Bloodtype bath salts. Foto via WikiMedia.

Vertelt je bloedgroep wie je bent?

Over het algemeen weet je niet welke bloedgroep je hebt. Tenzij je misschien een keer een praktikum tijdens biologieles hebben gehad waarin het werd getest, of omdat je bloeddonor bent. In de meeste gevallen is het ook niet echt van belang en doe je er verder niet zoveel mee.

In Japan is dat heel anders! Daar weet maar liefst 97% van de mensen welke bloedgroep ze hebben, tegenover slechts 67% hier in Nederland.

Bloedgroep als horoscoop

In tegenstelling tot hier doet het er in Japan namelijk wel degelijk toe welke bloedgroep je hebt. Daar geloven ze er namelijk in dat dit wat vertelt over je persoonlijkheid en hoe je als persoon in elkaar zit. Het is de Japanse equivalent van de horoscoop. Maar dan wel een stuk serieuzer.

De juiste (of verkeerde bloedgroep) kan letterlijk het verschil zijn tussen het wel of niet krijgen van een baan, en of een meisje “ja” zal zeggen als je haar mee uitvraagt.

Daarnaast is het in Japan belangrijk dat je binnen de groep valt en niet ‘anders’ bent. Dus je kunt je voorstellen dat als het merendeel van de Japanners bloedgroep A (40%) of O (30%) heeft, dat de groepen B (20%) en AB (10%) een beetje buiten de boot vallen.

Wat hoort nou bij welke bloedgroep?

Volgens de overtuiging heeft elke bloedgroep goede en minder goede eigenschappen die bepalend zijn hoe mensen in het leven staan, en bepaalde zaken aanpakken. Een hoop bedrijven en datingsites gebruiken dan ook bloedtype selecties in diverse fases van de selectieprocedures, ook al mag dit officieel niet.

Bloedtype A

Mensen met type A zouden oprechte, creatieve, nuchtere, ietwat afstandelijke, geduldige en verantwoordelijke persoonlijkheden hebben. Daarnaast kunnen ze ook erg koppig, gespannen, kieskeurig en te serieus zijn. Verder kunnen ze moeite hebben met het uitdrukken van hun emoties maar zijn ze zeer trouw en staan ze altijd voor je klaar.

Bloedtype O

Mensen met bloedtype O zijn zelfverzekerd, optimistisch, wilskrachtig, en intuïtief maar kunnen ook erg egoïstisch, afstandelijk en onvoorspelbaar zijn. Ze zijn erg goed in het organiseren van activiteiten, hebben veel trots, en als ze eenmaal een doel voor ogen hebben gaan ze er vol voor. Maar ondanks dit alles kunnen ze ook erg onzeker zijn.

Bloedtype B

Heb je bloedtype B dan ben je actief, wild, creatief, gepassioneerd, en sterk maar ook heel erg egoïstisch, heb je geen verantwoordelijkheidsgevoel, vergeef je niet snel en ben je onberekenbaar. Ook zijn mensen met bloedtype B dol op avonturen en hebben ze energie voor tien maar vinden ze het soms lastig zich op dingen te richten.

Bloedtype AB

En heb je bloedtype AB? Dan ben je koeltjes, beheerst, sociaal, en pas je je makkelijk aan. Daarnaast ben je erg rationeel en erg kritisch, heb je moeite met kiezen en staan je er om bekend dat je nog wel eens een gespleten persoonlijkheid hebt. Zo worden mensen met bloedtype AB meestal omschreven.

Discriminatie op bloedgroep

Vooral mensen met bloedgroep AB hebben nog wel eens te maken met keiharde vooroordelen en discriminatie. Er is zelfs een speciaal woord voor pesterijen gerelateerd aan bloedgroepen; ‘bura-hara’. Officieel is het selecteren op bloedgroep verboden (dit heet ketsueki-gata) maar niemand laat zich er echt door tegenhouden.

Het komt dan ook vaak genoeg voor dat mensen, ook in het bedrijfsleven, nog benadeeld worden als ze een “verkeerde” bloedgroep hebben voor een bepaalde taak of opdracht. Zo zouden mensen met bloedtype B te egoïstisch zijn om goed in team verband te kunnen werken, en is de gespleten persoonlijkheid van type AB een te grote gok om in een groep te plaatsen.

Ook in het liefdesleven kan je bloedgroep bepalend zijn. Niet alleen of iemand überhaupt met je op een date wilt gaan maar ook of een huwelijk kans van slagen zal hebben. Zo is er, volgens onderzoek door huwelijksconsultatiebureau Celebrity in Tokyo, de grootste kans van slagen (binnen een “traditioneel” huwelijk) als je de volgende combinatie hebt:

  1. Man met bloedtype O en een vrouw met bloedtype A
  2. Man en vrouw zowel bloedtype A
  3. Man met bloedtype O en vrouw met bloedtype B

Hierdoor zie je dat mensen soms bewust op zoek gaan naar een persoon met de juiste bloedgroep en staren ze zichzelf hier helemaal blind op.

Omgaan met je bloedgroep

Daarnaast zie je op veel meer plekken de kracht van de bloedgroepen terug komen. Er zijn namelijk tal van producten en diensten die specifiek zijn ingesteld om jou te “helpen” met de negatieve aspecten van je bloedgroep of juist hoe je de positieve punten het beste kunt benadrukken.

Denk hierbij aan speciale diëten, sportieve oefeningen, manieren van slapen, en tal van zelfhulpboeken. Maar er zijn ook badbruisballen en zelfs condooms die specifiek geschikt zouden zijn voor een bepaalde bloedgroep.

Anti-bloedgroep beweging

Ook in Nederland en het westen kwam deze bloedgroep gekte gedeeltelijk overwaaien. Zo rond 2010 was er ineens een hype rondom bloedgroepdiëten, deels gebaseerd op de Japanse methodes. Nog altijd zie je deze boekjes veel terug en is er ook hier een beweging die heilig overtuigd is van de werking hiervan.

Net als hier verschilt het in Japan nog wel of iemand er echt in gelooft of niet. Bijzonder genoeg lijkt het gros van de Japanners tot op zekere hoogte wel degelijk te geloven in de invloed van je bloedgroep op je persoonlijkheid. Erg bijzonder, zeker als je nagaat dat deze hele theorie gebaseerd is op een paar onzin onderzoeken die al tal van keren onderuit zijn gehaald.

Het is dan ook niet voor niks dat er in Japan steeds meer een tegengeluid te horen is van mensen die af willen van dit “bijgeloof” in de kracht van bloedgroepen. Zo wordt er steeds meer commentaar gegeven op dating shows en tv-programma’s die inspelen op bloedgroepen. En wordt er harder opgetreden tegen bedrijven die het gebruiken bij het wervingsproces.

Voor alsnog lijkt het er echter op dat de bloedgroepen, net als horoscopen, niet zomaar meer weg te denken zijn uit het dagelijks leven van velen.

Herken jij jezelf?

Weet jij je bloedtype, en herken jij jezelf wel/niet in deze omschrijvingen? Laat het ons weten in de comments! En heb je geen idee wat je bloedgroep is en wil je dit graag weten? Dan kun je je altijd laten testen of, nog beter, jezelf ook laten inschrijven als bloeddonor. Dan kom je er meteen achter en doe je ook nog eens een goede daad.

En mocht je in Akihabara zijn? Dan kun je ook nog terecht bij Akiba:F, een bloeddonorcentrum in Akihabara, Tokyo. Hier kunnen ook niet-Japanse mensen terecht (al moet je wel Japans kunnen). Wat dit centrum uniek maakt is dat je volledig ondergedompeld wordt in de Akiba omgeving en kun je helemaal los gaan met tal van manga, tijdschriften, games, snacks, drankjes en nog veel meer.

Dit artikel – Het zit ‘em in je bloedgroep: Vertelt je bloedgroep wie je bent? – verscheen voor het eerst op 4 oktober 2013 en is voor het laatst geüpdatet op 18 februari 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie