Japanse Yen biljetten. Foto via Pixabay.

Hoe Duur Is een Reis Naar Japan?

Japan biedt eindeloze mogelijkheden voor je reizen: van zonvakanties tot skiën in de bergen, city hoppen in de grootste steden, pelgrimstochten langs de tempels, of alleen maar de lekkerste sushi eten, het kan in Japan allemaal! Hier hangt wel een prijskaartje aan.

“Hoe duur is een reis naar Japan?” is dan ook een vraag die we ontzettend vaak horen. Meestal gevolgd met de opmerking dat ze denken dat een reis naar Japan erg veel geld kost. En in vergelijking met andere Aziatische landen is dit ook enigszins waar. Wanneer je echter kijkt naar Nederland en België zul je zien dat de prijzen voor eten e.d. in Japan redelijk gelijk liggen en soms zelfs stukken lager dan hier, zeker wanneer de wisselkoers gunstig staat.

Waar gaat je geld naar toe

Dat neemt niet weg dat het al met al om behoorlijk wat geld gaat, en dat een goede planning en budgettering dan ook echt onmisbaar is. Hiermee bedoel ik niet dat je tot in de laatste details alles moet doorberekenen en vooruit moet plannen maar je moet wel realistisch kijken naar wat je eventueel uit gaat geven aan accommodatie, eten en drinken, uitstapjes en souvenirs.

Om je een idee te geven van de kosten vind je onderstaande de belangrijkste elementen van je reis (vlucht, overnachting, vervoer, eten & drinken, overigen) en een kostenindicatie. Neem deze echter met een korrel zout want het is natuurlijk geheel afhankelijk van je eigen wensen en mogelijkheden.

Kosten van een vlucht

Een van de grotere kostenposten is je vlucht. Het is een onontkoombare uitgave want je moet toch in Japan te zien geraken. Je kunt echter nog wel bepalen hoe duur je het wil maken. Een budget vluchtmaatschappij heeft soms al tickets vanaf €500,- maar betekent vaak wel een extra overstap of extra kosten voor bagage. Grotere maatschappijen gaan al snel naar de €700,- voor een ticket. Hier staat wel tegenover dat je dan meestal een directe vlucht hebt en je vaak al extra veel bagage mag nemen, super handig wanneer je van plan bent flink te shoppen in Japan.

Overnachtingen

Ook qua overnachtingen is er een hoop mogelijk. Vooral voor jongere reizigers zijn hostels een ideale plek om goedkoop te overnachten. Soms voor nog geen €10,- per nacht. In steden zoals Tokyo betaal je voor een low-budget hotel al snel €35,- per nacht en loopt dit naarmate de kwaliteit van het hotel omhoog gaat al snel op tot bedragen van €85,- per nacht. Wil je wat meer luxe en ruimte? Dan ga je meestal richting de €150 per nacht, per kamer. Wanneer je met z’n tweetjes gaat betekent dat dus dat je de kamerprijs kunt delen.

Kijk voor meer informatie over je opties voor overnachtingen in Japan hier.

Vervoer

Een andere belangrijke vraag die je budget kan beïnvloeden is of je wilt gaan rondreizen of dat je liever op één plek blijft. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Met rondreizen krijg je veel verschillende dingen en omgevingen te zien maar aan de andere kant, als je op één plek blijft (of in een kleine straal daaromheen) kun je die plek echt leren kennen.

Ga je niet ver rondreizen en blijf je bijvoorbeeld alleen in Tokyo? Reken dan op ongeveer €7,- aan metrokosten per dag. Ditzelfde geldt voor de bussen in Kyoto, trams in Hiroshima etc. Wel van plan grote afstanden te reizen? Dan zul je al snel een JR Rail Pass van een paar honderd euro aan moeten schaffen. Meer daarover lees je hier

Ga je grote afstanden reizen maar vind je de trein te duur? Dan kun je ook nog denken aan de bussen. Deze doen er langer over maar zijn vaak stukken goedkoper. En als je met de nachtbus gaat bespaar je ook nog eens een overnachting in een ho(s)tel.

