19 sep Hoe verzamel je Goshuin?
Als je door Japan reist, is er een leuke traditie die je reis extra bijzonder kan maken: het verzamelen van goshuin. Dit zijn de bijzondere stempels die je kunt krijgen bij tempels en schrijnen door het hele land. Het verzamelen van goshuin is niet alleen een mooie manier om je reis te documenteren en zijn heel makkelijk te verkrijgen. Hoe je zelf ook kunt goshuin kunt verzamelen leggen we je graag uit!
Wat is een Goshuin?
Een goshuin is een soort papieren gebedszegel die je kunt krijgen in tempels (boeddhistisch) en schrijnen (shintoïstisch) in Japan. Elk goshuin is uniek voor de plek waar je het krijgt en wordt met de hand gestempeld en geschreven door een monnik of een priester. Het zegel bevat meestal de naam van de tempel of schrijn, de datum van je bezoek en vaak een gebed of een zegen. Het handschrift en de stempels zijn vaak kunstwerken op zich, wat de ervaring nog waardevoller maakt.
De Geschiedenis van Goshuin
De traditie van goshuin verzamelen gaat eeuwen terug. Oorspronkelijk werden deze stempels gegeven aan pelgrims die tempels en schrijnen bezochten om hun toewijding aan het boeddhisme of shintoïsme te tonen. Het was een manier om de spirituele reis van de pelgrim vast te leggen. Tegenwoordig is het verzamelen van goshuin populair onder zowel Japanners als toeristen, als een culturele en spirituele herinnering aan hun bezoeken.
Hoe Verzamel Je Goshuin?
Om te beginnen met het verzamelen van goshuin, heb je een goshuincho nodig, een speciaal boekje waar de stempels in worden geplaatst. Deze boekjes zijn verkrijgbaar bij veel tempels en schrijnen, maar ook in souvenirwinkels in toeristische gebieden, of gewoon bij stationary winkels zoals Itoya in Ginza. Elk goshuincho is uniek en vaak prachtig gedecoreerd.
Bij aankomst bij een tempel of schrijn zoek je naar het loket waar je de goshuin kunt krijgen, meestal aangegeven door een bordje met “御朱印” (goshuin). Nadat je een kleine donatie hebt gegeven (meestal rond de 300 tot 500 yen), geeft de monnik of priester je het prachtige zegel. Het is een respectvolle manier om je waardering te tonen voor de plek die je bezoekt.
Populaire Tempels en Schrijnen voor Goshuin
Er zijn talloze tempels en schrijnen in Japan waar je prachtige goshuin kunt verzamelen. Enkele populaire plekken zijn:
- Senso-ji Tempel in Asakusa, Tokyo: Een van de oudste en meest bezochte tempels in Tokyo.
- Fushimi Inari Taisha in Kyoto: Beroemd om zijn duizenden torii-poorten.
- Kinkaku-ji (Gouden Paviljoen) in Kyoto: Een schitterende zen-boeddhistische tempel bedekt met bladgoud.
- Meiji Jingu in Tokyo: Een van de belangrijkste shinto-schrijnen in Japan, gelegen in een prachtig bos.
- Mimurotoji Tempel in Uji: Een persoonlijke favoriet vanwege de, met hortensia’s gedecoreerde, goshuin
Etiquette bij het Verzamelen
Er zijn enkele etiquette-regels die je in gedachten moet houden bij het verzamelen van goshuin. Ten eerste, behandel je goshuincho met respect. Het is een heilig item en moet zorgvuldig worden bewaard. Ga er dus niet mee gooien, verkreukel het niet, vouw het niet etc. etc. Het mag dan wel lijken op het verzamelen van bijvoorbeeld trein- en pretpark stempels, maar het gaat hier om een religieus item, of je er zelf nou wel of niet in gelooft.
Ten tweede, wees respectvol en geduldig bij het vragen om een goshuin. Bij de meeste grotere tempels en schrijnen liggen de goshuin al klaar en hoef je er niet op wachten. Kleinere of minder drukke locaties maken ze ter plekke voor je. De monniken en priesters nemen de tijd om elk zegel met de hand te maken, dus toon geduld en dankbaarheid.
Verzamelze!
Het verzamelen van goshuin biedt een unieke manier om je reis door Japan te documenteren. Het combineert cultuur, religie, en kunst op een laagdrempelige manier. Elke goshuin is een tastbare herinnering aan de plekken die je hebt bezocht en de ervaringen die je hebt opgedaan. Een perfect souvenir dus, dat ook nog eens weinig ruimte inneemt in je koffer. En met al het shoppen dat je er ongetwijfeld gaat doen, is dat erg prettig 😉
Dus de volgende keer dat je een tempel of schrijn in Japan bezoekt, vergeet dan niet je goshuincho mee te nemen!
Geen reactie's