Hoe word je fit voor Pokémon Go?

Het is geen uitdaging om een wandeling door je buurt te maken en een ratata te vangen, maar wat als je nu een lange wandeling door de duinen maakt in de hoop een Kingler te vinden? Wat als je urenlang over de Veluwe fietst om een Arbok in de heide te vinden? Misschien ga je zelfs een stap verder en klim je in bomen om een Kakuna te vinden. De vraag is dan – Heb je genoeg kracht en conditie om dat te kunnen, of zul je het moeten doen met de pidgey die je in je achtertuin hebt gevonden?

Hieronder 4 tips om in betere shape te komen en daarmee een stap dichterbij je titel als Pokémon meester! Het zijn onderwerpen waar talloze boeken aan gewijd zijn en eigenlijk is het niet uit te leggen in een korte blog post, dus als je meer wilt weten, let me know en ik kan misschien wat suggesties doen qua websites of boeken om verder te lezen daarover!

 

1. Doe aan krachttraining

Je kunt het doen voor je gezondheid, voor je plezier, om rondere billen te krijgen of bredere schouders, maar net zo goed om een betere Pokémon trainer te kunnen worden! Meer kracht betekent beter in bomen kunnen klimmen, sterkere enkels en knieën om door de duinen te kunnen lopen, en alles voelt lichter! Als je twee keer zo sterk bent is heuvelop fietsen ineens stukken makkelijker.

Als je efficiënt bezig wilt gaan maar verder niet zo veel met krachttraining hebt kun je het simpel houden: 1 á 2 keer per week hard werken op basisbewegingen. Een basisbeweging is eigenlijk alles waarbij je een groot deel van je lichaam gebruikt met een stang of met je lichaamsgewicht. Veel mensen denken dat dit soort trainingen bedoeld is voor mensen die heel erg gespierd of sterk willen worden, maar ook mensen die doodgewoon wat fitter willen worden kunnen hier heel effectief mee trainen!

De volgende 6 zijn voorbeelden van basisbewegingen, klik op de naam om te zien hoe het er ongeveer uit hoort te zien:

Maar hoe moet zo’n beweging precies? Hoe zwaar moet het? Wat als je niet sterk genoeg bent voor een push up? Voor de Animecon-gangers: ik geef op 12 juni om 11:00 een workshop over krachttraining in de dojo. Voor de rest – Zoek een goede trainer. Een goede deadlift kan je een levenlang een sterke rug opleveren als je het goed doet, maar veel blessures opleveren als je het verkeerd doet.

 

2. Zorg voor een goede conditie

Hoe beter je conditie, hoe makkelijker de wandelingen en fietstochten gaan voelen. Er zijn ruwweg twee manieren om je conditie te verbeteren. De eerste methode kennen veel mensen als typische cardio of LISS: Low Intensity Steady State. 45 minuten lang op een vast tempo joggen of fietsen is daar een voorbeeld van.

Q7fqt94

De tweede methode is interval training, waarbij je bijvoorbeeld 30 seconden heel hard fietst, gevolgd door 60 seconden heel rustig. 2 keer per week 1 van deze methodes toepassen (of ieder een keer) kan op korte termijn al heel erg schelen voor je conditie.

Omdat bovenstaande voor veel mensen verwarrend kan zijn, even een voorbeeld van hoe je week er uit kan zien qua training als je 3 keer per week wilt sporten:

  • Maandag: krachttraining met Squat, overhead press en barbell row. Met daarnaast 5-8 rondes interval training van 30 seconden hard rennen/fietsen gevolgd door 60 seconden rustig tempo joggen/fietsen.
  • Dinsdag: Rust
  • Woensdag: Rust
  • Donderdag: krachttraining met deadlift, push up, en pull up. Met daarnaast 5-8 rondes interval training van 30 seconden hard rennen/fietsen gevolgd door 60 seconden rustig tempo joggen/fietsen.
  • Vrijdag: Rust
  • Zaterdag: LISS: 45 minuten op een constant tempo fietsen.
  • Zondag: Rust

Hiermee heb je een afwisselende schema voor de gehele week met diverse methoden die je op verschillende manieren trainen en klaar stomen om “the very best” te worden.

 

3. Wees voorbereid op wat je gaat doen, bijvoorbeeld met je voeding

Te weinig drinken kan slecht zijn voor je concentratie en te weinig eten levert naast honger vaak ook een zwak gevoel op als je lang in beweging bent. Ook hier moet je goed kijken naar wat je gaat doen en wat je nodig hebt. Een paar (hele) ruwe richtlijnen om in je achterhoofd te houden:

  • Alles wat minder dan 90 minuten duurt heeft geen eten nodig om het vol te houden, behalve misschien mentaal. Langer dan 2 uur stevig fietsen bijvoorbeeld wel. Drinken is, vooral op warme dagen, echter nog wel belangrijk! De makkelijkste richtlijn daarvoor is: zodra je dorst voelt opkomen moet je drinken.
  • Water wordt slecht opgenomen zonder mineralen, dus als het warm is en je veel zweet: zorg dat je niet alleen drinkt maar ook eet! Dingen met zout (brood) en kalium (banaan) zijn dan bijvoorbeeld nuttig.
  • Als je écht heel lang onderweg bent en niet al te veel eten mee wilt nemen: vette dingen (kaas, vlees) en droge dingen (mueslirepen) of combinaties (noten) zijn calorierijk. Niet ideaal om veel van te eten als je wilt afvallen maar geweldig als je weinig ruimte in je tas hebt maar veel calorieën (dus energie) nodig hebt. Bergbeklimmers staan er om bekend dat ze nog wel eens blokken boter meenemen, puur om maar genoeg calorieën binnen te krijgen!

Als je meer wilt leren over wat basics qua voeding, of je nu wilt afvallen, aankomen of gezonder wilt worden, ook hier kunnen de Animecongangers in hun handen knijpen: Op 11 juni geef ik om 17:30 in de Atlantica zaal een lecture over voeding!

 

4. Wees voorbereid, ook met kleding

Stel je voor dat je besluit om met vrienden 2 of 3 dagen de deur uit te gaan. Lekker kamperen in het bos om Pokémon te vangen en gezellig samen de natuur in te gaan. Heerlijk toch? Goede schoenen zijn belangrijk als je lange stukken gaat wandelen, maar ook op de beste schoenen kun je blaren krijgen omdat je steeds dezelfde druk op je voeten krijgt.

Als je lange stukken gaat wandelen kan het al schelen als je 2 paar schoenen hebt die je regelmatig afwisselt. Wat als je inderdaad in bomen wilt gaan klimmen? Dan zijn flexibele schoenen (denk aan simpele Converse All Stars bijvoorbeeld) waarschijnlijk prettiger dan bergschoenen. En regen? Een dikke regenjas en paraplu is een flink gedoe, maar een wegwerp-poncho kan al een boel ellende schelen als de regen dan toch losbarst!

Met deze tips hoop ik je weer een stuk geholpen te hebben naar je quest om een echte Pokémon Go master te worden! Heb je nog vragen? Laat het gerust weten en deel vooral ook jullie tips om fit te worden in de comments.

 

Dit gastartikel werd geschreven door Jeremy Regensburg. Personal trainer, voedingscoach en o.a. Fries Kampioen Gewichtsheffen (-85kg) 2015 en Nederlands kampioen 2e klasse in de (-94kg) in 2014. Meer weten over gezonde voeding en persoonlijke (lichamelijke) ontwikkelingen? Bekijk dan eens zijn facebook, website, en instagram. Of neem uiteraard contact met hem op voor persoonlijk advies!

www.jemfit.nl

www.facebook.com/jemfit

www.instagram.com/jemfit

 

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X