Het ontstaan van Pokémon

Groot feest voor ’s werelds grootste game-franchise! Pokémon is dit jaar namelijk 25 jaar oud. Wat begon met twee games met in totaal 151 zakmonstertjes, is inmiddels uitgegroeid naar een pokébende van 890 verschillende soorten, honderden games, tienduizenden kaarten, 20 films, en ruim 1100 anime-afleveringen. Pokémon streefde al een geruime tijd geleden de destijds grootste game=franchise Super Mario voorbij in zowel grootte als bekendheid. Waar kwam dit succes vandaan?

Een stukje geschiedenis

Pokémon is eigenlijk een verbastering van de naam “Pocket Monsters’, zoals de franchise voor het eerst in Japan werd geïntroduceerd. Grappig weetje, eigenlijk zou het ‘Capumon’ moeten gaan heten, afgeleid van ‘Capsule Monsters’. Dat ging alleen door licentieproblemen niet door, dus toen werd de naam Pokémon bedacht. Het idee kwam van Satoshi Tajiri. Satoshi werkte in 1992 bij Game Freak. Game Freak was een bedrijf dat haar eigen game-tijdschrift uitbracht. Maar bij Game Freak kwam de wens om zelf ook games te gaan maken. Al snel volgde een samenwerking met Nintendo.

Satoshi zag op een dag twee kinderen spelen met twee Gameboys die aan elkaar waren verbonden met een linkkabel. Hij stelde zich insecten voor die over de kabel kropen. Satoshi had als kind een fascinatie voor insecten en zijn jeugd stond daarom in het teken van insecten vangen. Hij wilde een game maken waarbij kinderen ook insecten konden vangen en die met elkaar konden ruilen. Hij liet zijn idee aan Nintendo zien.

Nintendo begreep in eerste instantie niet helemaal wat Satoshi wilde maken, maar gaf toch toestemming en een budget om de game te gaan ontwikkelen. Nintendo introduceerde hem aan het bedrijf Creatures Inc., die ook wat concepten hadden liggen voor een nieuwe game. Na een ontwikkelperiode van 6 jaar, wat overigens uitzonderlijk lang voor gameontwikkeling was in die tijd, waren Pokémon Red en Green klaar. Ze werden uitgebracht op 26 februari 1996. Satoshi werkt overigens nog steeds bij Game Freak als CEO!

Wat eerste schetsen van Ken Sugimori, de tekenaar en ontwerper van heel veel verschillende Pokémon.

De games waren simpel in opzet. Je bent een Pokémon trainer en vangt verschillende monstertjes die je met elkaar kan laten vechten. Door het vechten maak je ze sterker. Sommige Pokémon evolueren als ze sterker worden door het vechten, waardoor ze nog sterker worden. Ook kun je Pokémon ruilen met elkaar. Om het ruilen te stimuleren, is er opzettelijk voor twee versies maken gekozen. In elke versie zitten Pokémon die alleen in die specifieke versie te vangen zijn. Ook evolueren sommige Pokémon alleen als je ze met elkaar ruilt. Deze formule is vandaag de dag nog steeds de basis voor heel veel Pokémon games!

Pokémon Red en Green…. Dat waren toch Red en Blue?

Het klopt dat Pokémon in het Westen geïntroduceerd werd als Pokémon Red en Blue. Maar Japan kreeg als eerste Pokémon Red en Green. In eerste instantie werden de Red en Green spellen maar mondjesmaat verkocht. Maar toen spelers hints over de speciale Pokémon Mew in de spellen vonden, organiseerde het Japanse entertainment tijdschrift Corocoro een speciale wedstrijd waar 20 spelers Mew op hun cartridge konden downloaden. Deze actie zorgde uiteindelijk voor ruim 73.000 aanmeldingen, en de populariteit van de games schoot door het dak. Hierdoor kwam geld vrij om de game een facelift te geven; Pokémon Blue kwam uit. Deze geupdate versie is als basis gebruikt voor de Red en Blue games die in het Westen verschenen.

Toen Pokémon zijn intrede moest maken in het Westen werd er over een boel dingen nagedacht. De Japanners dachten namelijk dat Pokémon in zijn huidige vorm niet zou aanslaan in het Westen. De beestjes waren te schattig, terwijl het Westen aan meer stoere dingen de aandacht gaf. Zo werd er met het idee gespeeld dat Charizard bijvoorbeeld een beetje op Godzilla moest gaan lijken. Maar uiteindelijk werd Pokémon niet in een veranderde vorm in het Westen geïntroduceerd. En met succes! De games, de kaarten, de knuffels- alle merchandise vloog de schappen af. Schoolpleinen stonden alleen nog maar in het teken van kaartjes ruilen en de laatste avonturen van Ash en Pikachu bespreken. Ondergetekende heeft overigens nog steeds een album vol met Pokémonkaarten van de eerste paar sets ergens op zolder liggen.

Opkomst van de Pokémon anime

Japan zou Japan niet zijn als een populaire franchise geen anime krijgt. Op 1 april 1997 verscheen de eerste Pokémon aflevering op de Japanse TV’s. De anime volgt Ash Ketchum uit Pallet Town. Ash wil Pokémon meester worden, en moet daarvoor 8 gym badges behalen en de Pokémon League verslaan. Maar hij verslaapt zich op de dag dat hij oud genoeg wordt om een Pokémon trainer te worden. Hierdoor is er geen Pokémon om zijn avontuur mee te starten meer voor hem om uit te kiezen bij Professor Oak. Gelukkig heeft Professor Oak nog een Pikachu over. Deze Pikachu is alleen niet erg vriendelijk, maar na een klein avontuur worden Ash en Pikachu de beste vrienden. Ash wordt tijdens zijn avontuur constant achterna gezeten door Team Rocket’s Jessie en James, een duo die Pikachu wil stelen.

De Pokémon anime was ook een grote drijfveer voor de populariteit van Pokémon. Ruim 1100 afleveringen later is de anime nog steeds gaande! Het is inmiddels in meer dan 176 landen uitgezonden en in 30 verschillende talen vertaald. Ook in het Nederlands natuurlijk! Hoe het is om je stem te verlenen aan de Pokémon serie kan Hilde de Mildt, de Nederlandse stemactrice van Jessie, heel leuk vertellen.

Het succes van de anime werd zelfs vertaald naar een speciale Pokémon Yellow versie, waarin je met een Pikachu je avontuur start en Jessie en James regelmatig moeten worden verslagen om verder te komen in het spel. Ook lijken de Pokémon in deze versie meer op hun verschijningen in de anime. Deze versie is overigens ook de basis geweest voor de nog niet heel lang geleden uitgekomen Pokémon Let’s Go Pikachu en Let’s Go Eevee op de Nintendo Switch.

25 jaar later

Na 25 jaar Pokémon is Pokémon nog steeds mateloos populair. Nintendo pakt vanzelfsprekend ook groots uit. Zo zijn er bijvoorbeeld samenwerkingen met verschillende kledingmerken zoals Levi’s. Popsterren zoals Katy Perry en Post Malone verlenen hun muzikale talenten voor de franchise. Op dit moment van schrijven verschijnt er over een paar dagen ongetwijfeld meer nieuws over hoe Nintendo en The Pokémon Company van het 25-jarig jubileum van Pokémon een groots feest gaan maken!

Bronvermelding: 1,
Tags:
Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Geen reactie's

Geef een reactie