Een andere budget optie om te besparen op vervoer is door te liften. Doe dit echter niet in je eentje en alleen als je ook een beetje Japans kunt spreken!

Eten & Drinken

Qua eten en drinken gaan we uit van een ontbijt, lunch, diner en een snack of twee tussendoor. Japan is echt een fantastisch land om uit eten te gaan. Niet alleen is het er vaak behoorlijk goedkoop, er is ook nog eens veel keuze en krijg je complete maaltijden voor relatief lage bedragen. Toch moet je al snel uit gaan van zo’n €35-€50,- per dag voor eten en drinken. Je kunt echter makkelijk geld besparen door slim te kijken naar je eigen eetpatroon en wensen.

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om geen ontbijt te nuttigen in het hotel maar een snel broodje bij de supermarkt te halen, niet elke avond sushi te eten maar voor €5,- een grote, stomende kom ramen te halen, en in plaats van frisdrank bij je eten te bestellen voor een gratis glas water gaan. Zo bespaar je al snel weer meer dan je denkt.

Overigen

Tenslotte zijn er nog allerhande extra uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan entree betalen voor tempels, of een pretpark. Of het kopen van een souvenir. Qua shoppen en entreekosten kun je het natuurlijk zo gek maken als je wil. De een koopt meer souvenirs dan de ander, de ene bezoekt liever alleen de kleinere, gratis, tempels en weer een ander wil juist de grootste, drukste, en vaak duurste toeristen attracties bekijken.

Al met al ligt het aan je persoonlijke wensen en mogelijkheden wat je budget is en hoeveel je nodig gaat hebben. Maak voor jezelf in elk geval een schatting van de attracties die je wilt bezoeken en hoeveelheid souvenirs die je wilt kopen. En reken deze mee je in planning.

Samengevat

Al met al behoorlijk wat om dus rekening mee te houden! Om al deze kosten nog even kort samen te vatten:

 • Vlucht: ongeveer €500 ~ €750 voor een normale economy vlucht.
 • Overnachten: budget verblijf in ho(s)tel ongeveer €35,- per nacht, middenklasse verblijf in hotel ongeveer €85,- per nacht, luxe hotel €150,- per nacht.
 • Vervoer: zonder veel reizen binnen Japan €7,- per dag, met veel reizen binnen Japan (en JR Rail Pass) €20,- per dag
 • Eten & Drinken: budget €35,- per dag, wat uitgebreider €50,- per dag
 • Overigen: volledig afhankelijk van je wensen en koopgedrag, maar budget al snel €15 per dag, middenklasse €25 per dag.

En om het plaatje compleet te maken: op basis van een reis van 21 dagen, voor twee personen kom je dan per persoon uit op totaal:

Budgetreis
 • Vlucht: €500,-
 • Overnachten: €367,50
 • Vervoer: €500,- (21 dagen JR Rail Pass, en enkele zaken niet vergoed met pas)
 • Eten & Drinken: €735,-
 • Overigen: €250,-

Totaal: €2247,50 p.p.

Middenklasse reis
 • Vlucht: €750,-
 • Overnachten: €892,50
 • Vervoer: €500,- (21 dagen JR Rail Pass, en enkele zaken niet vergoed met pas)
 • Eten & Drinken: €1050,-
 • Overigen: €500,-

Totaal: €3692,50 p.p. 

We willen echter nogmaals benadrukken dat dit slechts globale schattingen en aannames zijn. We hebben het al meerdere malen gezegd maar het hangt helemaal af van jouw persoonlijke voorkeuren én mogelijkheden. We hopen je hiermee echter wel een voorbeeld te hebben gegeven van de mogelijke kosten, of in elk geval, aan welke kosten je moet denken.

Mocht je nog vragen hebben zien we die graag tegemoet in de comments! Of neem een kijkje bij onze ‘Reizen naar Japan FAQ‘.

Coverfoto: Japanse Yen biljetten. Foto via Pixabay.
Dit artikel – Hoe Duur Is een Reis Naar Japan? – verscheen voor het eerst op 21 april 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 11 januari 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

1 Reactie
 • Sander
  Geplaatst op 22:03h, 11 januari Beantwoorden

  Prima stuk!

  Japan heeft de reputatie extreem duur te zijn, maar dat is in mijn ervaring gewoon regelrechte onzin. Ja, het is inderdaad duurder dan ZO-Azië, maar we praten huur nu eenmaal over een land met een volstrekt westerse levensstandaard. Voor een toerist ben ik geneigd te zeggen dat Japan even afgezien van de vliegtickets aanmerkelijk goedkoper kan zijn dan west-Europa of de VS zonder daarbij aan comfort in te hoeven leveren.

  Over het geheel kan ik me best vinden in de hier genoemde bedragen, al is in mijn ervaring met een beetje zoeken een “middenklasse”-reis voor budget-tarief ook nog best haalbaar.

  Ik overnacht meestal in business-hotels die ik toch vooral op locatie uitzoek (al loop ik graag 100 meter meer voor een hotel met onsen….), en dan ben ik gemiddeld zelden meer dan 40 euro per nacht kwijt voor een éénpersoonskamer met eigen badkamer, en meestal ontbijt inbegrepen. En hoewel ik het eten als een van de grootste drijfveren voor reizen zie zal ik meestal ook ruim binnen het gestelde budget blijven. Uiteraard kan je het zo duur maken als je zelf wilt, maar het aanbod aan betaalbare restaurants is in Japan echt kolossaal. Uit eten is voor heel veel Japanners niet zozeer een luxe maar gewoon dagelijkse praktijk, en dat zie je terug in het aanbod. En ook na 15 reizen naar Japan kan ik het aantal teleurstellende maaltijden nog altijd op de vingers van één hand tellen….

  En hier niet echt benoemd, maar wat in Japan ook erg meevalt zijn entreeprijzen. Kleinere musea kosten meestal maar een paar euro, en zelfs de grootste musea kosten zelden meer dan 1000 yen. Tempels en schrijnen zijn meestal gratis. Voor grote attractieparken betaal je net als hier wel behoorlijk, veel kleinere attractieparken binnen de steden zijn gratis toegankelijk maar betaal je per attractie.

  Eén aspect is inderdaad wel wat prijzig: het rondreizen. Lokaal valt het wel mee, maar grotere afstanden met snellere/luxere treinen lopen snel op. De JRP helpt, maar je moet nog steeds behoorlijk wat reizen om die eruit te halen. Echter wel iets om te overwegen: stel dat je een 21-daagse reis begint met een paar dagen Tokyo en eindigt met een paar dagen Kyoto/Osaka, dan heb je eigenlijk vaak ook voldoende aan een 14-daagse JRP. En bedenk ook dat in sommige gevallen een (slaap)bus, een binnenlandse vlucht of soms zelfs een veerboot ook een gunstig alternatief zou kunnen zijn. Voordeel van een JRP is uiteraard wel de flexibiliteit die het biedt, als het ergens aanhoudend slecht weer is bijvoorbeeld spring je gewoon in een shinkansen naar de andere kant van het land….

  De vlucht is de grootste joker in het geheel, mijn goedkoopste retourtje Tokyo ooit was €350 met Aeroflot, maar ik ben ook al eens het drievoudige kwijt geweest voor een wat complexer vluchtschema bij een late boeking in de zomer. Maar over het algemeen lukt het wel voor rond de €700, en de laatste jaren dan veelal ook met directe vluchten van KLM. Toch wel een kanttekening hierbij: een directe vlucht is prettig, maar ingeval van Tokyo meestal wel naar Narita, ver buiten de stad. En dan kan het soms best zijn dat ik een vlucht met gunstige transfer maar naar Haneda toch prefereer.

  Maar hé, ik begin me de laatste jaren stiekem toch een beetje te ergeren aan het sterk gegroeide aantal toeristen in Japan, dus wordt het juist niet eens tijd voor wat spookverhalen om mensen af te schrikken? 😉

Geef een reactie