Honen Matsuri: Het ándere penis festival

Kanamara Matsuri, ofwel het Penis Festival, is een viering die we al ruimschoots besproken (en bezocht) hebben. Maar er is in Japan nóg een festival waarbij men een grote penis op de schouders draagt! Namelijk Honen Matsuri.

Oogstfeest

We highlighten dit echter wel met een knipoog want Honen Matsuri is eigenlijk meer een oogstfeest. Het wordt gehouden om de rijstoogst te vieren en de kami (goden) en de natuur te bedanken voor een overvloedige oogst. Het festival wordt al eeuwenlang op 15 maart gevierd in verschillende regio’s in heel Japan, elk met hun eigen gebruiken.

De bekendste van de honen matsuri vindt plaats in de stad Komaki, net ten noorden van Nagoya City. Het is ook hier dat het beeld van “het andere penisfestival” is ontstaan. Want tijdens de parade dragen ze hier een enorme, houten penis door de stad onder het genot van all-you-can-drink sake.

De penis – welke in totaal meer dan 280kg weegt en 2,5 meter lang is – symboliseert niet alleen een vruchtbare grond voor de oogst, maar ook vruchtbare mannen (en vrouwen). Daarnaast zijn er nog wat kleinere penissen die worden rondgedragen.

Offers en gebeden

Tijdens Honen Matsuri komen veel mensen samen om de kami te eren en te bedanken voor de overvloed van de oogst. Dit doen ze door middel van offergaven, gebeden en rituelen zoals het luiden van klokken en het delen van sake. Het is ook gebruikelijk dat mensen water, fruit en groenten aan de kami offeren om hen te bedanken en om een goede oogst voor het komende jaar te vragen.

Door de eeuwen heen is het een belangrijk festival geworden in veel regio’s van Japan, met mensen uit het hele land die ze komen bezoeken. Hoewel het in de eerste plaats bedoelt is om te bedanken voor de oogst, is het voor veel Japanse gezinnen ook een belangrijk sociaal en cultureel evenement geworden.

Muziek, dans en optredens

Naast de traditionele offers en rituelen, kunnen bezoekers deelnemen aan een verscheidenheid aan festiviteiten, zoals taiko-drumoptredens, vuurwerkshows, optochten en carnavals. Er zijn ook kraampjes met eten, drinken en souvenirs. Vooral de grote aanwezigheid van sake zorgt er al snel voor dat het vaak een jolige bedoeling wordt. Naarmate de dag vordert is de omgeving vaak veranderd in een groot feest vol zang en dans.


Mochi-maki

De exacte vieringen wisselen per locatie. Maar in elk geval bij de Tagata Schrijn in Komaki kun je de Mochi-Maki meemaken. Vanaf 16.00 barst deze los! Vanaf dan wordt er heel veel mochi (gestampte rijstcakejes) gegooid en verspreid over de menigte! Hierbij worden ze gewoon zoveel en zover mogelijk over de mensen heen gegooid en doen mensen hun best deze te vangen. In de video hierboven kun je richting het einde een stukje hier van zien.

Het is vaak een wilde bedoeling en het is niet ongebruikelijk dat mensen met wat blauwe plekken en schrammen de menigte uitlopen. Dus wees gewaarschuwd!

Maar hoe en waar je het ook precies viert Honen Matsuri is hoe dan ook een bijzonder evenement dat de overvloed van de oogst viert en mensen samenbrengt. Het is een geweldige kans om de traditionele Japanse cultuur te ervaren, de kami te bedanken en een dag lang gewoon te genieten!

Bronnen: 1, 2, 3, 4, 5.
Coverfoto via Oh Matsuri.
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie