Japanse allergieën. Foto via Pixabay.

Hooikoorts: De Nationale ziekte van Japan!

De lente is natuurlijk hartstikke mooi en het is heerlijk dat alles weer in bloei staat en de temperaturen omhoog gaan. Maar net als vele anderen moet ook ik deze periode met zakdoek in de hand en allergiepillen op zak naar buiten. Want het hooikoorts seizoen is weer begonnen!

Hooikoorts in Japan

Ongeveer 10% van alle Nederlanders hebben last van hooikoorts. Maar niet alleen in Nederland is het voor velen een irritant probleem. Ook in Japan kennen mensen de irritatie rondom constant lopende neuzen, tranende ogen, en non-stop niezen maar al te goed. Sterker nog een ontzettend groot aantal mensen heeft er last van; bijna 30% van alle Japanners zegt hooikoorts (in wat voor mate dan ook) te hebben. Het is zo’n wijdverspreid probleem dat het in het Japans ook wel ‘de nationale ziekte’ wordt genoemd, de zogenaamde kokuminbyo (国民病).

Teveel pollen

Misschien nog wel het meest bijzondere is dat hooikoorts tot de jaren ’60 van de vorige eeuw vrijwel geen enkel probleem was in Japan. De ellende waar ze in Japan nu mee te maken hebben komt grotendeels door de enorme hoeveelheid hinoki (檜) en sugi (杉) bomen die in de jaren na de tweede wereld oorlog zijn gepland om te helpen in het vergroten van de houtproductie. Deze ceder bomen staan er om bekend dat ze snel groeien, goed hout leveren, en bestand zijn tegen veel ziektes. De perfecte boom dus om de houtproductie op gang te brengen.

Tot ongeveer 1980 werden er hele bossen bij gepland, bijna de helft van al de huidige bossen in Japan zijn in deze periode aangelegd. Maar rond dat tijdstip werd het ook duidelijk dat het goedkoper was om het hout te importeren, en dus werden de bomen niet langer gekapt.. Waar alleen geen rekening mee werd gehouden is dat deze bomen rond hun 30ste jaar ook op hun hoogtepunt zitten qua pollen productie . Het resultaat? Een alsmaar toenemende hoeveelheid pollen waar de gemiddelde Japanner niet tegen bestand is.

Tientallen anti-hooikoorts producten

Het is tegenwoordig zelfs zo erg dat er naast de weerberichten ook een speciaal bericht wordt uitgegeven over de hoeveelheid pollen die men die week kan verwachten en is er op alle mogelijke manieren commercieel op ingesprongen. Zo heb je tientallen soorten mondkapjes, medicijnen, kledingstukken en sprays om hooikoorts tegen te gaan en kun je zelfs speciale anti-hooikoorts vakanties boeken naar gebieden met weinig pollen.

Een USB-powered anti-hayfever masker kun je al kopen voor nog geen €25! Afbeelding via DigitalWorldTokyo.
Een USB-powered anti-hooikoortsmasker kun je al kopen voor nog geen €25! Afbeelding via DigitalWorldTokyo.

Waar wij hier voornamelijk naar de hooikoortspillen grijpen kiezen ze in Japan het liefste voor speciale oogdruppels, maskers en speciale medicijnen op recept. Een ander geliefd anti-hooikoorts medicijn, zijn speciale soorten voedsel die goed helpen tegen de symptomen van hooikoorts.

Zo zouden o.a. champignons, knoflook en appels goed zijn maar de grote verrassing is Renkon; ofwel lotuswortel. Deze wordt in Japan veel gegeten maar schijnt dus ook ontzettend goed te helpen tegen hooikoorts! Misschien ook hier het proberen waard?

Veel onderzoek

Maar ook naar meer permanente oplossingen wordt druk gezocht. Zo zijn er talloze onderzoeken gaande die kijken of ze pollenproductie van de bomen kunnen verminderen. Zo is de Japanse Organisatie voor Bosonderzoek en -Beheer er al in geslaagd om meer dan honderd nieuwe ceder soorten te kweken die minder pollen produceren. En zijn ze ook hard op weg met het ontwikkelen van een speciale spray (gemaakt van natuurlijke schimmels) die de pollenproductie stop kan zetten.

Ook de gezondheidzorg is druk bezig met onderzoek en testen. Niet alleen om symptomen te verminderen, maar ook om een permanente vorm van genezing te vinden. Zo zijn er immuuntherapie pillen die mensen moeten helpen hun natuurlijk immuniteit te vergroten.

Hopelijk komt er snel een moment waarop deze problemen opgelost worden! En kunnen hooikoorts patiënten over de hele wereld ervan profiteren. Maar voor alsnog zullen de meeste mensen het nog gewoon moeten doen met mondkapjes, oogdruppels, en allergiepillen.

Bron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.
Coverfoto: The Japan Times
Dit artikel – Hooikoorts: Epidemie in Japan!- verscheen voor het eerst op 26 maart 2014 en is voor het laatst bijgewerkt op 29 april 2021.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie