Hoe bereid je je voor op de JLPT? (Japanese Language Proficiency Test)

De JLPT, ofwel Japanese Language Proficiency Test is zo’n beetje de enige, wereldwijd erkende test voor je kennis en vaardigheid van de Japanse taal. Deelnemers hebben de keuze uit vijf niveaus van N1 (moeilijkst) t/m N5 (makkelijkst). De test bestaat uit verschillende onderdelen, zoals grammatica/leesvaardigheid, vocabulaire, en luistervaardigheid.

De vorige keer hebben we het uitgebreid gehad over hoe de test in zijn werk gaat. Dit keer vertellen we je meer over hoe ook jij je kunt voorbereiden op dit examen!

Studeer zoals jij prettig vindt

Zoveel mensen, zoveel wensen. En dus zoveel manieren om te oefenen en studeren. Wanneer je het internet afspeurt kom je honderden verschillende tips tegen. Onderstaand zijn de manieren die ik persoonlijk prettig vind om te gebruiken en waar ik veel aan heb gehad. Dit betekent niet direct dat ze de beste of enige methodes zijn. Dus kijk ook altijd naar wat je zelf goed vindt werken!

Omdat het examen uit drie verschillende onderdelen bestaat (grammatica/leesvaardigheid, vocabulaire, en luistervaardigheid ) heb ik de tips ook ingedeeld aan de hand van deze vaardigheden en een stukje algemeen.

En uiteraard zijn al deze tips ook gewoon van toepassing op mensen die Japans willen leren en niet zozeer specifiek voor de JLPT! Heb jij nog handige leertips? Laat het weten in de comments!

De boeken in

Allereerst: op de officiële site van de JLPT staan de boeken die je kunnen helpen op de voorbereiding. Uiteraard zijn deze ook op andere sites of boekenwinkels (in Japan) te koop.

De test is onderverdeeld in 3 onderdelen; woordenschat, grammatica en het luisteronderdeel. Om goed voor te kunnen bereiden hebben deze boeken allemaal een of meerdere complete testen. De tijd die je voor elke test krijgt staat aan het begin van elke onderdeel aangegeven. Ook bevatten de boeken meestal een CD die je kunt helpen bij het luisteren.

En natuurlijk moet je je antwoorden kunnen controleren. In de meeste gevallen zit het antwoordenboekje voor in het boek. Bij elke vraag die er gesteld wordt zit bij het antwoordenboekje meestal een korte uitleg (in het Japans) waarom dat antwoord goed is.

Bekende methodes

Een aantal andere boeken die vaak worden aangeraden zijn de les- en oefenboeken uit de Genki serie en de Minna no Nihongo reeks. Omdat deze boeken meestal wel tussen de 20 a 30 euro liggen en de Genki serie zelfs richting de €100 gaat is het misschien slim om er niet zelf in de schrijven, maar antwoorden op te schrijven in een schrift, of pagina’s te kopiëren.

Zelf schrijf ik alle vragen op en beantwoord ik deze wanneer ik daarmee klaar ben. Zo kan ik meteen het schrijven oefenen en de taal opbouw. Wanneer je dan klaar bent met de JLPT kun je de boeken weer doorverkopen aan een ander. Overigens worden de Minna no Nihongo en Genki boeken als “de beste” bestempeld en worden ze het meeste gebruikt bij Japanse talen cursussen.

Geen geld om boeken te kopen? Dan zijn er nog genoeg alternatieven die goedkoper, of geheel gratis zijn. Denk bijvoorbeeld aan de website Memrise (welke ook vele andere talen aanbiedt) of NihongoMaster.com welke zich specifiek richt op het Japans. Je zult echter al snel een premium account hiervoor moeten hebben maar deze is gelukkig behoorlijk betaalbaar én je hebt het voordeel van een hele community die support kan bieden.

Vocabulaire / Kanji

Naast de basis van hiragana en katakana (zie onderstaande foto) is het grootste gedeelte van je vocabulaire oefenen het leren van Kanji. Deze hebben vaak meerdere betekenissen en kunnen sterk op elkaar lijken. Eén klein streepje kan het verschil maken tussen twee totaal verschillende woorden. Het beste om je kanji te oefenen is deze gewoon vaak, heel vaak, te blijven (over)schrijven met hun betekenis erbij en andersom. Dit zul je regelmatig moeten herhalen want je vergeet ze maar al te snel!

Ook voor Japanners zelf blijven kanji moeilijk en een hoop van hen “klagen” regelmatig dat door de komst van computers en mobiele telefoons veel kanji aan het vergeten zijn. Dat geeft maar aan hoeveel oefening en tijd je hieraan zult moeten besteden.

practice japanese

Gelukkig zijn er vele handige tooltjes die je kunt gebruiken om kanji te oefenen. Zo is Memrise een hele handige site die ook nog een mobiele versie heeft. Hierbij kun je gewoon een selectie maken welke stof je wilt leren en ermee aan de slag gaan! Afhankelijk van de selectie zit hier ook audio bij. Een tweetal andere apps die handig kunnen zijn voor je zijn Obenkyo en Kanji King.

Flashcards

Daarnaast kun je ook zogenaamde flashcards maken (of kopen). Dit zijn kaartjes met op de ene kant het Japanse woord en op de andere kant het Engelse/Nederlandse woord. Hiermee kun je jezelf gemakkelijk overhoren. Een handige app die dit voor je doet is Anki (iOS | Android).

