Hoe regel ik vervoer naar en in Japan?

Je reis naar Japan begint natuurlijk al met de vlucht er naartoe, maar ook in Japan zelf zal je nog heel wat afreizen. Daarom is het makkelijk om te weten waar je op moet letten en welke dingen je (van te voren) moet regelen. Daarom hebben we enkele handige tips voor vervoer in Japan voor je op een rijtje gezet!

De vlucht naar Japan

Hoe verder van te voren je je vlucht boekt hoe goedkoper het zal zijn. Over het algemeen is het aan te raden om een half jaar van te voren je ticket te boeken. Dan zouden de prijzen het meest gunstige zijn. Hierbij maakt het wel erg uit wanneer je wilt vliegen. In de zomervakantie is het altijd een stuk duurder dan in perioden daarvoor of daarna. Ook zijn weekenden vaak duurder.

Maar bij welke maatschappij je dit doet is natuurlijk helemaal aan jou. Afhankelijk van je budget en persoonlijke voorkeuren zijn er een hoop keuzes om te maken. Let in elk geval goed op de duur van de vlucht, aantal keer overstappen, en de hoeveelheid bagage die je mee mag nemen.

Afhankelijk van je maatschappij kost een reis gemiddeld tussen de €500,- en €800,- voor een retourtje Amsterdam – Tokyo. De prijs wordt o.a. bepaald door het aantal keren dat je moet overstappen, hoeveel beenruimte en luxe je aan boord hebt, en hoeveel bagage je mee mag nemen.

Bij een budgetmaatschappij heb je bijvoorbeeld een ticket van €550 maar mag je minder (hand)bagage meenemen, heb je minimaal één overstap, en aan boord wat minder (gratis) eten en drinken. Neem je een maatschappij zoals KLM dan ben je meestal zo’n €700 kwijt maar kun je rechtstreeks vliegen, meer (hand)bagage meenemen, en is je hele vlucht voorzien van gratis eten en drinken van een zeer degelijke kwaliteit.

Het is uiteraard aan jezelf hoeveel waarde je hier aan hecht en/of wat je budget toelaat. Een handig startpunt om te kijken welke maatschappij je kunt nemen zijn websites zoals cheaptickets.nl.

Vervoer vanaf het vliegveld

Eenmaal de vlucht geboekt ben je er natuurlijk nog niet! Iets wat je ook meteen wilt regelen is het vervoer vanaf het vliegveld naar je accommodatie. Stel je het volgende voor: je hebt net 11+ uur in een vliegtuig gezeten, misschien nog een overstap gehad en je hebt de nacht ervoor waarschijnlijk bijna niet geslapen omdat je super veel zin in de reis had, en stiekem ook een beetje nerveus was. Als je dan eenmaal bent geland op Tokyo Narita (of Haneda) Airport wil je eigenlijk alleen nog maar een dutje in je ho(s)tel gaan doen.

Dit duurt echter nog wel even want het vliegveld ligt een behoorlijk stuk van het centrum van Tokyo! Ook hier heb je weer verschillende opties die je kunt kiezen. Zo is er een de optie voor een taxi, maar dit kost je al snel meer dan €100,- en afhankelijk van het tijdstip kom je dan ook nog in de file terecht. Je hebt diverse bussen die over het algemeen al een stuk trager zijn maar wél erg goedkoop zijn.

En de meest populaire optie: de trein. De meeste van jullie zullen aankomen op Tokyo Narita Airport. Vanaf daar gaat er een directe trein die je naar hartje tokyo brengt, de zogenoemde Narita Express. Deze trein ligt direct onder het vliegveld en brengt je in ongeveer 40 minunten naar hartje Tokyo voor zo’n €20,- á €30,-  en je krijgt hierop ook nog eens korting wanneer je je paspoort laat zien. Hartstikke makkelijk dus!

JR Rail Pass

Verder ben je misschien ook nog van plan om te gaan rondreizen. Wanneer je dit wilt doen is het een absolute aanrader om eens te kijken naar Japanese Rail Pass, ofwel JR pass. Deze kaart koop je voor een aantal dagen (7, 14, of 21 dagen) en dan kun je onbeperkt met de trein rondreizen in het hele land. De duurste kaart (21 dagen) kost je zo’n €500 maar als je echt heel veel door Japan gaat reizen (om de paar dagen naar een andere stad) dan zul je deze zeker nodig hebben. Meer over de JR pass vind je hier.

Koop deze echter niet klakkeloos want soms is het de moeite om even goed na te rekenen of het echt de meest voordelige optie is ten opzichte van het kopen van losse tickets. Dit kun je gemakkelijk doen door de delen van je reis die je met de trein aflegt te bekijken op Hyperdia, of simpelweg je route in Google Maps in te voeren en de optie “openbaar vervoer” aan te vinken. Voer je begin en eindstation in en je krijgt niet alleen een handig overzicht maar je krijgt ook te zien hoeveel je reis ongeveer gaat kosten.

Het is overigens ontzettend belangrijk om niet te vergeten dat je deze pass NIET in Japan zelf kunt kopen. Je moet deze minstens twee tot drie weken voor vertrek in eigen land regelen.

Overig vervoer in Japan

Vind je een Railway Pass een beetje aan de dure kant? Dan kun je ook nog kiezen voor vervoer per bus. WillerExpress is een bekend vervoersbedrijf dat tussen een behoorlijk aantal van de grootste steden (o.a. Tokio, Kyoto, Osaka en Hiroshima) van Japan opereert. Hiermee kun je een heleboel geld besparen al duurt het reizen zelf dan wel langer en lever je een stuk comfort in.

Ook als je niet van plan bent ver te reizen zul je al snel te maken krijgen met het openbaar vervoer in Japan. Zeker in Tokyo zul je het grootste gedeelte van je tijd rondreizen met de metro. Hier kun je er gemakkelijk losse kaartjes voor kopen of gebruik maken van het Japanse alternatief van de ov-chip kaart (overigens wel erg gebruiksvriendelijk). Alles over vervoer met metro’s, bussen en trams vind je hier en hier.

Ten slotte, Wil je in Japan met de auto rijden? Dat kan mits je een internationaal rijbewijs hebt, minstens 5 jaar rijervaring, er geen moeite mee hebt om links te rijden, en bereid bent er aardig wat voor te betalen. Zelf een auto huren en er mee rondrijden is over het algemeen niet de beste optie maar zeker niet onmogelijk.

Dit artikel – Hoe regel ik vervoer naar en in Japan? – verscheen voor het eerst op 4 maart 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 4 maart 2021.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie