Foto van Japanse schoolmeisjes. Foto door RageZ. Via Flickr.

Hoe ziet een Japanse schooldag er uit?

Dat schoolsystemen overal ter wereld anders zijn zal je niks verbazen. Maar buiten de indeling van het schoolsysteem zelf zijn er natuurlijk nog veel meer verschillen wanneer het aankomt op scholen in Japan. Maar hoe ziet een “normale” Japanse schooldag er uit voor de gemiddelde scholier?

Op naar school

Afhankelijk van de school ga je van maandag t/m vrijdag, óf maandag t/m zaterdag naar school en begint je de Japanse schooldag om 8.30. Die ochtend heb je je schooluniform weer aangetrokken, gecontroleerd of je haar en make-up voldoen aan de eisen van je school, en wellicht nog wel een randoseru meegepakt. En zo ga je de deur uit.

Vaak zijn de scholen dichtbij genoeg dat studenten het in 5 á 10 minuten kunnen lopen of fietsen maar het komt ook regelmatig voor dat scholen verder weg zijn en dat leerlingen meer dan een uur onderweg zijn met de metro. Met name in grote steden of juist hele kleine dorpen zie je vaak dat leerlingen veel verder moeten reizen.

Homeroom

Als je op school komt ga je naar je “homeroom”, ofwel het eigen lokaal van je klas en krijg je eerst een kwartier mededelingen voordat de lessen van start gaan. Elke les is ongeveer 45-50 minuten lang waarna je een kleine pauze hebt van 10 minuten.

Hier in Nederland worden die 10 minuten gebruikt om als student naar een ander lokaal te gaan, in Japan blijf je de hele dag in hetzelfde lokaal zitten maar wisselt de docent van klas. Wanneer de ochtendlessen voorbij zijn is het tijd voor de lunchpauze. Een hoop publieke scholen regelen de lunch voor de studenten, met de hulp van studenten zelf.

Voorbeeld van een schoollunch. De gerechten wisselen van traditioneel Japans tot Westers of een combinatie daarvan. Maar een pakje melk zit er áltijd bij.
Voorbeeld van een schoollunch. De gerechten wisselen van traditioneel Japans tot Westers of een combinatie daarvan. Maar een pakje melk zit er áltijd bij. Foto door onbekend via WikiCommons.

De mooie (Kyaraben) bento boxes uit bijvoorbeeld deze post, hebben de leerlingen jammer genoeg niet elke dag mee naar school. Sterker nog, op sommige scholen zijn kyaraben bento verboden om jaloezie onder leerlingen tegen te gaan. Na de lunch wordt er vaak gezamenlijk schoongemaakt. Japanse scholen hebben meestal geen schoonmakers in dienst maar de leerlingen (en de leraren!) houden samen de lokalen etc. schoon.

Vervolgens volgen er nog een aantal lessen tot 15.30, en waar we hier in Nederland dan lekker naar huis kunnen gaan zit de dag er voor de meeste Japanse studenten nog niet op!

Door na schooltijd

Scholieren hebben namelijk de keuze uit tientallen verschillende clubjes om zich na school nog mee bezig te houden. Die heb je ook wel in bepaalde mate hier in Nederland zoals bijvoorbeeld een voetbalvereniging of hockey club maar in Japan doen ze het net weer even anders.

Je bent min of meer “verplicht” om lid te zijn van een club en die keuze kan nogal moeilijk zijn! Want lid zijn van meerdere clubs tegelijkertijd is ongehoord, en heb je eenmaal een keuze gemaakt dan blijf je daar bij. Sommige zijn gericht op sport, anderen weer op muziek, en weer andere zijn een soort fanclubs of knutselclubs. Verder zijn er nog twee naschoolse activiteiten: Juku en Yobiko.

Doorstuderen na de les

Juku zijn privéscholen waar scholieren ná de gewone schooluren (of soms zelfs ervoor) nog extra studeren, huiswerk maken en blokken. Dit gebeurd in de vroege avonduren (doordeweeks!), op zaterdag en vaak ook hele zondagen. Dit is niet iets wat alleen de grootste studiebollen doen, ruim 60% van alle scholieren doen dit (al moeten je ouders het maar net kunnen betalen want goedkoop is het niet).

