Japanse allergieën. Foto via Pixabay.

Hooikoorts: Epidemie in Japan!

De lente is natuurlijk hartstikke mooi en het is heerlijk dat alles weer in bloei staat en de temperaturen omhoog gaan. Maar net als vele anderen moet ook ik deze periode met zakdoek in de hand en allergiepillen op zak naar buiten. Want het hooikoorts seizoen is weer begonnen!

Hooikoorts in Japan

Ongeveer 10% van alle Nederlanders hebben last van hooikoorts. Maar niet alleen in Nederland is het voor velen een irritant probleem. Ook in Japan kennen mensen de irritatie rondom constant lopende neuzen, tranende ogen, en non-stop niezen maar al te goed. Sterker nog een ontzettend groot aantal mensen heeft er last van; bijna 30% van alle Japanners zegt hooikoorts (in wat voor mate dan ook) te hebben.

Geïmporteerde allergie

Misschien nog wel het meest bijzondere is dat hooikoorts tot de jaren ’60 vrijwel geen enkel probleem was in Japan. De ellende waar ze in Japan nu mee te maken hebben komt simpelweg door de enorme hoeveelheid hinoki (檜) en sugi (杉) bomen die in de jaren na de tweede wereld oorlog zijn geplant om te helpen in het vergroten van de houtproductie.

Tot ongeveer 1980 werden er hele bossen bij geplant. Maar rond dat tijdstip werd het ook duidelijk dat het goedkoper was om het hout op andere plekken vandaan te halen en dus werden de bomen niet langer gekapt. Geen enkel probleem zou je denken maar, waar geen rekening mee werd gehouden is dat deze bomen rond hun 30ste jaar ook op hun hoogtepunt qua pollen productie zitten. Het resultaat? Een alsmaar toenemende hoeveelheid pollen waar de gemiddelde Japanner niet tegen bestand is.

Tientallen anti-hooikoorts producten

Het is tegenwoordig zelfs zo erg dat er naast de weerberichten ook een speciaal bericht wordt uitgegeven over de hoeveelheid pollen die men die week kan verwachten en is er op alle mogelijke manieren commercieel op ingesprongen.

Zo heb je tientallen soorten maskers, medicijnen, kledingstukken en sprays om hooikoorts tegen te gaan en kun je zelfs speciale anti-hooikoorts vakanties boeken naar gebieden met weinig pollen.

Een USB-powered anti-hayfever masker kun je al kopen voor nog geen €25! Afbeelding via DigitalWorldTokyo.
Een USB-powered anti-hooikoortsmasker kun je al kopen voor nog geen €25! Afbeelding via DigitalWorldTokyo.

Waar wij hier voornamelijk naar de hooikoortspillen grijpen kiezen ze in Japan het liefste voor speciale oogdruppels, maskers en speciale medicijnen op recept. Een ander geliefd anti-hooikoorts medicijn, zijn speciale soorten voedsel die goed helpen tegen de symptomen van hooikoorts.

Zo zouden o.a. champignons, knoflook en appels goed zijn maar de grote verrassing is Renkon; ofwel lotuswortel. Deze wordt in Japan veel gegeten maar schijnt dus ook ontzettend goed te helpen tegen hooikoorts! Misschien ook hier het proberen waard?

Bron: 1, 2, 3, 4, 5, 6.
Coverfoto: The Japan Times
Dit artikel – Hooikoorts: Epidemie in Japan!- verscheen voor het eerst op 26 maart 2014 en is voor het laatst bijgewerkt op 1 november 2018.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie

X