ikzelf gebruik vaak een vochtig microvezeldoekje. Dit maakt de figure grondig schoon zonder de verflaag aan te tasten. Kijk goed uit als je figures schoonmaakt met onderdelen die snel kunnen (af)breken, zoals vingertjes, haarclipjes, wapens en andere uitsteeksels.

Stof is heel makkelijk te verwijderen, dus veel kracht zetten om het schoon te krijgen is niet nodig. Voor moeilijk bereikbare en delicate plekjes kun je ook een vochtig wattenstaafje gebruiken. Of een make-up kwastje als je die in de beurt hebt.

Sommige figures, zoals nendoroids en figma’s, kan je uit elkaar halen. Dit maakt het schoonmaken een stuk makkelijker en het risico dat je per ongeluk iets (af)breekt ook kleiner!

Vlekken

Heeft je kleine broertje met zijn vette vingers aan je figure gezeten en zit er nu een grote vlek op? Probeer het eerst met lauw water en een doekje weg te krijgen. Gebruik nooit heet water. PVC is namelijk een soort thermoplastic. Thermoplastic vervormt snel bij warmte.

Lukt het niet om de vlek te verwijderen met lauw water? Gebruik er dan een beetje handzeep bij. Gebruik geen sterkere schoonmaakmiddelen of dingen zoals alcohol en aceton. Deze kunnen namelijk het PVC of de verflaag aantasten van je figure.

Schoon houden

Nu je figures weer schoon zijn wil je ze het liefst zo schoon mogelijk houden. Dit kan op verschillende manieren. Deze hebben zo hun voor- en nadelen.

1. Houd ze in de doos.

Het is voor de meeste verzamelaars niet de meest leuke manier om figures te verzamelen, maar in een doos kunnen ze nooit stoffig en vies worden. Het nadeel is wel dat veel dozen ook veel ruimte innemen en je de figures soms niet zo heel goed kunt zien.

Zoals je ziet nemen dozen een boel ruimte in! (Een foto van een deel van mijn eigen collectie)
Zoals je ziet nemen dozen een boel ruimte in! (Een foto van een deel van mijn eigen collectie)

Mocht je ze wel uit de doos halen om ze tentoon te stellen dan is het alsnog aan te raden de dozen te bewaren. Wanneer je ooit wilt verhuizen kun je ze makkelijk weer inpakken, zodat ze onbeschadigd mee kunnen. Maar mocht je een figure ooit willen verkopen dan heeft deze meer waarde als de doos er nog bij zit.

Vitrinekast aanschaffen

Een vitrinekast/display case is een uitstekende manier om je figures schoon te houden en er toch plezier van te hebben. Veel mensen denken dat vitrinekasten heel duur zijn. Maar niets is minder waar: voor verzamelaars op budget zijn er de Detolf-vitrinekasten van Ikea. Deze vitrinekasten kosten ongeveer 50 euro en zijn zeer stevig en van goede kwaliteit. Ondergetekende gebruikt ze al jaren en ze kunnen echt tegen een stootje. Ze ogen klein, maar je kan er redelijk veel in kwijt!

Het nadeel? Ze kunnen wel wat ruimte innemen. Ook zullen figures in een vitrinekast alsnog stoffig worden. Maar wel een stuk minder snel!

Of een displaycase

Heb je geen ruimte voor een vitrinekast? Dan biedt een display case misschien een uitkomst. Deze plastic/glazen dozen zijn ideaal om een kleinere collecties in neer te zetten en passen goed op een bureau of plank. Het nadeel is dat er niet veel in past en dat ze qua prijs niet veel goedkoper zijn dan de goedkoopste vitrinekast. Maak dus een goede afweging en investeer als het kan in een vitrinekast!

Natuurlijk is er niets mis met je figures gewoon op een plank te hebben staan, en natuurlijk kunnen ze wel tegen een beetje stof. Maar een schone collectie is natuurlijk veel leuker om naar te kijken!

Bescherm ze tegen licht

Het is echter niet alleen een kwestie van je figures stofvrij houden. Een van de grootste ‘vijanden’ voor je figures is (zon)licht. Hoe langer en intenser een figure blootgesteld wordt aan licht des te sneller deze zal verkleuren. Met name dozen kunnen binnen een jaar of twee/drie al volledig verkleuren. Het beste is dan ook om de figures op een plek te zetten waar ze zo min mogelijk rechtstreeks zonlicht opvangen.

Een andere optie is – zeker voor serieuze verzamelaars – om speciaal UV-werend glas te plaatsen in de ramen of je vitrinekasten. Ook is er speciaal folie voor dat je zou kunnen gebruiken.

Reparatie

En tenslotte… Ook reparaties zijn een belangrijk deel van je onderhoud. Want met een beetje pech gaat het ooit eens mis met schoonmaken, verhuizen, of simpelweg het binnenkrijgen van een beschadigde figure. Deze op de juiste manier repareren kan dan nodig zijn. Meer daar over vertellen we je in dit artikel.

Dit artikel – Het onderhouden van je figure collectie – verscheen voor het eerst op 17 oktober 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 17 oktober 2018.

Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

2 Reactie's

Geef een reactie