Interview Ancient Myth: Positiviteit in chaotische tijden

Symfonische metalbands met zangeressen zijn in Japan opvallend dungezaaid. Ancient Myth timmert echter al sinds 2002 aan de weg. Zangeres Michal is sinds 2008 het gezicht van Ancient Myth en een belangrijke schakel in het geluid en de visuele aanpak van de band. Eerder dit jaar verscheen hun vierde album ‘ArcheoNyx’ en in december brengt Ancient Myth hun nieuwe mini-album ‘Ambrosian Blood’ uit. Michal praat ons bij over de totstandkoming van deze releases.

Positieve invloed

Zowel ‘ArcheoNyx’ als ‘Ambrosian Blood’ kwam tot stand tijdens de coronapandemie. In artistiek opzicht ziet Michal dit niet alleen als een vloek: “In zekere zin had de pandemie een erg positieve invloed op ons. De laatste jaren heb ik me afgevraagd wanneer en hoe we ons nieuwe album uit zouden moeten brengen. Nu hadden we de wens om ons publiek nieuwe geluiden en moed te geven in deze chaotische pandemie. Dat was naar mijn idee het maximale wat een muzikant nu kan doen. Natuurlijk hadden we er ook wel last van, omdat het wat lastig was om de studio in te gaan en met elkaar op te nemen.”


Keerpunt

De laatste jaren zijn sowieso wat roerig geweest voor Ancient Myth. Er vonden verschillende bezettingswisselingen plaats, waarbij onder meer hun voornaamste songwriter (toetsenist Puzzy) de band verliet. “Dit is een groot keerpunt voor de band”, bekent Michal. “Na de release van ‘Aberration’ (2016) verliet onze voornaamste songwriter de band. We moesten de meeste nummers dus echt helemaal vanaf nul opbouwen.

Hal (toetsenist) en ik hebben al geruime tijd ervaring in klassiek piano spelen. Dat werd onze gedeelde taal. En de arrangementen van Hal passen perfect bij de nummers van Ancient Myth. Bovendien wilde ik meer over muziek leren en mijn muzikale vaardigeheden ontwikkelen. Daarom heb ik vioolles en privélessen klassieke zangleraar genomen. We hebben dus extra tijd genomen om te studeren.

Als kind ging ik naar een katholieke school en daar ben ik bij het koor gegaan. Maar verder had ik geen aparte lessen. Toen in de periode 2016, 2017 onze songwriter vertrok en de band op tour ging door Europa, realiseerde ik me dat ik mijn muzikale vaardigheden naar een hoger niveau moest brengen. Dat is waarom ik toen privélessen genomen heb. Echt zingen in een operastijl doe ik daarom pas sinds kort.”

Schok

Michals muzikale achtergrond is dan ook niet zo klassiek als je zou denken: “Ik ben groot fan van Japanse videogameseries, zoals Final Fantasy en Dragon Quest. Vooral de achtergrondmuziek in gevechtsscènes en actiegames maakte me tot een metalhead. Op een dag raadde een medewerker van een cd-winkel die wist dat ik van gamemuziek hield me ‘Ten’ en ‘Fair Warning’ aan. Dat was een voorbestemde ontmoeting. Het was echt een schok voor me dat er zulke goede muziek bestond en ik het niet kende.

Sindsdien ben ik veel cd’s gaan kopen bij een platenzaak die gespecialiseerd is in heavy metal en ben ik gegrepen door heavy metal. Later maakte ik kennis met vrienden die van dezelfde muziek hielden en besloten we mijn eerste band te beginnen in Osaka. Mijn grootste metalinvloeden zijn bands als Dark Moor, Kamelot, Nightwish, Rhapsody (of Fire), Sonata Arctica en Angra.”

Grillig

“Als ik nummers schrijf, komen de melodieën vaak vrij plotseling in me op. In de trein, onder de douche… Het is iets heel grilligs. Vervolgens neurie ik de melodie op mijn smartphone in of ik programmeer iets in midi. Dat idee stuur ik naar Hal. Hal en ik overleggen daar heel veel over en zo maken we samen het nummer af. Zodra we een ruwe schets van het nummer hebben, vragen we Kohei (Iyoda, gitarist) en Shibuki (drummer) om ernaar te luisteren en arrangeren we het met elkaar.”

Drukke orkestrale arrangementen zoals Ancient Myth die heeft kunnen lastig zijn voor zangers en zangeressen. Michal heeft daar echter geen last van: “Gelaagde instrumenten zijn erg comfortabel voor me en maken me enthousiast. Vaak luister ik naar de mooie melodie in de vele lagen als ik aan het zingen ben. Als ik tijdens mijn zangmelodie de draad kwijtraak, luister ik altijd naar de orkestpartijen, want die hebben vaak soortgelijke melodieën als de zang.”


Eigen stijl

Voor Ancient Myth is Michal meer dan alleen de zangeres. Ze is ook verantwoordelijk voor de visuele aanpak van de band, die een grote rol speelt in hun video’s en de artworks van hun albums. En dat gaat verder dan alleen wat afbeeldingen: “Alle visuele uitingen, van de foto’s tot de kleding en het ontwerp van de cd-boekjes, zijn door mij geregisseerd met de input van de andere bandleden. Hierin wil ik echt onze eigen stijl creëren: gothic, schoonheid, kracht, vrouwelijk en mannelijk bij elkaar brengen, oosters en westers met elkaar mengen…

Zoals altijd heb ik voor ‘ArcheoNyx’ alle artworks ontworpen. Ik zou het fijn vinden als mensen daarnaar kijken. Het design in het boekje van de deluxe edition is net iets anders dan die van de gewone editie. Bovendien heeft de deluxe edition een bonus-cd met daarop orkestrale versies van alle nummers!”

Moeilijk

Hoewel Europese symfonische metalbands met zangeressen het goed doen in Japan, is er geen heel grote scene aan Japanse bands die dezelfde stijl spelen. “Symfonische metal is erg moeilijke muziek”, verklaart Michal. “De componist moet een goed ontwikkelde kennis van muziek en orkestratie hebben. Dat is denk ik de belangrijkste reden dat er maar zo weinig symfonische metalbands bestaan in Japan. En een groot deel van het Japanse publiek wil eigenlijk niet van symfonische of gothic metal houden. Als gevolg daarvan spelen we vaak met “girls metal”-bands (volledig vrouwelijke metalbands) als we gezamenlijke optredens hebben.”

Toch houdt Michal het al sinds 2008 vol. Nog wel langer als je haar voormalige bands Mandylion en Codename: Wingless meetelt. Ook daar heeft Michal een eenvoudige verklaring voor. “Ik hou van heavy metal”, glimlacht ze. “De muziek en de mensen in de scene.”


Japanse muziek kopen

Buiten streamingdiensten zoals Spotify kun je de artiesten ook nog supporten door hun albums fysiek aan te schaffen. Ook nog eens leuk voor je eigen verzameling én je krijgt er soms ook nog toffe bonus goodies bij. Japanse muziek kun je o.a. (soms!) vinden bij bol.com en amazon.nl maar het beste kun je terecht bij CDJapan. Zij hebben een enorm aanbod Japanse muziek. Let wel even op de bijkomende importkosten!

Kevin Pasman
kevymetal@hotmail.com

Kevin is altijd op zoek naar de beste muziek van over de hele wereld. Hij is altijd benieuwd naar de drijfveren van de muzikanten die erachter zitten en verdiept zich er graag in. Voor de The Sushi Times schrijft hij over de tofste Japanse bands maar wil je meer lezen? Kijk dan ook op zijn eigen site kevymetal.wordpress.com!

Geen reactie's

Geef een reactie