Zelf heb ik ook alle kanji die ik moest kennen op een A4tje geschreven en die opgehangen op mijn werk boven de lunchtafel zodat ik ze vaak kon zien en oefenen wanneer ik even een momentje pauze had.

Test jezelf

Op elk niveau van de JLPT worden andere eisen gesteld aan de woordenlijst en kanji die je moet kennen. Deze zijn van te voren bekend en kun je heel gemakkelijk vinden door gewoon te zoeken op ‘JLPT 5 Kanji List’ of iets in die trant. Wil je graag jezelf testen? Dan is Test U Biq ook een hele fijne plek om dit te doen.

Grammatica / Leesvaardigheid

Grammatica en leesvaardigheid zijn een belangrijk onderdeel van de JLPT maar ook eentje waar je snel fouten in kunt maken mits je de basis, je woordenschat, niet op orde hebt. Zorg dus dat je voor een goede basis zorgt voor je hier aan begint!

Een uitgebreide woordenschat en het snel kunnen herkennen van hiragana, katakana en kanji zullen je enorm helpen bij je grammatica en leesvaardigheid. Als je immers snel weet wat er staat en hoe het er staat kun je de grammatica sneller en beter onder de knie krijgen.

Online en offline oefenen

Heb je deze basis eenmaal onder de knie dan zijn er een aantal  lessen en oefeningen die je kunt doen waaronder een hoop online. Buiten de eerder genoemde boeken kun je ook online terecht voor het leren van Japanse grammatica en het oefenen van je leesvaardigheid. Enkele handige sites om te oefenen zijn ook nu weer NihongoMaster en Memrise maar ook GuideToJapanese is een goed start punt. Ook hier is Test U Biq overigens een fijne plek om jezelf te overhoren.

Daarnaast kun je natuurlijk ook je leesvaardigheid oefenen door Japanse blogs, magazines, en boeken te lezen. Dit hoeven niet direct hele ingewikkelde boeken te zijn maar kinder- en/of tienerboeken zijn bijvoorbeeld een goed punt om mee te starten!

Vertrouw op gevoel

Grammatica is echter iets dat je op een gegeven moment moet “aanvoelen” dit wordt een stuk makkelijker wanneer je de stof begrijpt en goed eigen kunt maken. Heb je hier toch moeite mee en helpen de online studiemiddelen niet? Dan kun je overwegen een paar bijlessen te nemen. Dit is echt geen overbodige luxe want je zult de grammatica goed moeten kunnen wil je verder komen met JLPT (en het spreken van het Japans in het algemeen).

Luistervaardigheid

Je luistervaardigheid kun je het beste oefenen door bijvoorbeeld CD’s bij lesboeken te gebruiken, Japans nieuws (online) kijken, of een leuke, Japanse (anime) film op te zetten. Probeer hierbij zoveel mogelijk woorden te herkennen en gesprekken te snappen zonder de ondertiteling te lezen. Pas wel op, zeker bij anime, dat ze daar vaak meer een soort straattaal en slang gebruiken en niet de beleefde vorm die je zult moeten kennen voor JLPT.

Free talk

Een nog betere manier is echter om echte gesprekken te proberen te voeren met Japanners of Japans sprekende mensen. Heb je deze echter niet in de buurt? Dan biedt de app “Free Talk” je echt een uitkomst. Dit is een app die je de taal leert én je de kans bied om met Japanners te praten. Vaak sturen ze ook tips met hoe je bepaalde uitspraken het best kunt gebruiken en wanneer.

Maar het mooiste is dat je echt kunt communiceren met Japanners. Er zit een vertaalknop op voor het geval je echt iets niet begrijpt en zelfs dat kun je nog fonetisch laten vertalen (voor het geval je niet zo goed met hiragana en katakana bent). Toch moet je een beetje uitkijken, want er zitten altijd mensen die hele andere dingen van je willen dan leuk met elkaar de taal bestuderen. Geef nooit zomaar privé informatie en houdt gepaste afstand!

Erin’s Challenge

Nog een ontzettend handige site om Japans te oefenen, en dan in het bijzonder lezen/luisteren is Erin’s Challenge. Het leuke hierbij is dat er kleine stukjes film bij horen die in Japan zijn opgenomen. Elke keer krijg je een korte skit te zien waarbij je daarna oefeningen kunt maken. Hiervoor is het handig als je al wel wat basis kanji onder de knie hebt aangezien de ondertitels bij de filmpjes ook kanji bevatten.

Laatste tip:

Maar welke methodes je ook gebruikt uiteindelijk leer je Japans maar echt op één manier: het veel doen! Door veel te oefenen en er veel mee bezig te zijn zul je zien dat je het vanzelf onder de knie gaat krijgen. Want zoals ze zeggen: “oefening baart kunst”, en dat is niet anders dan met het leren van een taal. Succes!

Dit artikel – Hoe bereid je je voor op de JLPT? (Japanese Language Proficiency Test) – verscheen voor het eerst op 15 augustus 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 1 augustus 2019.

Tags:
,
Hennie
hennie.kaoru.draaisma@gmail.com

Domo hajime mashite! Ik ben Hennie, een prettig gestoorde shinsengumi-tologist wiens hart verloren is aan Japan! Ruim 5 jaar heb ik in Japan gewoond en ik kom hier mijn verhalen met jullie delen!

Geen reactie's

Geef een reactie