Een impressie van een fabriek die figures produceert. Het is lang geen glitter en glamour achter de schermen! (Afbeeldingen via Nekomagic)

Hoe worden figures gemaakt? Part 1

Ben jij een fanatiek figure verzamelaar en puilen de vitrinekasten en planken inmiddels helemaal uit van de figures? Dat klinkt ons zeker niet vreemd in de oren. Ook bij ons zie je ze in alle soorten en maten in onze slaapkamers en woonkamers staan. Maar heb je je als verzamelaar al wel eens afgevraagd hoe deze figures op jouw plank beland zijn?

Voordat deze figures bij jou terechtkomen wordt er namelijk een heel proces afgelegd waarbij aardig wat mensen en bedrijven betrokken zijn! In dit artikel staan we dan ook stil bij de vraag: hoe worden figures gemaakt?

Tekening en Prototype

In het begin is er vaak een bedrijf dat figures verkoopt (zoals bijv. Kotobikuya) die een schets hebben gemaakt of hebben laten maken van een figure die ze willen gaan produceren. Vervolgens wordt er een beeldhouwer ingehuurd met de vraag of deze van het personage een figure kan maken. Vaak worden er dan (3D) tekeningen aangeleverd waarop dit personage afgebeeld staat in verschillende poses, zodat de beeldhouwer een goede pose uit kan kiezen om te maken.

Vervolgens begint de beeldhouwer met het maken van een geraamte van metaaldraden. Het materiaal wat deze beeldhouwers gebruiken is namelijk niet altijd stevig genoeg om zichzelf volledig te kunnen ondersteunen. Het metalen geraamte dient dan ook voor de stevigheid en om alle losse onderdelen bij elkaar te houden.

Nadat alle losse onderdelen zijn gemaakt begint de beeldhouwer aan het verven van de onderdelen. Dit gebeurd vaak met een zogeheten airbrush, een verfspuit die via een luchtstroom verf egaal kan verdelen op een oppervlakte. Maar voor sommige details zoals ogen en andere kleine plekken gebruikt men ook kleine penselen. Zodra het verven klaar is wordt de figure in elkaar gezet; het prototype is klaar.

Mooier dan het eindproduct

Van dit prototype worden dan foto’s gemaakt, zodat deze foto’s gebruikt kunnen worden als productfoto’s op websites van verschillende verkopers. Dus als er een pre-order verschijnt en je ziet al die mooie foto’s voorbijkomen, zie je dus het prototype wat de beeldhouwer heeft afgeleverd! Deze prototypes zijn vrijwel altijd van hogere kwaliteit dan de massa geproduceerde figures, omdat het 100% handwerk is.

Van tekening naar eindproduct: een figure legt aardig wat processen af voordat het bij je op de plank staat! (Afbeeldingen via MyFigureCollection)
Van tekening naar eindproduct: een figure legt aardig wat processen af voordat het bij je op de plank staat! (Afbeeldingen via MyFigureCollection)

Zodra het prototype klaar is komen er pas machines in actie. Van de onderdelen van het prototype worden er mallen gemaakt. Dit zijn zeer grote mallen gemaakt van ijzer. Deze worden grotendeels door machines gesneden, maar vaak moeten er nog wat mensenhanden aan te pas komen om de details in de mallen goed te krijgen.

De mallen

Soms zijn deze mallen zo zwaar dat ze met grote kettingen worden verbonden aan rails die op het plafond bevestigd zijn, zodat ze makkelijker te verplaatsen zijn. Een mal kan al gauw 200 kilo wegen. En dat voor een figure die vaak niet groter is dan een centimeter of 20!

Een mal bestaat in feite uit twee onderdelen. Twee helften, om precies te zijn. Dus voor bijvoorbeeld het hoofdje van een figure bestaan twee helften, het gezicht en achterhoofd, die zorgvuldig op elkaar moeten worden geplaatst om 1 hoofdje te vormen. Des te beter de twee helften op elkaar liggen, des te beter het resultaat wat er uit komt.

Een tekening met een voorbeeld hoe een mal er uit ziet.
Een tekening met een voorbeeld hoe een mal er uit ziet.

Eerst worden er proeven gedaan met de mallen om te kijken of de kwaliteit van het resultaat voldoende is. Is dat niet zo, dan worden de mallen weer aangepast of moeten ze zelfs helemaal opnieuw gemaakt worden. Er gaan dus soms best wat proefmodellen van de fabriek naar de opdrachtgever en weer terug voordat de goede mallen gemaakt zijn. Dit leidt dus o.a. soms naar die vervelende vertragingen in het uitbrengen van figures. Mallen maken is namelijk een heel precies werkje!

PVC gieten

Zodra de mallen gereed zijn worden ze in een grote machine gestopt. In deze machine wordt vervolgens via een trechter gesmolten plastic (vaak PVC) in de mal gegoten. Het is gebruikelijk om 1 mal voor meerdere onderdelen te maken. Via zogeheten ‘runner’ kanaaltjes kan het gesmolten plastic bij de verschillende onderdelen komen. Daarna wordt de mal gekoeld om het plastic te laten stollen. Als de mal voldoende is afgekoeld wordt het plastic eruit gehaald. Meestal is het dan nog redelijk warm en flexibel, maar niet heet genoeg meer om zijn vorm te verliezen.

Het overtollige plastic dat gestold is in de runner kanalen wordt voorzichtig afgeknipt, zodat de losse onderdelen overblijven. Deze worden vervolgens in koud water gelegd om te voorkomen dat overgebleven hitte in het plastic alsnog de onderdelen vervormt. Daarna kom het in elkaar zetten en verven van de figures.

De rest van het proces

Zoals je al gemerkt hebt is het maken van figures een erg ingewikkeld karwei. Om je niet te veel te vermoeien met teveel informatie ga ik in het tweede deel van dit artikel in op de andere helft van het ontwikkelproces van figures. Wat gebeurd er met al de onderdelen nadat ze uit de mallen zijn gekomen? Dat lees je snel in deel twee!

Bronvermelding: 1,2
Coverfoto: Een impressie van een fabriek die figures produceert. Het is lang niet altijd glitter en glamour achter de schermen! Afbeelding via Nekomagic.
Dit artikel – Hoe worden figures gemaakt? Part 1 – verscheen voor het eerst op 2 september 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 2 september 2018.

Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Geen reactie's

Geef een reactie