Hoe draag je een yukata. Afbeelding met obi knoop.

Hoe trek je een Yukata aan?

De yukata is een luchtige zomerkimono die soms ook als een soort badjas wordt gedragen. Het is een populair kledingstuk tijdens zomerse festivals in Japan maar zijn ook een super mooi souvenir. Heb jij er ook eentje of zou je er graag eentje willen maar weet je niet zo goed hoe je hem aan moet trekken? We leggen het je uit!

Voorbereiding

Zorg er wel voor dat je voor je begint al je accessoires en andere benodigdheden hebt (lees hier wat je allemaal nodig hebt) en hang, bij voorkeur, een dag van te voren je yukata al even uit, zo voorkom je muffe luchtjes en kun je eventuele vouwen eruit halen.

Het eerste wat je wilt doen (als vrouw zijnde) is er voor zorgen dat je je haar en make-up in orde hebt zodat je de yukata niet per ongeluk vies maakt als je dit achteraf nog moet doen. Verder is het geen goed idee om nog een bezoekje aan het toilet te brengen, met een volledige yukata aan is dit namelijk soms een tikje lastiger. Ook kan de obi erg op de blaas drukken, dus dan is het wel zo prettig als deze leeg is!

Aantrekken

Eenmaal helemaal klaar kun je echt beginnen met het aankleden. Dit doe je als volgt:

1. Trek, indien je deze hebt, eerst je Juban aan.

2. Pak de yukata en vouw deze links OVER rechts. Wanneer je dit andersom doet zul je vele rare blikken kijken, rechts over links gebeurd namelijk alleen wanneer een overleden persoon een yukata draagt.

1

3. In de meeste gevallen zal de yukuta te lang zijn, hiervoor heb je de koshimono. Deze knoop je net boven de heupen, lekker strak vast.

4. Vervolgens trek je de yukuta over de eerste koshimono tot je yukata ongeveer tot op je enkels hangt, en je in je nek ongeveer een vuist ruimte hebt. Knoop dan ook, net onder je borst(en) de tweede koshimono vast. De lusjes draai je rond en stop je tussen de band en de yukata in zodat het netjes is weggewerkt.

2

5.  En dan nu de obi. Uitleggen met veel tekst kan ik proberen, maar aan de hand van een filmpje gaat het een stuk gemakkelijker. In dit filmpje maak ik een makkelijke knoop, je kunt de lus echter ook anders maken en gedeelten draaien voor leuke effecten. Maar laten we vooral eerst bij het begin beginnen.

6. Met je yukata aan en obi om kun je de laatste accessoires toevoegen, steek je kanzashi in je haar, pak je tasje mee, en je bent helemaal klaar om te gaan!

Voor de mannen

Een mannelijke yukata heb ik jammer genoeg niet, en dus ook geen uitgebreid filmpje. In principe werkt alles echter vrijwel hetzelfde maar knoop je alleen de kashimono en obi op een andere plek. Gelukkig hebben we wel onderstaande “stappenplan” hiervoor gevonden dus hopelijk helpt deze je met de laatste details.

Afbeelding via Pinterest.
Afbeelding via Pinterest.


Yukata kopen

Wil je dit nou zelf ook eens proberen, of lijkt het je leuk een yukata aan te trekken naar een conventie? Dan kun je uiteraard naar Japan gaan om daar een yukata te kopen of je kunt deze online bestellen! Dit kan o.a. via Rakuten (Japanse site), of KimonoKopen.nl.

Dit artikel – Hoe trek je een Yukata aan? – verscheen voor het eerst op 4 maart 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 4 augustus 2020.

Hennie
hennie.kaoru.draaisma@gmail.com

Domo hajime mashite! Ik ben Hennie, een prettig gestoorde shinsengumi-tologist wiens hart verloren is aan Japan! Ruim 5 jaar heb ik in Japan gewoond en ik kom hier mijn verhalen met jullie delen!

Geen reactie's

Geef een reactie