07 dec Hoe zien Anime Conventies in Japan Er Uit?
Anime conventies zijn hier de laatste jaren steeds populairder geworden. Waar we voorheen met een paar honderd mensen samenkwamen in een hotel worden er nu beurshallen gevuld met tienduizenden mensen. Overal lopen cosplayers rond en zijn er gedurende de dag tal van events. Maar hoe zit dat eigenlijk met anime conventies in Japan?
Anime Conventies in Japan
Ook in Japan zijn anime conventies de laatste jaren steeds populairder geworden. Op tal van plekken vind je grote en kleine events. Dit gaat van kleine bijeenkomsten op zondag in Ikebukuro, Tokyo tot het mega event Comiket. Vooral Comiket is onder fans van manga een iconische conventie. Hier draait alles namelijk om manga, manga, en nog eens manga!
Met in het bijzonder een grote focus op zogenaamde doujinshi, ofwel manga gemaakt door fans. Meer dan 35.000 doujinshi cirkels laten er hun werk zien en het event zelf trekt zo’n half miljoen mensen! Daarnaast zijn er nog events zoals de Jump Festa, Tokyo Game Show, en meer. Ook lokale, kleinere events vinden gretig aftrek in tal van steden.
Wat hierbij wel opvalt is dat er in Japan een veel minder levendige “hotelconventie” cultuur dan we die kennen hier in Nederland. in Japan draait het vooral om grote events, georganiseerd door professionele partijen. Dat zegt niet dat er geen kleinere conventies zijn, maar deze zijn een stuk moeilijker te vinden en bezoeken wanneer je geen Japans spreekt.
Anime Japan
Maar van alle anime conventies in Japan is er eentje het meest bekend en geliefd. Anime Japan! Een event dat zich puur richt op anime en in een paar dagen tijd ruim 150.000 bezoekers weet te trekken. Het is het grootste anime event van Japan en wordt jaarlijks georganiseerd in de Tokyo Big Sight.
Grote namen uit de anime industrie zoals Aniplex en Toei Animation hebben enorme stands en experience centers tijdens de beurs. Hier kun je kennis maken met de nieuwste anime en heel, heel veel merchandise.
Enkele jaren geleden brachten wij zelf een bezoek aan deze gigantische conventie en graag nemen we je mee langs enkele van de meest opvallende verschillen tussen anime conventies in Japan en Nederland!
Grote schaal
Om te beginnen is alleen al de schaal waarop dit evenement plaats vindt onvergelijkbaar met alles wat je hier tegenkomt. Toen we aankwamen (ruim voor openingstijden) en de zee van mensen zag zonk de moed ons al in de schoenen. Want wát een mensenmassa stond er te wachten. De rijen bij Animecon en Abunai zijn er echt niets bij!
Gelukkig is Anime Japan een topklasse event en werd de rij met mensen in een recordtempo weggewerkt. Maar ook bij binnenkomst blijft de schaal je verbazen. Zoals gezegd zijn deze events heel anders van insteek dan de hotelconventies die we hier veel zien. Dit neemt veel meer de vorm aan van beurzen en expo’s. Een Made in Asia komt al meer in de buurt van de events zoals ze deze in Tokyo organiseren. En voor liefhebbers die naar de Japan Expo in Brussel zijn geweest, zullen al een beter beeld hebben van wat je kunt verwachten van een conventie zoals Anime Japan.
Activiteiten
Dat betekent vooral een ruime verzameling van enorme stands van grote merken. Denk aan The Good Smile Company, Warner Bros, en de voornoemde Aniplex en Toei Animation. Er wordt vanalles uit de kast getrokken en je wordt dan ook omringt door prachtige visuals, life-size statues van bekende anime figuren, fotomomenten met je favoriete personages, en grootse decorstukken.
Ook is er veel ruimte voor de mainstage en (soms) een aantal kleinere podia. Hier worden diverse panels op georganiseerd, kun je voice actors ontmoeten, zijn er Q&A’s met professionals uit de industrie, optredens, en soms ook exclusieve aankondigingen en previews van aankomende games, anime, en manga. In tegenstelling tot hier zijn er echter minder “hands-on” activiteiten te vinden. Het is veel meer een kwestie van rondlopen, kijken, luisteren, en bovenal kopen. Want er is me toch een hoop te vinden!
Merchandise
Er is hierbij niet zozeer een aparte dealerroom te vinden want sommige stands combineren het met de verkoop van merchandise. Hier vind je dan ook vaak “event-only” items die speciaal voor de conventie van dat jaar zijn gemaakt. Deze veranderen vaak in veel gezochte verzamelitems en de rijen voor dit soort spullen zijn vaak erg lang. Ook hier merk je echter weer een extra verschil: je kunt niet zomaar wat pakken en afrekenen. Je gaat vaak in de rij staan en besteld vanaf een “menukaart” je items. De staff maakt je bestelling klaar en dan kun je naar de volgende kraam.
Cosplayzone
Misschien valt het je al op op bovenstaande foto’s, maar er zijn weinig cosplayers te spotten. En dat klopt. Die zie je vrijwel niet op de beursvloer! Dit is dan ook één van de grootste verschillen met conventies hier. Want in cosplay over de conventie lopen is in de meeste gevallen niet toegestaan! Cosplayen mag alleen in de daarvoor toegestane gebieden. En dat begint al buiten.
Zo is het niet gebruikelijk om al in cosplay te arriveren op locatie. Mensen kleden zich pas om als ze binnen zijn. Daarvoor zijn er pashokjes beschikbaar en is er ruimte om je make-up etc. te doen. En heb je geen cosplay (bij je)? Dan kun je deze ter plekke nog huren! Je vindt vlak bij de pashokjes meer dan voldoende keuze uit standaard cosplays en toebehoren zoals pruiken. Voor een paar tientjes kun je deze gedurende je bezoek huren en vervolgens weer inleveren.
Cosplay fotografie
In het geval van Anime Japan waren er in deze zone diverse fotowanden en kleine sets. En was er ook een hele ruimte buiten beschikbaar waar je als cosplayer kunt staan, en de fotografen vervolgens voor je in de rij gaan staan, of je van alle kanten bevliegen. Wanneer “de tijd” op was van de cosplayer ging deze weer weg, en kwam er een volgende op de plek staan. Het was echt een absurd gezicht om te zien hoe soms wel tot 30 fotografen zich verdrongen om één cosplayer op de foto te kunnen zetten.
De weinige cosplayers die je echt op de beursvloer ziet zijn vaak ingehuurde modellen voor een specifieke stand of anime serie. Ze staan er vaak te flyeren of er staat aangegeven dat je met hen op de foto kunt.
Rekening houden met anderen
Het klinkt misschien vreemd dat cosplay zo wordt “beperkt” tijdens een conventie maar het komt voort uit de gedachte dat je als bezoeker, andere bezoekers niet tot last mag zijn. En door met grote kostuums of props over de conventievloer te lopen loop je het risico dat je anderen tot last bent. An sich niet zo vreemd, want ook wij hebben regelmatig in het publiek gezeten bij events waarbij je bijna niets kon zien, omdat de mensen voor je een megapruik op hadden.
Ditzelfde geldt voor het niet in kostuum aankomen op locatie, maar pas daar je omkleden. Je wilt mensen niet tot last zijn of de openbare orde niet verstoren (wat kan gebeuren als je in opvallende kledij over straat gaat in Japan).
Dit is de laatste jaren wel wat soepeler geworden en één dat je ook daar nog voldoende zag gebeuren was dat er cosplayers later op de dag nog lekker naar buiten gingen in de omgeving van de Tokyo Big Sight nog allerhande foto’s gingen maken. Maar zo gauw men richting station ging verdwenen de kostuums al snel weer in rugzakken.
Uitzondering
Er zijn echter uitzonderingen! Eigenlijk de enige conventie waar er geen constricties zijn voor de cosplayers is de Toyako Manga Anime Festa in Hokkaido. Hier mogen cosplayers gewoon over het gehele conventie terrein lopen. Ze mogen gaan en staan waar ze willen. Dat is niet het enige dat deze conventie bijzonder maakt! Want de hele conventie wordt gehouden in één groot onsen resort. Perfect dus om de onsen episode uit jouw favoriete anime of game na te bootsen!
Buiten conventies zijn er ook nog een aantal andere events die je als cosplayer niet mag missen in Japan. Zo ook het jaarlijkse Nipponbashi Street Festa is een goed voorbeeld. Hierbij heb je één grote, openbare cosplay parade die over straten van Nipponbashi gaat.
En een nog groter event is de jaarlijkse World Cosplay Summit in Nagoya. Dit is het wereldkampioenschap cosplay en een grote happening in de hele stad met diverse evenementen, waaronder ook een grote parade.
Cosplay Themapark
Daarnaast hebben de cosplayers in Japan ook nog de optie om naar speciale fotostudio’s te gaan in de vorm van bijvoorbeeld HaCo Stadium. Deze keten heeft verschillende vestigingen in Japan waar je terecht kunt voor uitgebreide fotosets en decors voor de mooiste cosplayfoto’s. Ook daar is er de mogelijkheid om kostuums en pruiken te huren, je make-up te laten doen, of zelfs een fotograaf in te huren. Nog genoeg toffe mogelijkheden als cosplayer in Japan dus!
Geen reactie's