Wat je moet weten over de treinen (en metro’s) in Japan

Japan staat niet alleen bekend om de sushi, maar ook om z’n treinen! Niet alleen is de bloedsnelle Shinkansen wereldberoemd, ook de punctualiteit van de Japanse treinen is haast legendarisch te noemen, met een jaarlijkse (gemiddelde) vertraging per trein van zo’n 40 seconden! Er zijn echter tal van treinnetwerken, stations, en opties en het kan soms nogal overweldigend zijn je een weg te banen door alle trein-gerelateerde informatie. Daarom een handig overzicht met alle belangrijke basisinformatie die jij moet weten om de treinen en metro’s in Japan moet overleven!

Verschillende treinen

Om te beginnen zijn er tal van verschillende spoorwegen die beheert worden door diverse organisaties in Japan. De JR Railway Company is hiervan veruit de meest bekende en heeft één van de meest uitgebreide netwerken waarop ook de wereldberoemde shinkansen opereert.

wallpaper.big-tzE.cs

Er zijn echter nog vele andere maatschappijen die vaak ook de kleinere, lokale stations bereiken. In het kort zijn dit de verschillende soorten treinen:

  • Local, ofwel kakuekiteisha of futsuudensha. Deze stopt op elk station, die de trein tegen komt. Traag maar goedkoop.
  • Rapid, ofwel kaisoku. Stopt om de 2 a 3 stations, en vaak bij elk station vanaf een bepaald punt. Traag en goedkoop
  • Express, ofwel kyukou. Stopt om de 5 a 6 stations, en zeker bij de wat grotere stations. Stuk sneller en nog redelijk goedkoop.
  • Rapid express, ofwel kaisokukyukou. Snelle en duurdere trein die maar bij enkele stations stopt.
  • Limited express, ofwel tokkyu. De duurste en snelste van het stel. Bij deze trein moet je nog een extra toeslag betalen voor de stoel. Deze gaan op nummer zodat je altijd een plaatsje hebt. Je mag in deze trein ook eten en drinken, maar nog steeds niet telefoneren. In deze trein word ook vaak gecontroleerd of je wel een geldig vervoersbewijs hebt.
  • Bullet train of super express, ofwel Shinkansen treinen. Ook een soort van limited express. Deze beroemde treinen zijn bloedsnel en stoppen alleen bij grote stations.

Afhankelijk van waar je heen moet zul je diverse van deze treinen gebruiken en gaan tegenkomen. Je kunt je echter voorstellen dat het, als toerist, al snel ingewikkeld kan worden om uit te zoeken welke trein je moet hebben. Gelukkig zijn er een aantal super handige websites en apps die je hierbij kunnen helpen.

Veruit de beste en makkelijkste is HyperDia. Hier kom je er in een paar klikken achter welke trein je precies moet hebben of welke opties je hebt. Ook Google maps is tegenwoordig erg handig hierin. Deze laten beiden de meest gunstige route zien qua tijd en aantal keren overstappen.

Tokyo in het bijzonder

Tokyo willen we even apart benoemen want de meeste toeristen gaan ongetwijfeld te maken krijgen met de metro in Tokyo. Zo heeft Tokyo diverse metrolijnen die door verschillende partijen worden beheerd. De bekendste is de Yamanote Lijn in beheer van JR. Maar je hebt ook nog de Tokyo Metro en Toei Subway. Dit zijn aparte netwerken waar je aparte kaartjes voor nodig hebt. Over het algemeen kun je met elke lijn wel overal komen maar vergt het soms wat extra overstappen.

Net als met de echte treinen zijn er ook hier weer allerhande handige sites en apps die je kunnen helpen met het vinden van je route zodat je niet bang hoeft te zijn te verdwalen. Hyperdia, Google Maps, en de app van het Japanse toeristen bureau zijn hierbij onmisbaar. Maar niks kan eigenlijk op tegen een papieren versie van de Tokyo metro, dus haal zo snel mogelijk zijn gratis boekje op een willekeurig station.

Route plannen

Gebruik de eerder genoemde sites en apps om je route zo makkelijk mogelijk te plannen. Kom je hier niet uit, geen internet bij de hand, of lukt het je om een andere reden niet? Dan kun je op stations altijd nog om hulp vragen. Dit kan bij de diverse kaartverkooppunten of wellicht via een vriendelijke omstander. Probeer het echter altijd eerst bij echt personeel, zij kunnen je vaak het beste helpen.

