Blog header voor artikel over repareren van figures. Foto via Pixabay.

Hoe Repareer Je Een Beschadigde Figure?

Het maakt niet uit hoe zuinig en voorzichtig je bent met je figures- elke verzamelaar krijgt ooit eens te maken met een onderdeeltje dat afbreekt. Maar wat moet je doen om je figure zo goed mogelijk te repareren zodat de breuk vrijwel onzichtbaar is?

Voorbereiden op reparatie

Lijm is natuurlijk het allereerste redmiddel waar je aan denkt. En lijm is natuurlijk ook meestal het beste en meest effectieve middel om reparaties mee uit te voeren. Maar niet elke lijmsoort is geschikt en welke lijm je moet gebruiken hangt af van het type breuk. Stel jezelf dan ook altijd de volgende twee vragen:

1. Wat voor materiaal ga je lijmen?

Niet elke lijmsoort is geschikt voor elk materiaal. Gelukkig is het grootste deel van alle figures gemaakt van PVC, een materiaal dat redelijk lijmvriendelijk is. Op de doos van je figure kan je vaak zien van welk materiaal gemaakt is. Vaak is dat PVC, ABS en/of POM.

In het geval dat je figure gemaakt is van polypropyleen (PP) of polyetyleen (PE) heb je speciale plasticlijm nodig om je figure te repareren.

Controleer vervolgens of jouw lijm geschikt is voor deze materialen. Er zijn verschillende lijmsoorten. De ene soort blijft alleen zitten op hout, de andere kleeft alleen aan plastic, etc. Als er op de verpakking van de lijm niets staat over het gebruik van deze lijmsoort op plastic dan is de kans zeer groot dat het niet werkt op plastic en PVC. Kijk dan ook goed op de verpakking van je lijm waar deze voor geschikt is en vraag desnoods aan een medewerker in de bouwmarkt of speciaalzaak welke je moet gebruiken.

2. Met wat voor breuk heb je te maken?

Veel lijmsoorten werken alleen als de breuk ‘close fitting’ is, oftewel als er geen ruimte/vuil/lucht zit tussen de twee oppervlakten die je wilt lijmen. Als de twee helften van een afgebroken stuk naadloos op elkaar passen heb je te maken met een close fitting breuk.

Heb je wel ruimte of “mis” je bepaalde stukjes? Dan zul je het niet kunnen lijmen en is de reparatie vele malen moeilijker. Je zult dan namelijk opvul materiaal moeten vinden en gaan werken met verf, wat weer een heel nieuw hoofdstuk is. Alvast meer over weten? Kijk dan eens op FigureFixer.

De reparatie uitvoeren

Vaak is de lijmtube te groot om precies en netjes te lijmen. Gebruik iets kleins en eventueel plats (zoals bijvoorbeeld het houten stukje van een lucifer) om de lijm aan te brengen. Zorg er voor dat je niet te veel lijm gebruikt. Lijmresten van figures afhalen is namelijk een enorme rotklus en gaat vaak niet zonder beschadigingen achter te laten. Dat niet alleen, bepaalde lijmsoorten lossen zelfs de verflaag op!

Volg de instructies die bij de lijm die je hebt uitgekozen goed. Dus als de instructies zeggen dat je op beide oppervlakten lijm moet aanbrengen, doe dat dan ook. Veel lijmsoorten plakken niet direct, dus moet je soms eventjes beide oppervlakten op elkaar duwen en vasthouden. Sommige lijmsoorten hebben zelfs een paar uur nodig om zich goed te binden!

Het kan natuurlijk gebeuren dat je tijdens het lijmen toch per ongeluk te veel lijm gebruikt. Probeer overtollige lijm niet gelijk weg te vegen met een doekje o.i.d., want dan smeer je het alleen maar uit of erger, je lijmt je doekje vast aan je figure! Laat het hard worden en kras het nadat het hard is geworden heel voorzichtig met iets kleins en scherps weg, zoals een naald. Dit brengt wel risico’s met zich mee dus begin gewoon eerst met weinig lijm. Toevoegen kan altijd nog.

Gewrichtspunten repareren

Een veel voorkomend probleem bij nendoroids en figmas is dat de meeste breuken zich voordoen op de gewrichtspunten. Dit is natuurlijk logisch omdat op deze punten de meeste druk wordt gezet tijdens het poseren. Vaak zijn deze gewrichtspunten zo klein dat lijmen niet altijd de gewenste resultaten geeft waardoor de gewrichten niet meer kunnen bewegen. En vaak breken ze ook nog zo af dat de breuk niet close fitting is. Toch is er een goede manier om ze te repareren!

Wat je nodig hebt is een heel fijn boortje en stukje metaaldraad. Probeer ervoor de zorgen dat je boortje ongeveer even dik is als je metaaldraad. Boor een gaatje van ongeveer 3-4 mm diep in beide stukken. Breng de lijm aan in beide gaatjes en steek hierin vervolgens je metaaldraad.

De lijn in het midden is niet een lijmrand, maar de grens tussen de twee stukjes plastic. De twee stukjes bewegen afzonderlijk van elkaar in tegengestelde richtingen. Dit zorgt er voor dat de gewrichten kunnen bewegen! (afbeelding via FigureFixer)
De lijn in het midden is niet een lijmrand, maar de grens tussen de twee stukjes plastic. De twee stukjes bewegen afzonderlijk van elkaar in tegengestelde richtingen. Dit zorgt er voor dat de gewrichten kunnen bewegen! (afbeelding via FigureFixer)
Het is makkelijker het andere stuk uit het aansluitingspunt te trekken met een nijptangetje, maar in dit geval lukte dat niet. (afbeelding via FigureFixer)
Het is makkelijker het andere stuk uit het aansluitingspunt te trekken met een nijptangetje, maar in dit geval lukte dat niet. (afbeelding via FigureFixer)
Het gewrichtspunt is gerepareerd en weer functioneel! Helaas gebeurt het vaak dat je de breuk niet kan helemaal kan wegwerken, maar op het eerste oogopslag zie je daar niets van. (afbeelding via FigureFixer).
Het gewrichtspunt is gerepareerd en weer functioneel! Helaas gebeurt het vaak dat je de breuk niet kan helemaal kan wegwerken, maar op het eerste oogopslag zie je daar niets van. (afbeelding via FigureFixer).

Laat het drogen en voilà! Je gewrichtsstukje kan weer als vanouds gebruikt worden. Als je gewrichtspunten hebt gelijmd, wacht dan voor de zekerheid een dag voordat je aan de gang gaat met het veranderen van de poses. Dit zorgt er namelijk voor dat de lijm zich goed hecht en het voorkomt dus dat hetzelfde punt opnieuw breekt.

Algemene tips:

  • Als het kan test dan eerst je lijm op een stuk materiaal dat hetzelfde is als het materiaal waarvan je figure gemaakt is. Dan kan je namelijk zien hoe de lijm reageert op het materiaal (en andersom).
  • Als je in de winkel lijm vindt naast de knutselspullen en kleurpotloden dan zit je in het verkeerde gangpad.
  • Gebruik NOOIT een lijmpistool voor het lijmen van figures. Hitte vervormt namelijk het plastic waarvan de figure gemaakt is!
  • Sommige lijmsoorten fungeren ook als kit. Deze lijmsoorten laten vaak een zachte, sponsige substantie achter nadat ze verharden. Deze lijmsoorten zijn niet geschikt om reparaties mee uit te voeren op figures.
  • Statues zijn meestal gemaakt van resin, dat naar mijn ervaring prima reageert op eenvoudige secondelijm.
  • Is een stukje maar half afgebroken? Probeer dan voorzichtig lijm te krijgen tussen de twee stukken en zet het weer vast. Breek het stuk NOOIT helemaal af, want dan riskeer je namelijk dat het stuk in meerdere stukken breekt!

Heb je een specifiek soort breuk of een heel moeilijk geval? Vergeet dan niet een kijkje te nemen op de site van FigureFixer een hoop van onze eigen kennis (en de foto’s) in dit artikel is een combinatie van onze eigen ervaringen én de kennis die je op die site kunt vinden.

Bronnen 1, 2

Dit artikel – Hoe Repareer Je Een Beschadigde Figure? – verscheen voor het eerst op 7 november 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 7 november 2018.

Tags:
Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Geen reactie's

Geef een reactie