Moederdag in Japan.

Hoe vieren ze Moederdag in Japan?

Moederdag wordt over de hele wereld gevierd, niet altijd met dezelfde invulling (of op dezelfde dag) maar de essentie is overal hetzelfde: alle moeders eens flink in het zonnetje zetten. Maar hoe vieren ze moederdag in Japan?

Hoe is Moederdag in Japan ontstaan?

Japan heeft de laatste jaren steeds meer westerse feestdagen eigen gemaakt. Denk aan Valentijnsdag, of Halloween. Dit zijn feestdagen die nog maar recent (de afgelopen 10 á 20 jaar) zijn geïntroduceerd.

Moederdag 母の日 (haha no hi) in Japan werd echter al voor het eerst officieel gevierd in 1931. Maar zelfs daarvoor, rond 1913 werd het al gevierd door christenen in Japan. Het werd echter pas op grote schaal populair toen het door de Women’s Union in Japan werd uitgeroepen tot speciale viering.

Helaas werd deze viering tijdens de tweede wereld oorlog alweer van de kalenders geschrapt omdat alle westerse invloeden per direct verboden werden. In de jaren na de tweede wereldoorlog werd Moederdag weer nieuw leven ingeblazen. Vanaf dat moment werd de tweede zondag in mei uitgekozen als vaste dag voor dit evenement. En dat is het tot op heden nog altijd!

Ontbijt op bed

Een ontbijt op bed zie je echter niet zo snel terug in Japan. Dit is daar simpelweg niet zo gebruikelijk en wordt ook met Moederdag niet gedaan. Dat zegt niet dat er niks lekkers gegeten wordt! Want in een hoop gezinnen is dit wel de dag dat moeders even niets aan het eten hoeft te doen, en zij juist lekker verwend wordt door de kookkunsten van haar familieleden.

Hierbij wordt er niet zomaar wat op tafel gezet. Er worden dan bij voorkeur gerechten gegeten gemaakt van eieren, of waar eieren in verwerkt zijn. Dit vanwege de associatie tussen eieren en vruchtbaarheid.

Zo wordt er tijdens het ontbijt vaak een heerlijke tamagoyaki (soort gerolde, zoete omelet) geserveerd, en kun je bij de lunch of diner een oyakodon verwachten. Dit is in feite een kom rijst met een topping van ei, kip en ui. En kunnen moeders soms ook nog verrast worden met chawanmushi, een gestoomde eierpudding.

Maar eigenlijk alles met ei is goed en dus zie je ook vaak gebakjes en lekkere zoete baksels voorbij komen. Net waar moeders (en de familie) het meeste zin in hebben.

Lekker veel bloemen

Moederdag wordt in Japan verder niet heel anders gevierd dan hier. De exacte invulling verschilt per gezin maar het belangrijkste is dat er liefde en aandacht gegeven wordt aan je moeder en dit kan op allerhande manieren.

Mensen gaan bij hun moeder op bezoek, of gaan er samen op uit. Ook worden er diverse evenementen georganiseerd. Met name in grote warenhuizen. Hier kun je bijvoorbeeld speciale cadeaus halen, is er een fotomomentje, of andere activiteiten.

Bloemen spelen hierbij wel een grote rol, met name een grote bos rode (of roze) anjers. Eventueel met wat rozen erbij. In het bijzonder zijn de rode anjers ontzettend geliefd in Japan, dit omdat zij symbool staan voor de verzorgende, volhardende, en zachte kant van het moederschap.

Niet alleen bloemen zijn een populair geschenk, ook (handgemaakte) kalligrafie met mooie boodschappen, luxe sieradendoosje van traditioneel Japans lakwerk, of chocolade doen het altijd goed. Maar uiteindelijk hangt er maar net vanaf wat de moeder in kwestie zelf het leukste vindt natuurlijk!

Cadeaus

Mocht je trouwens nog op zoek zijn naar leuke Japanse cadeaus om jouw moeder mee te verrassen tijdens Moederdag. Kijk dan snel hier voor onze cadeautips.

Dit artikel – Vieren ze moederdag in Japan? – verscheen voor het eerst op 30 april 2020 en is voor het laatst geüpdatet op 30 juli 2022.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie