Homoseksualiteit in Japan

De laatste tijd is het onderwerp weer veel in het nieuws geweest; en dan vooral discriminatie tegen homoseksuelen (als ik het heb over homo’s/homoseksualiteit bedoel ik hier niet alleen “homo’s” mee maar ook lesbiennes).

We weten allemaal dat in sommige landen de doodstraf nog steeds staat op homoseksualiteit en dat in een hoop landen mensen nog steeds niet mogen trouwen met een partner naar keuze. Maar hoe zit het met homoseksualiteit in Japan?

Weinig begrip, veel onwetenheid

Verslagen en verhalen over mannen die seks met elkaar hebben gaan terug tot aan de oudheid en de Japanse geschiedenis. Maar het land waar we allemaal gek op zijn en dat ons altijd fascineert is misschien niet zo perfect en fantastisch als we allemaal zouden willen. Want ook hier is homoseksualiteit nog altijd een taboe.

Er is vooral een hoop onwetendheid; zo geloven een hoop Japanners nog écht in de stereotypische homo’s en lesbiennes. Dus de overdreven vrouwelijke man of de overdreven mannelijke vrouw. Dit kun je o.a. hier (Engels) lezen . Deze stereotypes worden nog meer aangewakkerd door personages zoals “Hard Gay“.

Wat je nog meer tegenkomt in dat artikel is dat dit ten gevolge heeft dat een hoop Japanse jongeren vaak gepest en/of buitengesloten worden als ze anderen vertellen dat ze homo zijn. Een extreem voorbeeld van hoe erg deze pesterijen uit de hand kunnen lopen zijn de zelfmoorden van twee Japanse jongeren van 12 en 13 jaar oud. De meeste Japanners blijven dan ook nog altijd in de kast.

Huidige situatie

Een goed beeld van de huidige situatie wordt gegeven in dit 10 minuten durende (Engelstalige) interview met een Engels leraar in Japan. Het is zeker de moeite waard en geeft je een beter beeld dan ik je zou kunnen doen met woorden alleen.

Maar! De afgelopen vijf a tien jaar is een ware explosie aan homo-gerelateerde, shows, anime en manga gemaakt waarin één of meerdere homosekusele personages een (hoofd)rol spelen. Er is een hoop aan het veranderen in Japan en meer acceptatie tegenover homoseksualiteit is één van die positieve veranderingen. Op dit moment wordt homoseksualiteit getolereerd maar wordt er niet echt over gesproken.

Situatie verbeterd

Je ziet het wel iets meer naar buiten komen en wat meer mensen die de kast uit durven te stappen. Zo heb je in Tokyo al een tiental gaybars en ondanks dat homostellen niet kunnen trouwen is gelukkig samen wonen etc. geen enkel probleem (meer). En mede denkzij Obama’s uitspraken over zijn acceptatie tegenover bijv. het homohuwelijk is deze discussie nu ook te vinden in Japan (bron, Engels).

Het gaat dus zeker de goede kant op! Nu de rest van de wereld nog. Homoseksualiteit blijft voor nu echter een onderwerp waar altijd veel over te doen is en waar iedereen wel een mening over heeft. Of je nou een mening hebt vanuit een geloofsovertuiging, persoonlijke ervaringen, of andere redenen waarop je jouw mening baseert ik denk dat iedereen het er wel mee eens is dat we een ander in zijn of haar waarde moeten laten.

Coverfoto: Pride in Uniform. Foto door Yokata Airbase. Creative Commons 2.0.
Dit artikel – Homoseksualiteit In Japan – verscheen voor het eerst op 7 augustus 2013 en is voor het laatst geüpdatet op 7 augustus 2018.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

2 Reactie's
  • Cypher
    Geplaatst op 14:07h, 07 augustus Beantwoorden

    Wij nemen het hier voor lief dat het heel normaal is, is dan even schrikken dat het nog niet overal zo is. Wel goed om te horen dat er nu discussies lopen en er wel echt activiteit lijkt te zijn. 🙂

    • DeSushiTimes
      Geplaatst op 16:49h, 08 augustus Beantwoorden

      Ja en zeker in zulke moderne landen als Japan “verwacht” je dat ze er net zo tegenaan kijken als wij hier. Gelukkig dat er veranderingen gaande zijn zodat iedereen gewoon kan zijn wie die wil.

Geef een reactie