Japanse parfait. Foto via Pixabay.

Hoe maak je een Japanse parfait?

De parfait is een klassiek voorbeeld van Westers eten dat volledig is geïntegreerd in de Japanse cultuur. Het is niet meer weg te denken uit de Japanse keuken, en hoewel het erg lijkt op de sorbets zoals we ze hier kennen zijn er toch een aantal belangrijke verschillen. Met name de manier waarop een Japanse parfait wordt opgemaakt is erg kenmerkend voor deze variant.

Basisingrediënten

Maar welke soort je ook hebt er zijn een aantal elementen die in vrijwel elke Japanse parfait terugkomen, maar waar gelukkig wel veel ruimte is voor eigen smaak en variatie:


Melkproduct

Het meest belangrijke is het ijs! Afhankelijk van welke weg je in wilt slaan kun je hier alle kanten mee op. Belangrijk onderscheid zijn de parfaits gemaakt van softijs, en degene met gelato en/of sorbetijs. Meest voorkomende smaken zijn hierbij vanille en groene thee. Ook aardbei en chocolade komen echter regelmatig voorbij.

In sommige gevallen wordt er geen ijs gebruikt maar gekozen voor een soort pudding of room. Slagroom wordt daarnaast ook vrijwel altijd als finishing touch toegevoegd, of als opvulling bij eventuele lege plekken in de parfait.

Uiteraard kun je hierbij ook kiezen voor een alternatief op basis van bijvoorbeeld sojamelk of amandelmelk.


Cake en koek

Naast een melkproduct is er ook altijd wel iets bij gemaakt van meel en granen. Denk aan stukje castella cake, cornflakes, koekjes, wafeltjes en meer. Dit zorgt voor wat crunch en extra structuur bij je parfait. In sommige gevallen worden er ook Pocky of macarons toegevoegd voor wat extra glamour.


Fruit

In vrijwel alle parfaits vind je wel één of meerdere soorten fruit terug. Denk hierbij aan appels, banaan, aardbei, kiwi, of de in Japan populaire meloen soorten. Enige uitzondering hier op is de Matcha (groene thee) parfait. Deze wordt regelmatig zonder fruit geserveerd.


Mixed Fruit Parfait

De mixed fruit parfait is gebaseerd op vanille (room)ijs met een lekkere laag slagroom en heel veel verschillende soorten fruit.  Meestal zo’n 4 – 6 verschillende soorten. Belangrijk hierbij is dat deze wel afgewisseld moet worden met wat crunch, bijvoorbeeld door cornflakes of een ander knapperig koekje toe te voegen aan het geheel.


Strawberry Parfait

De strawberry parfait, of wel aardbeien parfait, is zo’n beetje de standaard in Japan en ontzettend populair. De Nederlanders introduceerden in de 19de eeuw Europese aardbeien in Japan en sindsdien zijn ze zeer geliefd. Mede hierdoor werd deze “exotische” bij uitstek populair om te gebruiken in de parfait. Deze wordt redelijk hetzelfde opgebouwd als de mixed fruit parfait, maar dan uiteraard met heel veel verse aardbeien!


Choco-banana parfait

Nog een behoorlijk westerse variant is de choco-banana parfait, die erg veel weg heeft van een rechtopstaande bananensplit. Gemaakt van of softijs, of bolletjes bananenijs, verse banaan, chocolade saus en diverse garneringen naar keus is dit een geliefde klassieker in Japan!


Matcha (groene thee) Parfait

De matcha parfait is de meest afwijkende van de bovenste parfaits omdat deze vaak gebruik maakt van traditionele Japanse ingrediënten en zoetigheid. Denk hierbij aan het toevoegen van “Anko” (een zoete rode bonen pasta gemaakt van azuki bonen), Shiratama dango (een soort mochi gemaakt van gezoete rijstbloem), en warabi-mochi (een soort jelly-achtige snoepjes).

De basis hiervan is echter altijd groene thee ijs. Dit kan zowel een softijs als roomijs basis hebben. Over het algemeen zul je echter vaker de softijs variant tegenkomen.

En wil je echt alles uit de kast halen? Dan kun je ook nog losgaan met het toevoegen van bladgoud en groene thee macarons!


Meer Japanse recepten

Nog meer heerlijke Japanse recepten maken? Neem dan snel een kijkje op Proef Japan. Dé website voor liefhebbers van de Japanse keuken. Hier vind je niet alleen tientallen Japanse recepten, maar ook artikelen over de Japanse eetcultuur, haar keuken, en interessante weetjes over Japanse ingrediënten.



Tags:
, ,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie