Het Tiende Camera Japan Film Festival komt eraan!

De multimedia-dansperformance Merge opent 24 september in LantarenVenster in Rotterdam de tiende editie van het vierdaagse CAMERA JAPAN Film Festival!

Voor degene die niet bekend zijn met CAMERA JAPAN eerst nog even een korte introductie. Omdat nieuwe en klassieke films uit Japan zelden in Nederland te zien zijn, richt een groep Rotterdamse liefhebbers in 2006 CAMERA JAPAN op: een vierdaags festival waar de beleving van Japanse cultuur centraal staat.

download

Nu, tien jaar verder, presenteert het festival met succes veertig recente films uit de rijke Japanse filmproductie in Rotterdam en Amsterdam. CAMERA JAPAN is uniek omdat het naast speelfilms en documentaires ook genrewerken – komedies, anime, jeugd- en vechtfilms – én Japanse beeldende kunst, literatuur en live optredens presenteert. Verder biedt het festival Japanse lekkernijen, een pop-up markt met Japanse producten en diverse workshops.

Ook dit jaar beloven ze weer een spetterende editie te gaan neer zetten met tientallen Japanse films van alle genres en voor ieder wat wils! Het volledige programma laat nog eventjes op zich wachten maar we kunnen in elk geval al twee bijzondere voorpremières tegemoet zien: Journey to the Shore van Kurosawa Kiyoshi en Our Little Sister van Kore-Eda Hirokazu.

Journey to the Shore van Kurosawa Kiyoshi werd afgelopen mei in Cannes bekroond met de prijs voor Beste Regisseur in de sectie Un Certain Regard. In de film, gebaseerd op een roman van Kazumi Yumoto, verdwijnt een man op zee en komt pas drie jaar later weer thuis bij zijn vrouw. Zij is niet onder de indruk van zijn verhaal, dus stelt hij haar voor om een reis te maken langs alle mensen die hem geholpen hebben. Onderweg ziet en voelt ze wat haar echtgenoot – een rol van steracteur Asano Tadanobu – heeft meegemaakt. Journey to the Shore draait vanaf 1 oktober in de filmtheaters.

In Our Little Sister van Kore-Eda Hirokazu, geselecteerd voor de hoofdcompetitie van Cannes, leven drie zussen samen in een groot huis in de Japanse stad Kamakura. Wanneer hun vader sterft, trekken ze naar het platteland voor de begrafenis, ook al had de vader het gezin al 15 jaar geleden verlaten. Daar ontmoeten ze voor het eerst hun verlegen halfzus Suzu. Het klikt meteen tussen de vier zussen. Als Suzu bij hen komt wonen. begint voor de vier zussen een nieuw leven vol mooie ontdekkingen. Our Little Sister is vanaf december 2015 te zien in de bioscoop.

Uiteraard draaien er naast deze nog tientallen andere schitterende films. Zelf zijn wij er dit jaar in elk geval ook zeker bij! De editie van vorig jaar hebben we jammer genoeg moeten missen maar in 2013 hebben we ons ontzettend vermaakt met niet alleen enkele fantastische films zoals het hilarische en gestoorde “Hentai Kamen” en het super indrukwekkende en heftige “A Woman and War”.

Het is een perfect moment om heerlijk te genieten van de beste Japanse films die je anders niet snel onder ogen zult krijgen. Daarnaast kun je ook gezellig met andere film liefhebbers een praatje maken in het Lantaarnvenster, of de stands, en vele andere activiteiten bekijken of aan deelnemen.

Meer nieuws over CAMERA JAPAN en, vanaf 1 september, het programma of informatie over kaartverkoop zijn te vinden via www.camerajapan.nl.  Volg het festival ook via facebook.com/camerajapan of via Twitter @camerajapan.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X