Yobiko zijn ongeveer hetzelfde maar dan speciaal gericht op studenten die zich voorbereiden op de toelatingsexamens van universiteiten. En als ze dat dan allemaal gedaan hebben en ze weer veilig thuis zijn wordt er gemiddeld genomen nog een uurtje of twee huiswerk gemaakt.

Voorbereiden op gevaar

Daarnaast zijn er ook nog enkele speciale gebeurtenissen en oefeningen op de scholen. Zo kennen we bijvoorbeeld allemaal wel de brandoefeningen die je vroeger had op school. Een irritant luide bel en dan met z’n allen braaf naar buiten en daar een half uur in de kou staan verkleumen. In Japan zijn die er ook maar wat ze daar ook regelmatig doen zijn aardbevingsoefeningen.

Op de peuter/kleuter school (vergeet niet, kinderen in Japan zitten daar tot ze zes jaar oud zijn) gebeurd dit elke maand en leerlingen oefenen hier wat ze moeten doen in het geval van een aardbeving. Deze oefeningen zijn vaak gewoon op school maar soms worden er ook excursies georganiseerd naar speciale centra. Hier kunnen kinderen simulaties doen om mee te maken wat aardbevingen en typhonen zijn, maar ook oefenen ze bijvoorbeeld hoe ze uit een kamer vol rook moeten komen.

En mocht er nou een echte (ernstige) aardbeving zijn dan heeft elke school een speciaal protocol om de kinderen veilig te houden en te wachten tot ouders of andere familie de kinderen kunnen komen halen en naar huis kunnen begeleiden.

Leren, leren, leren

Een Japanse schooldag is dan ook een stuk intensiever, zeker met alle activiteiten er omheen. Al met al kunnen we rustig stellen dat Japanse scholieren ook een stuk meer moeten studeren dan de gemiddelde Nederlandse student. En niet altijd even veel ruimte hebben om zelf beslissingen te maken. Dat neemt niet weg dat ze ook nog tijd hebben om leuke dingen te doen! Weliswaar misschien minder dan wat we hier hebben maar de winkelcentra, karaoke bars en parken blijven nog altijd druk bezocht.

Kijkje in de keuken

Zelf heb ik in de zomer van 2011 een middag mogen doorbrengen op een peuterschool in Japan. Hier mochten ik en een aantal andere buitenlandse studenten een middagje meelopen met de kinderen en lekker gek doen! Zo hebben we origami les gehad, een kinderliedje geleerd, een aantal kanji besproken en natuurlijk buiten rond gerend en ons kapot gezweet (het was 35/40C buiten). De foto’s hieronder zijn van die dag en leken me een leuke afsluiting van deze post.

Foto's van mijn bezoek aan een Japanse kleuter- en peuterschool. Foto's door The Sushi Times.
Foto’s van mijn bezoek aan een Japanse kleuter- en peuterschool. Foto door The Sushi Times.
Foto's van mijn bezoek aan een Japanse kleuter- en peuterschool. Foto's door The Sushi Times.
Foto’s van mijn bezoek aan een Japanse kleuter- en peuterschool. Foto door The Sushi Times.
Foto's van mijn bezoek aan een Japanse kleuter- en peuterschool. Foto's door The Sushi Times.
Foto’s van mijn bezoek aan een Japanse kleuter- en peuterschool. Foto door The Sushi Times.


Coverfoto: Japanse middelbare scholieren tijdens een schoolexcursie naar Kyomizu dera. Foto door RageZ.

Dit artikel – Hoe ziet een Japanse schooldag er uit? – verscheen voor het eerst op 6 december 2012 en is voor het laatst geüpdatet op 3 mei 2020.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

1 Reactie
  • Animefull
    Geplaatst op 14:15h, 21 januari Beantwoorden

    Ik heb het verhaal ervan genoten. Verder moest ik een werkstuk maken van een land, en ik weet precies over welk land!
    Erg interessant. Thumbs up!

Geef een reactie