Host en Hostess clubs in Japan: Groot geld verdienen met verleiding en emoties

 

Als je al eens in Japan bent geweest, zal je vast wel eens in één van de grote(re) steden van het land tegen een reclamebord zijn aangelopen met een aantal goed gekapte jongens en mannen. Ze zien er niet direct uit al mensen die je zal terugvinden in een boy-band, maar ook niet gekleed om in een butler café te zien werken. Als je zulke twijfels hebt, dan zijn het waarschijnlijk de mannen van een host club.

Image via chureng

Image via chureng

Host en hostesses clubs zijn een volwassen miljoenen business in Japan. Voor zowel de mannelijke als vrouwelijke versie van de host geldt; hoe meer je te spenderen hebt hoe beter. Als je naar een host(ess) club gaat, huur je iemand in om je te vergezellen en je te entertainen.

Stel, je bent een carrièrevrouw in een hogere rang van een Japans familiebedrijf. In de meeste gevallen heb je dan niet zoveel tijd meer voor een privéleven. Je werkt gemiddeld 10 tot 12 uur per dag en je baas is op zijn zachts gezegd en unieke randdebiel die je al zijn rotklusjes laat opknappen. Dit soort werk kan je op een gegeven moment je kop kosten, maar het verdient daarentegen wel heel goed. Als je dit (langer) wilt volhouden is zo’n host club een geweldige uitkomst.

Image via jonellepatrick

Image via jonellepatrick

Je huurt een leuke jonge vent in voor een paar uur die overal “ja” op zegt, en altijd begrip voor je toont. Dit gebeurd allemaal aan de hand van een portfolioboek waarin de karaktereigenschappen van de jongens staan. Natuurlijk wil je een jongen huren die hoog op de ranglijst staat, want die zal dan wel het beste karakter hebben, toch…?

Als mensen vaker naar een host club komen, dan bouwen ze soms een bepaalde band op met een karakter (lees: host), en die support je dan door hem zo vaak als mogelijk te huren. Naast de kosten van het huren van de jongen, moet je ook nog zorgen voor (vooral) een natje en een droogje. Terwijl de jongeman jou vermaakt met zijn aanwezigheid, je veel complimenten geeft, en als je genoeg geld neerlegt wellicht ook nog pleziert met wat zang en dans, worden er hiernaast vaak liters met alcohol op een avond ingeschonken. Vooral champagne en dure hapjes, waarbij kaviaar niet is uitgesloten, zijn erg in trek. Je betaalt hiervoor niet alleen voor de drankjes en hapjes van jezelf maar ook voor die van je host, die je maar wat graag het duurste van het duurste aanraad.

Image via scmp

Image via scmp

Na gelang de avond verstrijkt zal je alsnog kennis maken met de andere host. Dus mocht degene waar je in het begin voor hebt gekozen je toch niet bevallen, en de andere is vrij, kan kun je altijd nog overstappen. Van al die drank en dat eten kan je buikvlees behoorlijk gaan uitzetten, en dit is not-done voor de klant om een knappe kerel met opgezwollen buik te zien rondlopen.

Het is vrij normaal voor de jongens om tussen de bedrijven door even de vinger achterin de keel stoppen op het toilet, om zo weer fris en fruitig door te kunnen gaan. Zij het met dezelfde, of een andere klant. En geen probleem als je er niet helemaal uit ziet zoals je wilt, veel van de jongens laten wel ergens een plastisch chirurgische ingreep toepassen om zo perfect mogelijk te worden.

Voor hostesses geldt meestal hetzelfde principe. Echter is het publiek wat er komt vaak van een iets andere toon. Als host ziet men vooral goed geklede en verzorgde vrouwen, vaak van middelbare leeftijd of iets ouder. Maar het komt bij hen ook voor dat er veel jongere vrouwen tussen zitten. Zij hebben vaak behoefde aan een jongen die naar hen luistert en voor ze “zorgt”. Daarnaast zitten er jonge meiden tussen die in de volwassen filmindustrie werken of zelf hostess zijn in een club, en op deze manier hun eigen leven tijdelijk kunnen vergeten.

Image via bartjapanworld

Image via bartjapanworld

Hostesses krijgen daarentegen vaak te kampen met opdringerige, lustige, en onaantrekkelijke mannen die de hostess willen aanraken en voor een nachtje het bed in willen krijgen. In principe mag je de host of hostess niet aanraken, maar deze regel wordt vaak weggewuifd door de klant. Mocht een klant teveel lichamelijk contact met een host(ess) hebben gehad, dan kan dit later alsnog in rekening worden gebracht in de vorm van een extra zakcentje voor de hostess. Waarvan vaak een groot gedeelte naar de clubeigenaar gaat, en niet naar het hostess zelf.

In de meer louche buurten, waar je ook veel seks clubs zal vinden, zal je merken dat er ook meer host(ess) clubs te vinden zijn. Eén van de bekendere buurten in Tokio is bijvoorbeeld het entertainment gebied Kabukichō in Shinjuku. Hier vind je twee soorten hostess clubs. In de kyabarē zorgen de hostesses voor meer vermaak in de vorm van een soort persoonlijk en verleidelijk theaterspel met de klant. De kurabu is meer waar je met de hostesses kan gaan borrelen, praten aan de bar en misschien wel wat dansen.

Image via RocketNews

Image via RocketNews

Juist in deze omgeving wordt er losser omgegaan met de algemene “niet aanraken”- regels. Sommige hostesses kunnen zichzelf zo verliezen in de grote hoeveelheden geld die ze per avond kunnen verdienen, dat ze uiteindelijk toch de stap zetten om met een klant seks te hebben. Hierbij gaat het vaak om hele jonge meiden, die met een grote studieschuld zitten en gewoonweg geen andere baan kunnen vinden.

Bij een host kan dit ook gebeuren. Hoe vaker ze door dezelfde klant worden ingehuurd, hoe hoger de kans wordt dat hij seks zal kunnen hebben met deze persoon. Hier kunnen nog een aantal betaalde dates aan vooraf gaan die Dohan worden genoemd. Mocht een host(ess) hier niet aan mee willen werken, dan is dat jouw eigen keuze. Hou er wel rekening mee dat je clubmanager (ook wel papa-san of mama-san genoemd) je onder druk zou kunnen zetten om het wel te doen. Als je het dan alsnog afwijst, zou je salaris zo met een aantal honderd euro per week omlaag kunnen gaan.

In de host- wereld werken voornamelijk alleen Japanse mannen. Het is lijkt heel moeilijk om als buitenlandse, mannelijke host aan de slag te gaan. Vrouwen hebben het gemakkelijker. Japanse mannen vinden het blijkbaar interessanter om met een buitenlandse hostess hun eenzame of drukke leven te bespreken. Wel is het zo dat de “exotische” vrouw in deze wereld vaak nog verder wordt uitgebuit dan dat een Japanse.

Image via behance

Image via behance

Er wordt gezegd dat host(ess) clubs de moderne variant zijn van wat vroeger de Geisha huizen waren. Op sommige vlakken zouden er vergelijkingen getroffen kunnen worden. Een Geisha vermaakte haar klanten ook met haar aanwezigheid. Met muziek, dans, sake en eten. En, in sommige gevallen, nog meer. Maar een Geisha speelde geen psychologisch spel met de gevoelens van de klant om hem zo meer geld te laten spenderen. Zij paste zich juist meer aan de persoon en situatie van het moment aan. Een Geisha heeft meer artistieke kwaliteiten. Een host(ess) lijkt meer een verkoper van zich- of haarzelf.

Tegenwoordig zijn de regels met betrekking tot het behandelen van een host en hostess een stuk beter geworden en worden clubs veel strenger aangepakt als deze regels worden overtreden. Maar nog steeds doen er zich in de wereld van dit soort clubs ongepaste situaties onder de tafel voor die het daglicht niet kunnen verdragen.

またねーにゃん!

 

Bron: 1,2,3,4,5,6,7

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X