Hoe maak je matcha klaar (en wat heb je nodig)?

Waar echte matcha, Japanse groene theepoeder, voorheen een exotische luxeproduct was kun je het nu zelfs bij je lokale AH vinden! Maar nog lang niet iedereen weet hoe je precies met het groene goud moet omgaan.

Zo zie je het vaak gebruikt worden in allerhande recepten maar wordt het lang niet altijd “puur” gedronken. Zonde want juist bereid als warme of koude thee komt deze lekkernij goed tot haar recht. En kun je ook nog eens maximaal profiteren van de gezondheidsvoordelen. Het zit namelijk vol anti-oxydanten, verhoogt je energiepijl, verlaagt je stress-level, en als klap op de vuurpijl val je er nog van af ook.

Allemaal redenen om met z’n allen aan de matcha te gaan, maar hoe maak je nou eigenlijk het lekkerste kopje matcha en wat heb je er voor nodig?

Benodigdheden voor matcha

De basis van matcha is het opkloppen van groene thee poeder met warm- of koud water. Om een goede matcha te maken heb je niet heel veel nodig, met alleen een bamboeklopper, de chasen, kun je al aan de slag. Maar wil je als een echte Japanner genieten van een lekkere kom thee dan zijn er nog een aantal andere benodigdheden die je in huis moet halen.

Matcha chawan – theekom

Als je, nog, geen theekom hebt kun je gewoon een kom gebruiken met dezelfde afmeting als de matcha chawan. Let goed op, want dat is niet hetzelfde als een theekop voor sencha! Hij moet wijd genoeg zijn om de thee in de vorm van de letter “W” te kunnen kloppen. Als hij dan ook hoog genoeg is om de thee er niet uit te laten klotsen en als de klopper de bodem goed kan raken is hij helemaal perfect.

Chasen – bamboeklopper

Met een chasen klop je de perfecte schuimlaag, en je haalt er bovendien alle klontjes mee uit je kom thee. Zo’n chasen is een waar kunstwerk, gemaakt door bamboescheuten in 80 of 100 takjes te splitsen.

Kusenaoshi – houder voor de chasen

Als je lang wilt genieten van je chasen kun je hem het beste op de kusenaoshi zetten. De klopper verliest namelijk zijn vorm bij regelmatig gebruik en door hem op de standaard de zetten behoudt hij zijn mooie, ronde vorm.

Chashaku – matcha lepel

Natuurlijk kun je ook een gewone theelepel gebruiken, maar dit lepeltje is speciaal gemaakt voor het doseren van de perfecte hoeveelheid matcha. En ze zijn niet al te duur, dus heel leuk om te hebben.

Traditionele Matcha bereiden

Met alle benodigdheden in huis kun je aan de slag met het maken van je matcha. Hier zijn tal van manieren voor om dit te doen maar wij hebben voor het gemak twee gangbare manieren voor je onder elkaar gezet. De ene is de traditionele manier waarbij je al het bovenstaande gebruikt, en de andere nog een soort “quick-fix”.

1. Selecteer je theekom en was deze met water. Ga je warme thee maken? Giet dan wat heetwater in de kom, dan verwarm je deze vast voor.

2. Giet de theekom weer leeg en doe 1 ½ schepjes matcha met de chashaku (2 gram) in de kom. Optioneel kun je de matcha ook nog even zeven.

3. Vervolgens kun je eerst een klein beetje koud water toevoegen en het geheel tot een pasta roeren met de chasen. Of er direct het hete water aan toevoegen. Schenk er dan 80ml water op, van een temperatuur van 80°C over. Géén kokend water!

4. Mix de thee met de klopper in een soort zigzag, in de vorm van de letter “W”, tot er een fijne schuimlaag tevoorschijn komt.

5. Trek dan tot slot een cirkel met de chasen, om het schuim gelijk te verdelen, til de klopper vanuit het midden omhoog.

En dan is het tijd om van je thee te genieten! Doe dit bij voorkeur in kleine teugjes, zeker als je nog moet wennen aan de smaak van pure matcha. Mocht je overigens nog niet gewend zijn aan de pure matcha smaak, welke vaak als erg bitter wordt ervaren, dan kun je ook voor mildere matcha kiezen of er een beetje suikersiroop of honing aan toevoegen. Let wel dat dit echter juist de authentieke smaak en structuur teniet doet.

De quick-fix

Geen zin/tijd/mogelijkheid om deze middelen allemaal in huis te halen? Dan kan een (elektrische) melkopschuimer ook uitkomst bieden. Mix de matcha en het hete water in de opschuimer en ga aan de slag met opschuimen. De hoeveelheid thee en water blijft gewoon hetzelfde als bij de traditionele bereidingswijze.

Eenmaal tevreden kun je het alsnog in een mok of glas weer gieten. Ideaal is het echter niet, want je maakt er grotere bubbels mee en de thee verliest haar zijdezachte structuur. Het is echter wel een manier om bekend te raken met matcha zonder dat je alles er voor in huis moet halen.

Roppongi (Ingrid en Jet)
info@roppongi.nl

De dames van Roppongi (Ingrid en Jet) zijn dol op de Japanse cultuur en met name de Japanse keuken. Hun artikelen gaan dan ook voornamelijk over de lekkerste Japanse recepten en de leukste bento tips! Vergeet ook niet op hun webshop www.roppongi.nl te kijken voor allerhandige Japanse keukentools en bento accessoires.

Geen reactie's

Geef een reactie