Sprayen van een figure. Afbeelding via NekoMagic.

Hoe worden figures gemaakt? Part II

Zoals jullie al in deel één van dit artikel hebben kunnen lezen is figures maken een behoorlijk ingewikkeld proces. De figure is van een tekening op papier naar een tastbaar protoype getransformeerd en de mallen zijn gemaakt om massaproductie te beginnen. Maar wat gebeurd er allemaal nadat het gestolde plastic uit de machines komt?

Uit de mal

Als de mal voldoende is afgekoeld wordt het plastic eruit gehaald. Het plastic dat gestold is in de runnerkanalen wordt voorzichtig afgeknipt, zodat de losse onderdelen overblijven. Deze worden dan in koud water gelegd om te voorkomen dat overgebleven hitte in het plastic alsnog de onderdelen vervormt.

Wanneer ook deze onderdelen voldoende zijn afgekoeld wordt er eerst gekeken of er nog uitsteekseltjes en andere oneffenheden zijn op de losse onderdelen. Deze worden dan voorzichtig handmatig met kleine mesjes weggesneden en met een vijl glad gemaakt.

Vervolgens worden alle plastic onderdeeltjes, wederom met de hand, met vochtige doekjes gewassen. Het witte plastic kan snel vies worden dus wordt er veel de schoonheid gelet. Dit moet gebeuren voor elk hoofdje, armpje en dergelijke! Medewerkers die voor dit proces zorgen hebben als referentie een grote plaat waarop alle onderdeeltjes los van elkaar zichtbaar zijn. Zo voorkomen ze dus dat onderdeeltjes kwijtraken of worden overgeslagen.

In een verfbad

Eenmaal goed schoon worden alle losse onderdelen klaargemaakt voor het verven. De verf wordt gemixt in zeer grote emmers voor elk onderdeel om ervoor te zorgen dat elk deeltje de juiste kleurtoon krijgt. Het zou immers raar zijn als de rok van de ene figure een paar tinten donkerder rood is dan de andere!

Tenslotte wordt de verf aangeleverd bij de mensen die met een airbrush alle losse onderdeeltjes gaan voorzien van een mooi laagje verf. Nee, er komen dus geen machines aan te pas die het verven allemaal automatisch doen. Laagje voor laagje wordt de verf op de onderdelen gespoten, allemaal met de hand!

Een voorbeeld van het mixen van verf en hoe alle losse onderdelen klaarliggen voor een verfbeurt! (Afbeelding via Nekomagic)
Een voorbeeld van het mixen van verf en hoe alle losse onderdelen klaarliggen voor een verfbeurt! (Afbeelding via Nekomagic)

Natuurlijk is het zo dat sommige onderdelen meerdere kleuren verf moeten hebben, zoals bijvoorbeeld stuk haar met een strik eraan. Hoe wordt ervoor gezorgd dat deze onderdelen de juiste (egale) kleur krijgen zonder dat de rest die een andere kleur heeft besmeurd wordt met overtollige verf?

Hier wordt gebruik gemaakt van ‘maskeren’. Tijdens het maskeren worden de onderdelen die geen verf nodig hebben bedekt zodat alleen de open plekken de juiste verf krijgen. Dit proces wordt vrijwel voor elk klein onderdeeltje gebruikt, van strikjes tot armbandjes tot knoopjes. Toch komt het voor dat maskeren niet altijd goed werkt omdat de plekken die gemaskerd moeten worden lastig bereikbaar zijn. In dat geval worden er met een klein kwastje de juiste details op de onderdelen geverfd.

Voor de onderdelen van een beweegbare figure zoals bijvoorbeeld Nendoroids en Figma’s, worden de gaten van de articulatiepunten (de “gewrichten) ook afgedekt zodat het verf niet in de gaten kan lopen. Zo wordt ervoor gezorgd dat de articulatiepunten soepel blijven bij het eindproduct!

De kleine details

Als laatste zijn de overige details aan de beurt, zoals de ogen en diverse patronen. Omdat het handmatig verven van deze details met de hand heel veel tijd kost wordt dit deel van het verven wel door machines gedaan. Dit zijn speciale machines die gebruik maken van de techniek ‘stempeldrukken’.

Dit is de machine waarmee er ogen en patronen gedrukt worden op figures. (Afbeelding via Nekomagic)
Dit is de machine waarmee er ogen en patronen gedrukt worden op figures. (Afbeelding via Nekomagic)

Laagje voor laagje wordt bijvoorbeeld een oog als het ware op het oppervlak gestempeld.  Zodra al het verven en stempeldrukken klaar is begint men eindelijk aan het in elkaar zetten van elke figure. Onderdeeltje voor onderdeeltje worden alle figures in elkaar geklikt en soms gelijmd.

Klaar voor vervoer

Tegelijkertijd worden de dozen ontworpen en de blisters (de plastic /piepschuimen vormen waarin de figure niet kan bewegen zodat deze niet beschadigd tijdens transport) gemaakt. Daarna worden de blisters en de dozen dichtgetaped Vervolgens worden de figures allemaal ingepakt en zijn ze klaar om verzonden te worden naar de online warenhuizen en offline retailers om de verkoop in te gaan!

In het kort

Zoals je gelezen hebt legt een figure dus een aardig ingewikkeld en lang proces af voordat het bij jou op de plank staat. Er wordt veel tijd en vooral ook liefde gestoken om elk detail tot in de puntjes goed te krijgen. Nu begrijp je ook hopelijk waarom figures soms zo duur zijn, want al die mensen die je figure één voor één hebben opgebouwd moeten ook eten natuurlijk!

Wil je het hele proces globaal nog een keertje zien? Kijk dan hier voor nog meer productiefoto’s op Nekomagic of bekijk hieronder hoe plastic dinosaurus figuurtjes wordt gemaakt. Het is niet misschien niet helemaal hetzelfde als zo’n grote, stoere figure, maar die legt in grote lijnen precies hetzelfde proces af!



Coverfoto via NekoMagic
Dit artikel – Hoe worden figures gemaakt? Part II – verscheen voor het eerst op 21 september 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 2 september 2018.

Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Geen reactie's

Geef een reactie