Hoe word je een Geisha?

In een ander artikel hebben jullie kunnen lezen over de lange geschiedenis van de geisha en hebben we het erover gehad dat ze, ondanks wat mensen soms denken, absoluut geen prostituees. Het zijn hoog opgeleide en strikt getrainde gezelschapsdames die zowel mannen als vrouwen moeten vermaken door te converseren, dansen, en muziek te maken. De training om geisha te worden duurt jaren en vergt veel van de jonge meiden en vrouwen. Maar hoe word je een geisha?

Jong beginnen

Er zijn behoorlijk wat verschillen met hoe je vroeger een geisha werd en hoe dat tegenwoordig gaat. Voor de tweede wereldoorlog begon de opleiding tot geisha vaak al voordat de meisjes 10 jaar oud waren.

In bijvoorbeeld de film ‘Memoirs of a Geisha’ zie je hoe de zusjes Chiyo en Satsu door hun ouders worden weggeven/verkocht aan een Okiya (geisha huis) in Kyoto. Op dat moment waren ze nog erg jong en begon Chiyo’s ‘carrière’ met het doen van huishoudelijke taken en klusjes voor de geisha’s in de Okiya. Dit ging in lang niet alle gevallen zo. Sterker nog dit gebeurde eigenlijk alleen maar in de Okiya’s met weinig aanzien.

Normaal gesproken ging de ‘moeder’ (okasan) van de Okiya, nadat een jong meisje werd aanbevolen, op gesprek met de ouders van dit meisje en werd er gesproken over het opleiden van hun dochter. Je zou het kunnen vergelijken met de uitnodiging van een prestigieuze universiteit en er waren dan ook maar weinig ouders die nee zeiden.

Shikomi en Minarai

Vervolgens begon een fase waarin de meiden helemaal onderaan begonnen en huishoudelijke taken moesten verrichten binnen de Okiya. Deze fase werd ‘shikomi’ genoemd en bestond ook uit het ondersteunen van de geisha’s binnen de eigen Okiya. Zo moest er geholpen worden met het aan- en uitkleden of het aangeven van accessoires, schoonmaken van make-up kwasten en meer.

Daarnaast volgen de meiden in deze fase verschillende lessen waarin ze leren over tradities, conversaties, kleding en niet te vergeten dans. Wanneer ze de lessen goed voltooien en voor een dans examen slagen kunnen ze naar de volgende fase: minarai. Hier krijgen de aanstaande geisha’s een ‘oudere zus’ (onee-san) toegewezen.

Dit is een geisha met (enkele) jaren ervaring die zich zal ontfermen over één meisje en haar het klappen van de zweep zal leren. De training van een minarai gebeurd in de praktijk en is eigenlijk een watch-and-learn process. De minarai moet zoveel mogelijk op de achtergrond blijven en door te kijken en te luisteren zoveel mogelijk leren.

Maiko

Wanneer de jongedame deze eerste fase goed doorkomt (onee-san bepaald wanneer een minarai klaar is voor de volgende stap) komen we bij de laatste fase voor een meisje zichzelf geisha mag noemen; de maiko fase.

In tegenstelling tot de vorige twee levels (die een paar maanden duren) kan het jaren duren voor een maiko een geisha wordt. gedurende deze tijd mag de maiko eindelijk mee gaan doen met alle activiteiten van haar onee-san, worden haar lessen nog intenser en gaat ze er steeds meer uit zien als een geisha.

En er valt een hoop te leren! Want naast lessen in make-up en kleding zal een maiko veel (en strikte) lessen krijgen over het bespelen van instrumenten, ikebana, kalligrafie, dans, zang, gesprekken voeren, poëzie, sociale etiquette en nog veel meer. Onderstand een korte video van een jonge Maiko uit Kyoto die daar meer over vertelt:

Na jaren training en opleiding kan een maiko een geisha worden wanneer zij 20 of 22 jaar wordt en/of wanneer haar onee-san denkt dat ze er klaar voor is. En ja, in de jaren voor de tweede oorlog was een belangrijk onderdeel van deze overgang het ‘verkopen’ van een geisha’s maagdelijkheid.

Dit was het enige moment in het leven van een geisha waar zij haar lichaam ‘letterlijk’ verkoopt aan, in dit geval, de hoogste bieder. Dit ritueel wordt ‘mizuage’ genoemd en ondanks dat het in 1959 verboden werd zijn er zelfs tot aan 2001 nog meldingen binnengekomen dat dit nog steeds (op kleine schaal) gebeurd.

Versneld geisha worden

Maar buiten de veranderingen rondom het mizuage ritueel zijn er nog meer dingen anders tegenwoordig. Zo beginnen de meeste meiden wanneer ze 15-20 zijn en klaar zijn met de middelbare school of universiteit. Ook is het geen vereiste om eerst als maiko (of de fases daarvoor) te beginnen. Ben jij 21 jaar of ouder? Dan krijg je zelfs meteen het stempel geisha maar is je training wel een stuk intensiever en heb je minder aanzien in vergelijking met geisha’s die wel het hele maiko traject hebben doorlopen.

Ook heb je tegenwoordig een duidelijke scheiding tussen twee soorten geisha’s. Zo zijn er de geisha’s die in welness & beauty centers, sauna’s, resorts etc. werken en de geisha’s die op privé feesten, thee ceremonies en andere (exclusieve) evenementen aanwezig zijn. De eerste soort staat het laagste in aanzien en wordt zelfs vaak op het zelfde niveau als prostituees gezet (vaak onterecht). De andere groep geniet wel een hoog aanzien en hun diensten zijn dan ook erg exclusief en kostbaar.

Wat niet veranderd is zijn de Okiya’s. Nog steeds wonen vrouwen in opleiding in Okiya’s, maar wanneer zij volledige geisha’s zijn en zichzelf kunnen ondersteunen is het niet ongehoord als zij op zichzelf gaan wonen.

Uiteindelijk zal ook de volleerde geisha weer een maiko onder haar hoede nemen en vanaf daar de cirkel voortzetten.

Bron: 1, 2, 3, 4, 5
Coverfoto: Geisha in Kyoto, Sayaka. Foto door Japanexperterna.se.
Dit artikel – Hoe word je een Geisha – verscheen eerder op 20 december 2013 en is voor het laatste geüpdatet op 30 december 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

2 Reactie's
  • An
    Geplaatst op 13:15h, 07 augustus Beantwoorden

    Beste,
    Is er ook een geisha opleiding in Nederland?

    • Joyce
      Geplaatst op 08:50h, 09 augustus Beantwoorden

      Helaas niet. Deze vind je alleen in Japan en ook daar maar op een zeer beperkt aantal plekken.

Geef een reactie