Hoe Duur Is een Reis Naar Japan?

Japan biedt eindeloze mogelijkheden voor je reizen: van zonvakanties tot skiën in de bergen, city hoppen in de grootste steden, pelgrimstochten langs de tempels, of alleen maar de lekkerste sushi eten, het kan in Japan allemaal! Hier hangt wel een prijskaartje aan.

“Hoe duur is een reis naar Japan?” is dan ook een vraag die we ontzettend vaak horen. Meestal gevolgd met de opmerking dat ze denken dat een reis naar Japan erg veel geld kost. En in vergelijking met andere Aziatische landen is dit ook enigszins waar. Wanneer je echter kijkt naar Nederland en België zul je zien dat de prijzen voor eten e.d. in Japan redelijk gelijk liggen en soms zelfs stukken lager dan hier, zeker wanneer de wisselkoers gunstig staat.

 

Waar gaat je geld naar toe

Dat neemt niet weg dat het al met al om behoorlijk wat geld gaat, en dat een goede planning en budgettering dan ook echt onmisbaar is. Hiermee bedoel ik niet dat je tot in de laatste details alles moet doorberekenen en vooruit moet plannen maar je moet wel realistisch kijken naar wat je eventueel uit gaat geven aan accommodatie, eten en drinken, uitstapjes en souvenirs.

Om je een idee te geven van de kosten vind je onderstaande de belangrijkste elementen van je reis (vlucht, overnachting, vervoer, eten & drinken, overigen) en een kostenindicatie. Neem deze echter met een korrel zout want het is natuurlijk geheel afhankelijk van je eigen wensen en mogelijkheden.

 

Kosten van een vlucht

Een van de grotere kostenposten is je vlucht. Het is een onontkoombare uitgave want je moet toch in Japan te zien geraken. Je kunt echter nog wel bepalen hoe duur je het wil maken. Een budget vluchtmaatschappij heeft soms al tickets vanaf €500,- maar betekent vaak wel een extra overstap of extra kosten voor bagage. Grotere maatschappijen gaan al snel naar de €750,- voor een ticket. Hier staat wel tegenover dat je dan meestal een directe vlucht hebt en je vaak al extra veel bagage mag nemen, super handig wanneer je van plan bent flink te shoppen in Japan.

 

Overnachtingen

Ook qua overnachtingen is er een hoop mogelijk. Vooral voor jongere reizigers zijn hostels een ideale plek om goedkoop te overnachten. Soms voor nog geen €10,- per nacht. In steden zoals Tokyo betaal je voor een low-budget hotel al snel €35,- per nacht en loopt dit naarmate de kwaliteit van het hotel omhoog gaat al snel op tot bedragen van €85,- per nacht. Wil je wat meer luxe en ruimte ga je meestal richting de €150 per nacht, per kamer. Wanneer je met z’n tweetjes gaat betekent dat dus dat je de kamerprijs kunt delen.

Kijk voor meer informatie over je opties voor overnachtingen in Japan hier.

 

Vervoer

Een andere belangrijke vraag die je budget kan beïnvloeden is of je wilt gaan rondreizen of dat je liever op één plek blijft. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Met rondreizen krijg je veel verschillende dingen en omgevingen te zien maar aan de andere kant, als je op één plek blijft (of in een kleine straal daaromheen) kun je die plek echt leren kennen.

Ga je niet ver rondreizen en blijf je bijvoorbeeld alleen in Tokyo? Reken dan op ongeveer €7,- aan metrokosten per dag. Ditzelfde geldt voor de bussen in Kyoto, trams in Hiroshima etc. Wel van plan grote afstanden te reizen? Dan zul je al snel een JR Raill Pass aan moeten schaffen. Meer daarover lees je hier

Ga je grote afstanden reizen maar vind je de trein te duur? Dan kun je ook nog denken aan de bussen. Deze doen er langer over maar zijn vaak stukken goedkoper. En als je met de nachtbus gaat bespaar je ook nog eens een overnachting in een ho(s)tel.

Een andere budget optie om te besparen op vervoer is door te liften. Doe dit echter niet in je eentje en alleen als je ook een beetje Japans kunt spreken!

 

Eten & Drinken

Qua eten en drinken gaan we uit van een ontbijt, lunch, diner en een snack of twee tussendoor. Japan is echt een fantastisch land om uit eten te gaan. Niet alleen is het er vaak behoorlijk goedkoop, er is ook nog eens veel keuze en krijg je complete maaltijden voor relatief lage bedragen. Toch moet je al snel uit gaan van zo’n €35-€50,- per dag voor eten en drinken. Je kunt echter makkelijk geld besparen door slim te kijken naar je eigen eetpatroon en wensen.

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om geen ontbijt te nuttigen in het hotel maar een snel broodje bij de supermarkt te halen, niet elke avond sushi te eten maar voor €5,- een grote, stomende kom ramen te halen, en in plaats van frisdrank bij je eten te bestellen voor een gratis glas water gaan. Zo bespaar je al snel weer meer dan je denkt.

 

Overigen

Tenslotte zijn er nog allerhande extra uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan entree betalen voor tempels, of een pretpark. Of het kopen van een souvenir. Qua shoppen en entreekosten kun je het natuurlijk zo gek maken als je wil. De een koopt meer souvenirs dan de ander, de ene bezoekt liever alleen de kleinere, vaak gratis, tempels en weer een ander wil juist de grootste, drukste, en vaak duurste toeristen attracties bekijken.

Al met al ligt het aan je persoonlijke wensen en mogelijkheden wat je budget is en hoeveel je nodig gaat hebben. Maak voor jezelf in elk geval een schatting van de attracties die je wilt bezoeken en hoeveelheid souvenirs die je wilt kopen. En reken deze mee je in planning.

 

Samengevat

Al met al behoorlijk wat om dus rekening mee te houden! Om al deze kosten nog even kort samen te vatten:

  • Vlucht: ongeveer €500 ~ €750 voor een normale economy vlucht.
  • Overnachten: budget verblijf in ho(s)tel ongeveer €35,- per nacht, middenklasse verblijf in hotel ongeveer €85,- per nacht
  • Vervoer: zonder veel reizen binnen Japan €7,- per dag, met veel reizen binnen Japan (en JR Rail Pass) €20,- per dag
  • Eten & Drinken: budget €35,- per dag, wat uitgebreider €50,- per dag
  • Overigen: volledig afhankelijk van je wensen en koopgedrag, maar budget al snel €15 per dag, middenklasse €25 per dag.

En om het plaatje compleet te maken: op basis van een reis van 21 dagen, voor twee personen kom je dan per persoon uit op totaal:

 

Budgetreis

Vlucht: €500,-

Overnachten: €367,50

Vervoer: €500,- (21 dagen JR Rail Pass, en enkele zaken niet vergoed met pas)

Eten & Drinken: €735,-

Overigen: €250,-

Totaal: €2247,50 p.p.

 

Middenklasse reis

Vlucht: €750,-

Overnachten: €892,50

Vervoer: €500,- (21 dagen JR Rail Pass, en enkele zaken niet vergoed met pas)

Eten & Drinken: €1050,-

Overigen: €500,-

Totaal: €3692,50 p.p. 

 

We willen echter nogmaals benadrukken dat dit slechts globale schattingen en aannames zijn. We hebben het al meerdere malen gezegd maar het hangt helemaal af van jouw persoonlijke voorkeuren én mogelijkheden. We hopen je hiermee echter wel een voorbeeld te hebben gegeven van de mogelijke kosten, of in elk geval, aan welke kosten je moet denken.

Mocht je nog vragen hebben zien we die graag tegemoet in de comments!

 

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close