Japans spreken?

Moet je hiervoor Japans kunnen spreken? Het antwoord is heel simpel: nee, dit moet niet maar maakt het wel een stuk makkelijker. Probeer daarom een paar basis zinnetjes te leren of op z’n minst van te voren de kanji op te zoeken van de stations en plaatsen waar je heen moet.

In de meeste gevallen spreken de mensen, zeker op toeristische plekken, vaak genoeg Engels om je hoe dan ook te kunnen helpen maar een woordje of twee Japans zal je absoluut helpen. Daarbij komt ook dat op toeristische plekken, zoals Tokyo, vrijwel overal wel Engelse bordjes en benamingen aanwezig zijn.

Kaartjes kopen

Uitgevogeld waar je heen moet en welke trein je moet hebben? Dan kun je een kaartje kopen! Over het kopen van kaartjes voor de trein en metro hebben we uitgebreid geschreven. Met o.a. informatie over het kopen van losse kaartjes, het gebruik van de JR Rail Pass, en de Japanse OV-chipkaarten zoals Suica en Pasmo. Deze vind je hier:


Gedragsregels in de trein of metro

Eenmaal je kaartje gekocht en je trein gevonden is het tijd om deze in te gaan! Er zijn echter wel een aantal (onbeschreven) regels wanneer je reist met de trein of metro. Een van de belangrijkste is eigenlijk gewoon heel simpel, en is niet alleen voor in de trein, maar overal in Japan: Zorg dat je niemand overlast bezorgt.

Dit uit zich in een hele hoop verschillende regeltjes zoals het niet eten en drinken in de trein (Shinkansen mag wel), let op waar je gaat zitten, neem niet teveel plek in beslag, wacht netjes in de rij voor je de trein in stapt, en met name: wees stil. Eigenlijk zijn alle treinen in Japan standaard stilte coupés. Spreek dus zachtjes, lach niet hardop of uitgebreid, en ga onder géén beding zitten bellen!

Behoorlijk wat regeltjes, maar niks vreemds, en allemaal dingen die vrij “logisch” zijn. Mocht je denken, “ach, ik ben buitenlander, ik hoef me er niet aan te houden”, dan heb je het mis! Er is namelijk een speciale groep vrijwilligers om mensen te wijzen op hun onbeleefdheden. Boetes worden er over het algemeen niet uitgedeeld, maar het is wel een publiekelijke “corrigerende” maatregel en in het meest extreme geval kan je zelfs de toegang tot de trein ontzegt worden!

Meer over de gedragsregels in de trein of metro kun je hier lezen.

Women Only

Ook uniek in Japan zijn de ‘Women Only’ wagons. Omdat er nogal eens ongewenste intimiteiten worden ervaren door vrouwen, zeker tijdens het spitsuur, zijn er speciaal voor hen ‘Women Only’ wagons. Deze wagons, meestal aan het einde van de trein, worden aangeduid met een grote sticker waarop staat wanneer mannen niet zijn toegestaan.

Afbeelding via Wikipedia.
Foto door Yoshi. Via Wikimedia Commons.

Dit is vrijwel altijd rond de spitsuren en vaak ook s’avonds laat. Dit om ervoor te zorgen dat vrouwen “veilig” met het ov kunnen reizen. Het wil overigens niet zeggen dat vrouwen op deze tijden niet in de andere wagons mag stappen! Het is een geheel eigen keuze.

Durf jij het nu aan?

Zo! We hopen dat we met deze informatie een hoop duidelijk hebben gemaakt over de Japanse treinen en wat van je “zorgen” hebben weg kunnen nemen! Wet denk jij, durf jij de Japanse treinen en metro nu aan?

Coverfoto door JKT-c. Via Wikimedia Commons.
Dit artikel – Wat je moet weten over de treinen (en metro’s) in Japan – verscheen voor het eerst op 23 maart 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 18 maart 2020.

Hennie
hennie.kaoru.draaisma@gmail.com

Domo hajime mashite! Ik ben Hennie, een prettig gestoorde shinsengumi-tologist wiens hart verloren is aan Japan! Ruim 5 jaar heb ik in Japan gewoond en ik kom hier mijn verhalen met jullie delen!

Geen reactie's

Geef een reactie