Huis ten Bosch: Een Nederlands dorp in Japan

Nederland en Japan hebben een lange geschiedenis samen en dat is op verschillende plekken in Japan nog duidelijk te zien. Maar misschien wel de meeste opvallende ‘Nederlandse’ plek in Japan is een pretpark met de naam “Huis ten Bosch“, ofwel ハウステンボス (Hausu Ten Bosu).

Wat is Huis ten Bosch?

In de buurt van Nagasaki vind je dit bijzondere pretpark welke geheel is gebouwd in “Europese stijl”, met speciale focus op Nederland. In het pretpark vind je molens, grachten, tientallen huizen en duizenden tulpen geïnspireerd door het Nederlandse landschap. Het is dan ook een populaire plek voor een dagje uit bij mooi weer, want de uitzichten die je er vindt zijn grote favoriet onder de bezoekers.

Vandaag de dag is het pretpark nog altijd erg geliefd, maar niet zonder enige moeite! Na diverse moeilijkheden en zelfs een faillissement begin jaren ‘2000 weet het park – in echte Hollandse spirit – het hoofd nog altijd boven water te houden.

Het ging niet over rozen tulpen

Het oorspronkelijke idee kwam van de Japanse Yoshikuni Kamichika. Tijdens een bezoek aan Nederland raakte hij zó onder de indruk van onze omgang met het landschap (en met name het inpolderen van water), dat hij besloot dit als inspiratie te gebruiken voor zijn themepark in de buurt van Omurabaai. De connectie met Nederland had hierbij nog een extra laag vanwege de lange geschiedenis die Nederland heeft met Japan (vanwege het kunstmatige handelseiland Deshima).

In 1983 opende de eerste versie van het pretpark, vlakbij Nagasaki. Destijds heette het nog Nagasaki Holland Village. Het idee sloeg aan en mensen trokken er in grote getale naartoe. Door de animo had hij de mogelijkheid om uit te breiden. En startte er aan het eind van de jaren ’80 een grootse renovatie. Hierbij werd er meer dan 6 kilometer aan kanalen gegraven en honderdduizenden bomen en bloemen geplant.

Replica van de Domtoren. Foto via Huis ten Bosch.

De echte attracties moesten echter de replica’s van Nederlandse gebouwen en huizen worden. Met als grote kroonjuwelen een replica van paleis Huis ten Bosch en de Domtoren. De verbouwing was ruim 4 jaar gaande en kostte ruim 2 miljard dollar. Hierdoor kwam het park in behoorlijke problemen toen de grote bezoekersaantallen uitbleven. Zelfs de schattige mascottes – onze eigen Loeki de Leeuw en zijn vriendjes – waren niet voldoende om mensen naar de deuren te krijgen.

Wat is er te doen in Huis ten Bosch?

Gelukkig heeft Huis ten Bosch na het faillissement een hoop veranderingen aangebracht en lijkt het park het beter te doen dan ooit. Want naast de tuinen en grachten zijn er vele attracties, musea, winkels en restaurants te vinden. Er zijn zelfs volledige hotels uit de grond gestampt om mensen meerdere dagen te vermaken in het park.

En natuurlijk kun je niet naar huis gaan zonder souvenirs! Gelukkig is ook daar aan gedacht want de vele winkeltjes die je vindt in het pretpark stromen over van de (miniatuur) klompen, molens, tulpen, kazen en andere “typisch Hollandse” cadeaus. Ook bijzondere winkels zoals een Nijntje speciaalzaak zorgen voor de nodige aandachtstrekkers.

De Nijntje winkel. Foto via Huis ten Bosch.

Het zijn echter de vele bijzonder festivals en seizoensgebonden activiteiten die mensen naar het park weten te trekken. Zo heb je speciale carnavals, lichtshows, kanaalparades, en is er in de lente een heus tulpenfestival. Ook hun jaarlijkse rozenfestival weet duizenden mensen naar het park te brengen.

Voor velen is het een manier om in aanraking te komen met een stukje Europa, zonder ver van huis te moeten. En gezien alle zorg die er gestoken is in het nabootsen van onze Nederlandse stijl lukt dit ze uitstekend!

Eigenlijk is het enige dat nog ontbreekt een lokale Febo, voor alle snacks uit de muur.

Plan je bezoek

Ook graag een bezoek brengen aan Huis ten Bosch in Japan? Lees dan hier onze tips voor het plannen van je reis naar Japan, of boek direct je tickets op de site. En vergeet niet Rakuten Travel (voorheen voyagin) te checken om te zien of zij nog leuke aanbiedingen of mooie combideals hebben!

Bron: 1, 2, 3.
Dit artikel – Huis ten Bosch: Een Nederlands dorp in Japan – verscheen voor het eerst op 19 februari 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 14 mei 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

2 Reactie's
 • Floor Daasvand
  Geplaatst op 19:23h, 27 februari Beantwoorden

  Wel gaaf dat ze dat daar hebben zeg!

 • Sander
  Geplaatst op 20:51h, 14 mei Beantwoorden

  Ben er in 2008 geweest, toch wel geinig om in Japan allemaal gebouwen te bezoeken die ik in eigen land voor het overgrote deel nooit gezien heb 🙂

  Ik vond het wel een tikje teleurstellend dat er (in ieder geval destijds) qua eten nauwelijks Nederlandse kost te vinden was. Ja, wellicht een stukje kaas ergens, maar dat was het dan ook wel. Geen stamppot, geen snackbar met kroketten of frietje met, geen ouderwetse stroopwafelkraam. Maar nota bene wel een Duits restaurant, met Duits bier en bratwurst….

Geef een reactie