Host en Hostess clubs in Japan: Groot geld verdienen met verleiding en emoties

Wanneer je door wijken zoals Shibuya, of Shinjuku en in het bijzonder Kabukichō in Tokyo loopt is er geen ontsnappen aan. Op tal van plekken zul je posters zien van goedgeklede, jonge mannen en vrouwen. Vaak met uitbundige kapsels en accessoires. Al dan niet omring door knipperende neonlichten. Dit zijn allemaal advertenties voor mensen met wie jij je avond kunt doorbrengen in de zogenaamd host en hostess clubs.

Miljoenen business

Deze clubs zijn al jaren razend populair en er gaan letterlijk miljoenen in om. Als bezoeker van zo’n club wordt je de hele avond vergezelt en vermaakt door één of meerdere mannen en vrouwen. Zij zullen je drankjes inschenken, lachen om je grapjes, een gesprek met je voeren, je sigaret aansteken. En wanneer je vaker komt zelfs met je op dates gaan, uiteraard allemaal tegen betaling.

Hiervoor moet je wel zwaar in de portemonnee tasten. Je betaalt namelijk niet alleen voor je tafeltje in de club, maar ook voor de tijd die de host(ess) aan je besteedt, en alle drankjes en hapjes die jij voor gekozen gezelschap besteld. Afhankelijk van de club kan een avondje in het gezelschap van een host of hostess honderden, zo niet duizenden euro’s kosten.

Op zoek naar ontspanning

Een reden voor de enorme populariteit is volgens sommige de zware werkcultuur in Japan. Mannen en vrouwen maken tegenwoordig steeds meer uren en werken rustig alle dagen van de week. Dit betekent soms ook dat er maar weinig ruimte overblijft voor sociale of intieme contacten. Men heeft immers niet de tijd om mensen echt te ontmoeten en leren kennen. Via een host(ess) club kun je op makkelijk manier toch contact met iemand hebben, vaak op een intiemere manier dan door wat drinken met eventuele vrienden.

Grof geld verdienen

Een host(ess) die goed presteert kan al snel duizenden euro’s op een avond binnenhalen. Eenmaal populair genoeg en met een gedegen klantenkring is er dan ook veel ruimte voor promotie, of het overstappen naar een meer luxueuze club.

Dit betekent vaak een rijkere klantenkring, die per avond meer te spenderen hebben. Maar mogelijk ook duurde geschenken aan je kunnen geven. Luxe sieraden, kleding, tassen, of volledige auto’s, of zelfs appartementen als geschenken zijn niet ongehoord binnen de hoogste kringen van de host(ess) clubs.

Zo wordt er in dit interview met top host club Shanrila vertelt dat de beste avonden in de clubs verjaardagen zijn. Niet van de klanten, maar van de host zelf. Zo deelde Hiro Kousaki, de #2 host uit de club, dat één dame een champagne toren voor hem kocht ter waarde van vier miljoen yen. Omgerekend meer dan €30.00,-. En dat hij in die totale maand ruim acht miljoen heeft verdient.

Uiteraard zijn dit de uitschotten die je alleen in de top tegenkomt. Maar zelfs als beginnende host(ess) in een niet al te luxe of populaire club verdien je al snel zo’n €20/€30 per uur. Dat is meer dan het dubbele dan de meeste banen in Japan betalen. Zeker als jongere. Het komt dan ook maar al te vaak voor dat studenten een bijbaantje verkiezen als host(ess) om hun studie van te betalen. Of om andere redenen snel geld te verdienen. En die bedragen kunnen dus flink oplopen!

Niet alleen maar glamour

Daarbij komt ook dat werken in zo’n club niets te maken heeft met fysiek contact. In principe mag je de host of hostess namelijk niet aanraken. Uiteraard kunnen in sommige situaties mensen wat meer losse handjes hebben, zeker wanneer ze te veel gedronken hebben. Maar dit is in de meeste clubs niet toegestaan.

Officieel gezien dan. Want maar al te vaak wordt er een oogje dichtgeknepen door zowel de host(ess) als het management. En mocht een klant teveel lichamelijk contact met een host(ess) hebben gehad, dan kan dit later alsnog in rekening worden gebracht in de vorm van een extra zakcentje voor de hostess. Waarvan overigens vaak een groot gedeelte naar de clubeigenaar gaat, en niet naar het host(ess).

Ook is de host(ess) volgens de regels tot niets verplicht. Mocht hij/zij wel intiemer contact willen – met bijvoorbeeld een vaste klant – dan is dat een eigen keuze. Die ook buiten club-uren gemaakt moet worden. Al is dat uiteraard de situatie volgens de boekjes.

