28 jul Insecten vangen in Japan
Zo op het eerste gezicht lijken insecten vangen en Pokémon niets met elkaar te maken te hebben. Buiten misschien het Pokémon type “bug” is er maar weinig te bedenken wat de twee met elkaar verbindt. En toch was Pokémon er zonder insecten nooit geweest.
Want naarmate het weer mooier wordt en de cicades hun zangkunsten weer vertonen in de zomer, zijn er ook tal van andere insecten die hun gezicht laten zien. Een populaire zomeractiviteit onder Japanse kinderen is dan ook het vangen van insecten. Vooral krekels, en allerhande soorten kevers zijn populaire doelwitten van kinderen en hun schepnetjes.
Gotta catch ‘em all
Het vangen van insecten is al tientallen jaren een populair tijdverdrijf, en vrijwel ieder kind in Japan heeft zich er wel mee bezig gehouden. Grote sport hierbij is natuurlijk om zoveel mogelijk verschillende soorten te vangen en verzamelen. De gevangenen werden dan een tijdje in glazen potjes, dozen, en terrariums verzorgd. Hier zijn hele (kinder)boeken, tijdschriften, en uitgebreide online instructies voor te vinden in het Japans, voor alle populaire insecten.
Ook Satoshi Tajiri, de bedenker van Pokémon was in zijn jongere jaren dol op het vangen van insecten. Sterker nog, hij was zo fanatiek dat hij de nickname “Mr. Bug” kreeg. Naarmate hij opgroeide werd zijn liefde voor insecten niet minder, sterker nog zijn droombaan in het leven was het worden van een entomologisch onderzoeker.
Zoals we nu weten is dat uiteindelijk anders gelopen toen hij – samen met illustrator Ken Sugimori – met Pokémon op de proppen kwam. Een spel direct geïnspireerd door het vangen en verzamelen van insecten. Of in dit geval dus Pokémon, met enkele hele duidelijk verwijzingen naar hun ‘real life’ versies. Denk bijvoorbeeld aan Caterpie, of Heracross.
Behalve in Pokémon komt dit stukje Japanse cultuur in veel meer games en media terug. Ook het razend populaire Animal Crossing legt een belangrijke focus op het vangen van insecten. Het is één van de meest voorname activiteiten die je kunt doen in het spel, met wisselende beestjes afhankelijk van het seizoen. Je vangt ze met een netje, en vervolgens kun je ze bewaren in doosjes, zoals hierboven in het filmpje..
Insecten vechten
Niet alleen het vangen en verzamelen van Pókemon is door echte insecten geïnspireerd. Ook de gevechten zijn een belangrijk onderdeel van de Japanse zomers. Kinderen lieten hun vers verzamelde insecten namelijk graag tegen elkaar vechten, om te kijken wie de beste en sterkste had gevangen. Vooral kevers zijn populaire vechtersbaasjes.
Het blijft hierbij niet alleen bij onschuldige gevechten tussen jongen kinderen, ergens in een achtertuin. Er gaat flink geld om in deze insecten gevechten. Er zijn uitgebreide toernooien voor met flinke prijzenpotten. Uiteraard wordt er ook veel (illegaal) gegokt en gaat het om behoorlijke bedragen.
Succesvolle insecten kunnen zelfs gebruikt worden voor het fokken, en er zijn hele organisaties die niets anders doen dan specifieke soorten kevers importeren. Wederom valt er hier een flink zakcentje te verdienen want de insecten worden aangeboden voor bedragen van 800 yen tot maar liefst 2,5 miljoen yen. Letterlijk duizenden euro’s.
Ook online is er nog veel interesse voor dit soort entertainment. Er zijn online tijdschriften, fora, clubs, en tal van andere plekken waar liefhebbers van insecten, en dit soort gevechten samen komen. Met name videoplatformen zoals YouTube zijn bij uitstek dé plek voor het vinden van gevechten op video. Vooral de ‘Japanese Bug Fights (世界最強虫王決定戦)’ video’s zijn enorm populair
Zo had Vice een poosje terug een interview met Kyle Benzle, een grote naam in de wereld van insectengevechten. Hij is één van de grootste verspreiders van video’s met vechtende insecten. Hier vertelde hij dat de meeste insecten gewoon uit de reptielenwinkels komen (waar ze anders als voer zouden eindigen voor huisdieren).
En dat de filmpjes die online komen meestal maar een paar minuten duren, terwijl er drie dagen non-stop voor gefilmd is. Of zoals hij zelf zegt: “We laten de uren aan doodsaaie beelden waarin de insecten niets doen natuurlijk uit de montage. Ze laten zich niet makkelijk regisseren, maar uiteindelijk vallen ze elkaar vanwege hun overlevingsinstincten toch aan.”
Minder in beeld
Toch zien je de laatste jaren de interesse in deze tak van “sport” afnemen. Kinderen houden zich minder fanatiek bezig met het “echt” vangen en verzamelen van insecten. Maar ook het aspect rondom diervriendelijkheid komt vaker aan bod. Net als op veel andere plekken wordt dierenwelzijn steeds vaker besproken, en wordt er vaak ook anders tegenaan gekeken dan dat men 15 jaar geleden deed. Het aantal nieuwe fans dat de wereld van insecten gevechten binnenkomt daalt dan ook steeds verder.
Maar de populariteit van digitaal insecten vangen in Pokémon en Animal Crossing is groter dan ooit. En zo blijft er op die manier toch nog een stukje Japanse cultuur in stand.
Geen reactie's