Hoe zit het met je elektronica en wifi in Japan?

Een goede internet verbinding en stroomvoorziening is voor de meeste van ons tegenwoordig cruciaal! Het is dan ook handig om te weten hoe dat zit in Japan. Niet alles is namelijk gelijk aan hier.

Stroomnetwerk is anders

Natuurlijk moeten je telefoon, camera, handhelds en misschien zelfs wel een laptop allemaal met je mee en moeten ze ook opgeladen kunnen worden. Vergeet dan ook vooral niet om een reisstekker te kopen die te gebruiken is in Japan! Het stroomnetwerk is namelijk wel iets anders dan hier en onze stekkers kun je in Japan dan ook niet zomaar in het stopcontact steken.

“Met 100 V is de netspanning in Japan lager dan in Nederland (230 V). Controleer daarom jouw apparaten. Opladers van mobieltjes, tablets/laptops, fototoestellen, elektische tandenborstels en dergelijke zijn vaak toch te gebruiken in Japan. Als er bijvoorbeeld op staat: ‘INPUT: 100-240V, 50/60 Hz’ zijn de apparaten geschikt voor meerdere landen.” – WereldStopcontacten.

Afbeelding via VliegenJapan.
Voor Japan heb je type A/B nodig. B is een geaarde stekker voor zwaardere apparaten. Afbeelding via VliegenJapan.

Zorg er dan ook voor dat je een aantal stroomconverters meeneemt. Dit zijn een soort tussenstukken die je daar in het stopcontact stop en waar je dan je Europese stekker in kunt steken zodat je gewoon al je apparaten kunt blijven gebruiken. Sommige zware voltages en apparaten kan het stroomnetwerk overigens niet aan maar over het algemeen gaat het gewoon goed.

Telefoonnetwerk: 3G of hoger

Hoewel dit tegenwoordig eigenlijk geen issue meer is, is het wellicht toch handig om te weten dat ook het telefoonnetwerk van Japan anders is. Alleen als je een telefoon hebt met 3G verbinding of hoger (wat vrijwel alle telefoons nu hebben) zul je deze kunnen gebruiken in Japan.

De meeste telefoons kunnen ook roamen en data etc. versturen/ontvangen. Dit wil je alleen echt niet hebben als je in Japan zit omdat je in no time een gigantische telefoon rekening krijgt. Zet dus alle internet/roaming verbindingen uit en gebruik je telefoon alleen in noodgevallen.

WiFi: Niet overal internet

Gelukkig hebben we tegenwoordig ook zoiets dat WiFi heet, iets waar de meeste van ons bijna niet zonder kunnen. Je WiFi kun je wel degelijk gebruiken maar het aantal openbare wifi plekken is zeer beperkt. Gelukkig hebben de meeste ho(s)tels overigens vaak wél gratis WiFi, of op z’n minst een internetverbinding beschikbaar.

Daarnaast zijn er ook enkele alternatieven waarbij je je van te voren kunt aanmelden als toerist en (gratis) gebruik kunt maken van duizenden hotspots. In de praktijk werkt dit echter niet erg makkelijk. Hier gaat in de toekomst wel verandering in komen (o.a. met het oog op de Olypmishe spelen in Japan in 2020) maar voorlopig blijft het af en toe moeilijk.

Wil je het proberen met zo’n wifi registratie? Dat kan o.a. bij de volgende partijen:


Pocket Wifi

Ellende van bovenstaande oplossingen is, dat deze maar beperkt werken en lang niet overal dekking hebben. De makkelijkste en meest betrouwbare manier om WiFi te hebben in Japan is met een zogenaamde Pocket WiFi. Dit is in feite een draagbare WiFi router die je met je mee kunt nemen en waarmee je overal bereik hebt. Afhankelijk van de aanbieder zit er verschil in batterijduur, bereik, en snelheid dus let hier wel op! Meer over Pocket WiFi kun je hier lezen.


Dit artikel – Hoe zit het met je elektronica en wifi in Japan? – verscheen voor het eerst op 25 maart 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 25 juli 2022.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

2 Reactie's
 • pauline van den ijssel - Lehnardt
  Geplaatst op 16:06h, 02 augustus Beantwoorden

  Ik heb zelf een mifi (pocket wifi) router, maar bij welke provider kan ik dan het beste een simkaart kopen?

  • Joyce
   Geplaatst op 08:53h, 09 augustus Beantwoorden

   Hi! Daar heb ik helaas weinig persoonlijke ervaring mee. Ik weet dat Sakura Mobile in elk geval één van de grotere/meer bekende is. Net als Mobal. Zij zijn beide wat meer gericht op toeristen. SoftBank één van de grootste algemene telecom providers in Japan biedt ook losse SIM cards aan.

Geef een reactie