Want het gaat in lang niet alle gevallen volgens de regeltjes, of zonder gevaar. Hoe vaker ze door dezelfde klant worden ingehuurd, hoe groter de kans is dat een klant meer gaat verwachten. Dit kan simpelweg zijn omdat er een sterke emotionele band aan het ontstaan is, of omdat de persoon denkt ‘recht’ te hebben op meer door al het geld dat er al is ‘geïnvesteerd’. In sommige gevallen kan dan ook de clubmanager (soms ook papa-san of mama-san genoemd) druk zetten om meer te doen dan je je prettig bij voelt. Een weigering kan je dan je klant, je salaris, of je baan kosten.

Sex clubs en criminaliteit

Ook seksueel geweld komt nog maar al te vaak voor binnen host(ess) clubs. Met name in de wat meer louche clubs die de grenzen opzoeken van het beroep. Het zijn vaak clubs geleid door de georganiseerde misdaad, zoals de yakuza of andere criminele organisaties, die aan het roer staan van deze clubs. Ze doen zich voor als normale host(ess) club maar er is veel meer gaande. Denk aan witwaspraktijken, drugshandel, of (gedwongen) prostituee.

Hier hebben de hosts en hostesses vaak minder eigen rechten, en wordt er meer van hen gevraagd dan ze soms comfortabel mee zijn. Het zijn vaak dit soort clubs waar mensen terecht komen die niets anders meer hebben. De mensen die aan de grond terecht gekomen zijn, of jongen mensen zonder opvangnetwerk in hun omgeving.

Daarnaast zijn er ook situaties geweest waarbij succesvolle hosts (soms in samenwerking met de yakuza) ervoor zorgden dat jongen vrouwen en meisjes enorme rekeningen vergaarden tijdens een bezoek aan een hostclub. Wanneer deze rekening niet voldaan kon worden werden de jongen vrouwen vervolgens gedwongen tot allerhande zaken. Om zo hun rekening als nog af te betalen. Zo werden ze bijvoorbeeld gedwongen zelf als host te werken, seksueel getinte foto’s te maken, of nog meer. Een beetje te vergelijken met de manier waarop hier loverboys te werk gaan.

Tegenwoordig zijn de regels en wetgevingen met betrekking tot het behandelen de hosts en hostesses een stuk beter geworden. En worden ook klanten beter bescherm tegen misbruik. Maar nog steeds doen er zich in de wereld van dit soort clubs ongepaste situaties onder de tafel voor die het daglicht niet kunnen verdragen.

Drankproblemen

Het zijn echter niet alleen de problemen die kunnen ontstaan rondom intiem en fysiek contact die dit beroep risicovol maken. Doordat de host(ess) vaak lange dagen maken en tot diep in de nacht doorgaan, meerdere keren per week heeft dit een flinke impact op de gezondheid. Met name gezien de werkuren gepaard gaan met flink wat alcohol, en soms ook drugs.

Doordat je voor je werk in feite verplicht bent veel te drinken ontstaan er diverse problemen. Sommige gaan tussendoor naar het toilet om over te geven zodat ze verder kunnen drinken en meer kunnen verdienen aan een klant. Maar op de lange termijn beschadigd dit meer van binnen dan je lief is. Maar ook tal van andere gezondheidsrisico’s volgen er door de hoeveelheid alcohol die er verwerkt wordt.

En dan hebben we het nog niet eens over de gevallen waarin een host(ess) afhankelijk raakt van de drank om zijn/haar baan vol te houden.

Moderne geisha

Het zijn deze excessen en gevaarlijke situaties die ervoor zorgen dat het beroep als host(ess) een vrij slecht imago heeft in Japan. Er wordt vaak wat laatdunkend over deze mensen gedacht, met name degene die in de minder goede clubs werken. Dit omdat er – zoals hierboven uitgelegd – in dat soort clubs ook zaken gebeuren die meer richting de criminaliteit gaan.

Dat gezegd te hebbende lijkt er wel meer respect te zijn voor degene die in luxere clubs werken en meer geld verdienen. Van hen wordt er vaker gedacht dat ze welbespraakt en intelligent zijn. En worden ze meer gezien als een soort moderne geisha.

Een vergelijking die niet zo vreemd is. Ook de geisha was immers een gezelschapsdame. Wel eentje die haar vakgebied tot een ware kunstvorm verhief en er jaren, en jaren voor opgeleid werd. Maar de basis is en blijft hetzelfde.

Ze bieden allebei entertainment in de vorm van goede gesprekken, een volledige service, een avond zonder zorgen, met zo nu en dan de suggestie van een flirt. En daar hebben we – dankzij onze drukke levens – soms allemaal behoefte aan.

Bron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.
Coverfoto: ingang naar Kabukicho. Foto door Kakidai. Via WikiMedia.
Dit artikel – Host en Hostess clubs in Japan: Groot geld verdienen met verleiding en emoties – verscheen voor het eerst op 3 mei 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 3 mei 2019.

Tags:
,
Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie