Huisdieren in Japan: Liever een hond dan een baby!

Huisdieren in Japan worden steeds populairder, misschien zelfs wel iets té veel. Sinds 2003 zijn er namelijk officieel meer huisdieren (alleen katten en honden zijn meegeteld) dan baby’s in Japan en dit aantal blijft maar doorgroeien. Het geboortecijfer daalt al jaren in Japan, mede doordat het nog steeds erg moeilijk is voor Japanse vrouwen om zowel een carrière te hebben als een kind op te voeden. 

Er worden namelijk maar weinig regelingen aangeboden (zoals zwangerschapsverlof) om toekomstige gezinnen hierin te helpen. Gelukkig is dit de laatste tijd wel aan het veranderen maar ondanks de maatregelen stijgt het geboortecijfer niet of nauwelijks.

Huisdier ter vervanging

Daarnaast zijn er nog meer problemen die een meer geboorten tegenwerken. Neem bijvoorbeeld Tokyo. Daar is de grond zo ontzettend duur dat het bijna onmogelijk is om een betaalbaar appartement te vinden wat uit meer dan één, of als je geluk hebt twee, kamers bestaat. Dit maakt het al vrij lastig om daar een gezinnetje te starten. En als het dan al te doen is, is één kind vaak ook al meer dan genoeg.

Volgens The Guardian lijken daarom een hoop stelletjes er nu voor te kiezen om een huisdier, en dan in het bijzonder, een (kleine) hond te kopen in plaats van een (tweede) kind proberen te krijgen. Deze honden worden in veel gevallen echt als een soort vervanging voor een baby gezien. Ze krijgen net zoveel aandacht en liefde, krijgen speelafspraakjes, worden verwend met cadeautjes en uitermate vertroeteld.

Miljarden business

Dit zorgt er ook voor de de dierenindustrie een miljarden business is geworden in Japan. Jaarlijks geven de Japanners met z’n allen ongeveer ¥ 138 miljard (ongeveer 1,1 miljard euro) uit aan hun hond of kat. En nee, dan hebben we het niet over de hondenbrokjes die zoveel geld op brengen. Maar de “Doggu Neiru Arto” salons, waar je de nagels van je hond kunt laten doen. Of de speciaalzaken voor honden die trenchcoats van ¥410,000 (€4000,-) verkopen. 

Het is zelfs zo extreem dat je in delen van Tokyo makkelijker kleding voor je huisdier kunt kopen dan iets voor een baby.

Alles voor je huisdier

Er zijn zelfs volledige magazines opgericht die niet alleen gaan over de verzorging van je huisdier maar ook de laatste trends op het gebied van kleding, grooming, speeltjes, en ga zo maar door. Uiteraard heb je ook varianten met tutorials hoe je zelf accessoires kunt maken of hoe je je lieve hondje moet gaan trainen.

En wil je echt iets speciaals? Dan kun je natuurlijk ook nog naar een fotostudio voor niet alleen wat mooie kiekjes maar ook gehele verkleedpartijtjes. Zoals deze studio die photoshoots aanbiedt voor katten in kimono! En is je hond “gestrest”? Geen probleem! Er is namelijk vast wel een doggie onsen (hot spring) in de buurt.

puppine
japanese-dogs-1

Zelfs na het overlijden zorgt men nog uitstekend voor de huisdieren want je kunt een gehele boeddhistische huisdier begrafenis voor je harige (of zelfs robot) vriend regelen incl. bezoek van huisdier vriendjes. Het prijskaartje? Een eurootje of 6000.

Ondanks dit alles is het zelfs voor de mensen die geen tijd, geld, of ruimte voor een baby hebben ook geen makkelijke opgave om een huisdier te mogen houden.

Huisdieren met hun eigen uitdagingen

Een overgroot deel van de appartementen complexen laat bijvoorbeeld geen huisdieren toe om overlast voor andere bewoners te beperken. En voor de appartementen waar het wel bij mag moet je vaak zorgen voor alle handen voorzorgsmaatregelen.

Ook is het in grote steden niet altijd makkelijk om flinke wandelingen te maken met je huisdier. Gelukkig zie je tegenwoordig wel heel veel parken waar honden zijn toegestaan en zijn er speciale meetings voor huisdiereigenaren.

Daarentegen staat wel dat er allerhande andere diensten worden aangeboden voor je favoriete viervoeter. Buiten alles wat we hierboven genoemd hebben zijn er in Japan namelijk ontzettend veel dierenartsen en zijn bezoekjes snel en zeer betaalbaar te maken. Niet zo vreemd want met zoveel huisdieren die gekoesterd worden als een baby is zorg natuurlijk uitermate belangrijk!

Bronnen: 1, 2, 3.
Dit artikel  – Huisdieren in Japan: Liever een hond dan een baby! – verscheen voor het eerst op 2 oktober 2012 en is voor het laatst geüpdatet op 5 oktober 2018.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie